Dos casos d’èxit: Moixiganguers i Gausacs

FullSizeRender[1] copiaQuan van deixar de ser colles modestes per començar a pensar com a colles grans? El creixement que ha viscut el món casteller en els darrers anys ha estat, en bona part, fonamentat en el salt que han protagonitzat colles que han passat del 5de7 a fer folres… i que no es volen aturar aquí. Són els casos de Castellers de Sabadell, Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Marrecs de Salt, Xics de Granollers, Sagals d’Osona, Castellers de Sant Cugat o Moixiganguers d’Igualada. Les pàgines que han escrit aquestes vuit colles –amb les seves respectives particularitats i, en major o menor mesura, agafant com a model els exitosos casos dels Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia– il·lustren l’important pas endavant del món casteller. I, al mateix temps, posen de manifest que el compromís, la planificació, la imaginació i, sobretot, la inversió en assaig es tradueix en resultats.

D’aquestes vuit colles n’hi havia dues que abans del salt no havien descarregat un castell de 8: els de Sant Cugat (que van coronar un esporàdic carro gros el 2007) i els Moixganguers d’Igualada, que fins no fa gaire veien les colles que feien castells de 8 des de la llunyania i l’admiració. Enguany, totes dues colles estan experimentant un inici de temporada brillant: ja sumen, en cada cas, sis castells de 8 i cinc torres de 7. Tot descarregat.

SantPonc15Els casos dels gausacs i els moixis mantenen molts punts en comú. Ara fa cinc anys van protagonitzar un punt d’inflexió en les seves respectives trajectòries. Els del Vallès ho van fer a través de la torre de 7 i els de l’Anoia, assaltant el 4de8, i convertint-se en la primera colla que descarregava un castell de 8 al primer intent.

La clau de l’èxit va ser que aquelles dues fites no van ser puntuals, sinó que van tenir continuïtat. La torre de 7 descarregada pels Castellers de Sant Cugat al final d’aquell 2010 (n’havien completat una a la seva Festa Major, que no va tenir més recorregut fins al novembre) va acabar sent el primer èxit del 2011. Aquell hivern, els del Vallès no van aturar els assaigs de tronc i canalla i ja a començament de març treien la torre a plaça i la completaven. En van acabar fent 17 al llarg de l’any, 16 de les quals descarregades.

tde8fAquell hivern ple de torres de 6 netes a l’assaig, de polir una canalla que va perdre la por i, al mateix temps, d’un canvi de mentalitat va resultar determinant per a canviar la seva història van resultar determinants. I això es va evidenciar en una petita decisió del cap de colla, Èric Bellmunt, que il·lustrava el nou tarannà que impregnava la colla: el millor castell en cartera ja no s’atacava en segona ronda, sinó que servia per obrir l’actuació. Així va ser amb aquella torre de 7 que van passejar per les places i amb el 4de8 que van descarregar, per primer cop, a la Festa Major. Aquesta aposta –que denota confiança i seguretat– l’han mantingut des d’aleshores en la major part de reptes nous o recuperats. També el 2012, quan van atacar la torre de 8 amb folre a la Festa Major i al Concurs.

El canvi de mentalitat, afegit a l’entrada de gent jove i la penetració en el teixit sociocultural d’una ciutat necessitada de referents arrelats al territori, van resultar claus en el salt que van protagonitzar els gausacs. La colla va començar a creure en si mateixa i en adonar-se que el got mig ple es podia omplir del tot. Quan al següent assaig després d’haver descarregat el primer 4de8 (Festa Major 2011) van fer pujar dos segons amb els seus respectius contraforts en el que era el primer contacte amb un folre, pocs es podien imaginar que un any després estarien fent la torre de 8 amb folre. Tot just havien tasta un castell de 8 completat. Però la constància, la fe i el compromís a l’assaig van obrir el camí a fites d’un altre estadi.

Com els Nens del Vendrell dos anys abans i els Moixiganguers dos després, els Castellers de Sant Cugat van assaltar la torre de 8 abans que el 3de8. Però l’any passat, tot i una caiguda inicial que va marcar bona part de la temporada (i que va obligar a fer un necessari relleu a la canalla) van acabar afiançant el 3de8 i en van descarregat set. Enguany, ja en sumen tres.

Per la seva part, els Moixiganguers van descarregar dissabte passat a Valls el tercer 3de8 de la seva història. I ho van fer com si en portessin un centenar al seu historial: amb calma i una seguretat envejable per a colles de nivell superior. Amb una canalleta petita, que va trigar en pujar, el castell no va perdre la mida i es va completar amb facilitat meritòria. Es tracta d’una dada que evidencia la maduresa d’una colla que no ha deixat de créixer des que el 2010 van fer el primer 4de8. Des d’aleshores han descarregat el carro gros 33 cops i tres més l’han carregat.

Sants15L’entrada de gent jove també va resultar determinant en el creixement dels Moixiganguers, ara fa cinc anys. La colla va deixar de ser una entitat discreta en el panorama associatiu de la ciutat per acabar esdevenint un dels punts de referència social, especialment per als joves. L’ambient participatiu i actiu que va adquirir la colla amb l’entrada de gent es va traduir en una nova manera d’entendre els castells, en què els somnis no es dibuixen només en la imaginació sinó que poden acabar esdevenint realitat, si al darrere hi ha un pla intens i rigorós per materialitzar-los.

La fe en l’assaig ha estat cabdal en els èxits dels Moixganguers. La colla fa en pràcticament cada assaig el 3de7 net i es permet el luxe de rotar en pisos claus. Enguany, set castellers han pujat al terç dels 4 i 3de8 portats a plaça, fins al punt que algun terç de la torre de 7 no puja al 3de8, un fet poc habitual en colles que inicien el camí amb aquests castells.

Probablement, el millor dels Castellers de Sant Cugat i els Moixiganguers d’Igualada estigui encara per arribar. En tots dos casos, afronten els reptes superiors amb la garantia d’haver consolidat els inferiors. És el primer cop que hi fan i les maneres que estan exhibint constitueixen un aval per a les noves fites. La torre de 8 amb folre serà el següent pas, mentre l’imponent 5de8 es comença a dibuixar en l’horitzó. Els de l’Anoia han posat aixecadors dues vegades al 5de7 net, mentre que els del Vallès han fet pujat el del tres un cop. Qui es podia imaginar no fa pas tant que pujarien un pis aquell 5de7 que era el seu límit?

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Moixiganguers, abans de pujar al 3de8 que van descarregar dissabte a Valls

Foto 2: 4de8 completat pels Castellers de Sant Cugat a la diada de Sant Ponç

Foto 3: Torre de 8 amb folre dels Moixiganguers al Concurs del 2014

Foto 4: Detall del 3de8 descarregant-se dels gausacs a Sants, el passat 30 de maig

Articles relacionats:

Els valors emergents

El valor de cada castell de 9 (crónica del cap de setmana)

Les colles emergents ensenyen les cartes

Els nous èxits de les colles emergents