Els castells a l’antiga i la durada

2de8f copiaL’actuació de Completes a Valls va permetre tornar a veure les dues colles dels Xiquets de Valls alçant castells alhora. Va ser a la primera ronda, quan la Vella va plantar el 2de8 amb folre i la Joves, el 4de8. La fotografia d’aquesta primera mànega amb un castell vermell i un rosat al mateix temps ha esdevingut ja habitual a la diada de Completes, des que el 2011 es va recuperar aquesta antiga tradició. La resta de l’actuació, però, ja pren el ritme habitual sense que les gralles arribin a trepitjar-se. En tot cas, però, el sistema permet executar una bona actuació de castells de 8 i de 9, generalment, en menys d’una hora.

Un cas similar al que es va viure el dia de Sant Joan a Tarragona, on l’estrena del nou Protocol elaborat per les quatre colles i l’Ajuntament ha estat exitosa. Les tres rondes de castells i pilars es van saldar en 65 minuts, amb i puntualitat britànica a l’inici, ja que els compassos d’espera entre castell i castell van ser de pocs minuts, gràcies a la fórmula adoptada.

El sistema de rondes conjuntes –o a l’antiga– pren cada cop més presència, si més no per a algunes actuacions, aparentment menors en algunes de les grans places castelleres. A Vilafranca, s’aplica a la diada de Fires –on la presència de públic acostuma a ser discreta– des que hi va aparèixer la Jove. Enguany, l’actuació es va resoldre en 50 minuts.

_FMP1475 copiaA Tarragona també es fa servir a l’actuació de Sant Jordi i enguany l’exhibició també es va executar per sota de l’hora. A Barcelona, s’utilitza a les diades en què hi participen les sis colles locals, si bé, en aquest cas, es tracta de castells simultanis predeterminats enlloc d’una exhibició d’execució lliure. Aquest sistema va permetre que a la Mercè de l’any passat es veiessin dos 3de9 amb folre simultanis a càrrec dels Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia en una estampa del segle XIX.

I és que els castells simultanis va ser la pràctica habitual al món casteller fins a començament dels anys trenta del segle XX. L’actuació de la Festa Major de l’Arboç de 1932 –en què la Colla Vella va carregar el primer 4de8 de la recuperació– està considerada com la primera de la castellística moderna, en què les dues colles dels Xiquets de Valls ja adopten el sistema de rondes actualment establert.

Els castells a l’antiga o simultanis han tornat a aparèixer al primer plànol de l’agenda castellera enguany, quan des d’alguns sectors de Vilafranca es van proposar com a fórmula per realitzar un Sant Fèlix amb cinc colles, davant la possibilitat, finalment descartada, de fer entrar també la Jove de Tarragona dins el cartell. La proposta –que mai va arribar a ser en ferm ni oficial– no va acabar de ser ben acollida en els entorns de les altres colles punteres.

Els castells simultanis apareixen avui com una possible solució per frenar l’excessiva durada d’algunes actuacions. Fins la recuperació en determinades actuacions de Valls, Vilafranca, Tarragona i Barcelona, aquesta fórmula quedava reduïda a actuacions de format singular, com el Concurs o les Decennals, amb un elevat nombre de colles participants.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 2de8f de la Colla i 4de8 de la Colla Joves simultanis, el passat 23 a Valls

Foto 2: Diada de colles locals de la Mercè de 2014

Articles relacionats:

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Tarragona posa hora als castells

Canvis tímida per millorar Sant Fèlix

La Jove ja passeja la tripleta