El moment dolç del gran pilar

1 copiaLa temporada passada va ser la del pilar de 8 amb folre i manilles. Vuit colles el van arribar a intentar a plaça, sis de les quals van poder fer l’aleta. Disposar de l’alineació ideal, acompanyada de l’augment d’efectius al pati d’assaig, que fa possible el plantejament de folres i manilles, són algunes de les claus que esperonen a assaltar l’espadat. A més, la majoria d’aquestes agrupacions, tenen a l’abast el 2de9fm, estructura que disposa d’una base similar a la del pilar de 8 i permet, en alguns casos, l’agilització de la feina per dur a bon port les dues estructures en una mateixa campanya.

Els Castellers de Vilafranca és la colla que més pilars emmanillats ha assolit. Des del primer carregat a la diada de Sant Ramon de 1995, els verds, han apostat cada temporada per una estructura que els ha requerit moltes hores d’assaig, a causa de la tècnica acurada i gent explosiva que necessita. Sobretot, l’assaig de dilluns (dedicat a la torre, pilar i castells nets) ha estat la màquina de la gran efectivitat amb l’espadat.

4 copia5 copiaJordi Bustos, que fa sis anys que milita les files de l’agrupació vilafranquina, ocupa la posició de segon tapat del pilar de 8, encara que durant un any va fer de terç. Sobre les diferències entre aquestes dues posicions, aquest vilafranquí de 33 anys apunta que “quan feia de terç del pilar pràcticament no notava pes i hi havia molta mobilitat perquè tens el folre que es belluga d’un costat a l’altre. En canvi, de segon, tot i acumular més pes, et sents més protegit perquè no acumules tant moviment. Des de l’òptica de la plaça pot semblar que els rols de segon i terç siguin testimonials, però els canvis de peus, canvis de mans que hi ha allà dins abans que sonin les gralles, són vivències que només les pot copsar qui afronta el repte”.

Bustos també aclareix que l’èxit del pilar de 8 de Vilafranca arriba gràcies al treball executat amb la torre de 9. “La base és similar. La part del folre no està tant reforçada perquè el pilar només porta una rengla. I hi ha més estabilitat en el folre; és a dir, no va d’un cantó a l’altre, com succeeix amb la torre. No hi ha tanta pressió acumulada”, conclou.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls també ha dominat les estructures de manilles en les darreres temporades, sobretot el pilar. Encara que els del Portal Nou no el van poder treure l’any passat fins a la segona meitat de temporada, a causa de la lesió del quint titular, han demostrat tenir-lo amb bona salut; fins al punt de tastar l’inèdit pilar de 9 amb folre i manilles i puntals en els assaigs.

La Sara Rubió, des fa tretze anys a les files de la Vella, ha ocupat diferents posicions en l’espadat rosat. Va començar fent-lo d’aixecadora i actualment va a sisena del pilar de 8. Sobre el fet de baixar un pis, Rubió assegura que “passes a tenir més responsabilitats. Quan ets sisena reps batzegades per tot arreu i has d’utilitzar els teus mecanismes físics i psicològics per parar-ho. En canvi, en el cas que siguis aixecadora, ets tu la que fas el moviment. Una característica essencial per ser un bon pilaner és creure-hi i donar confiança a tot l’equip que el fa”, remarca.

(…)

Llegeix el reporotatge sencer a l’Anuari Castells 2015

DAVID PRATS

Foto 1: Pilaners de 7f i de 8f, de les nou colles que van fer castells per damunt del 3de9f, a l’esplanada del Museu Casteller, en una imatge del passat gener, realitzada per a la portada de l’Anuari Castells (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, per Sant Fèlix del 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: Pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Vella, a la Diada de Primer Diumenge de Festes de Tarragona del 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Va de pilar de 8

L’etern pilar de 8 d’Altafulla

100 pilars de 8 folrats i emmanillats

És possible el pilar de 9?