Grans diades que traspassen fronteres

image copia 3Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona actuaran aquest dissabte a Milà, en el marc de l’Expo Internacional que celebra la capital llombarda. Les colles castelleres oferiran dues actuacions: la més destacada serà dissabte al migdia prop del Duomo i serà retransmesa en directe per la Xarxa de televisions locals (XAL), entitat que organitza aquest acte. També hi participarà l’Escolania de Montserrat en un dia dedicat a Catalunya.

A nivell casteller es preveu una exhibició de gran nivell, possiblement en el seu conjunt la més important feta mai a l’exterior. Verds i Colla Jove podrien oferir un repertori d’alçada amb castells de la gamma alta de 8 i algun de 9 (aquesta seria la intenció dels de Vilafranca, si es disposen els recursos necessaris). Cada colla desplaçarà més de 250 efectius en avió, i alguns més per carretera. El desembarcament català a Milà es preveu important. Els verds es presentaran a la ciutat italiana amb un brillant expedient d’inici de temporada, el millor que han fet mai fins ara. La Jove ho farà seguint el seu full de ruta, de velocitat gradual, peerò constant.

Aquest no serà el primer cop que es basteixin castells de màxima dificultat a fora del país. El primer precedent de castell de 9 fora del Principat de Catalunya va ser l’any 1998. Els Minyons van portar-lo a Perpinyà, una setmana abans que intentessin el primer 3de10fm de la història. La capital nord-catalana va acollir una gran diada amb sort diversa i èxit malva. Va ser el primer castell de 9 fora de l’Estat espanyol.

27/06/1998 Catalunya Nord Perpinyà Minyons de Terrassa 3de9f 5de8
Castellers de Vilafranca (i)4de8a 3de8 2de7 (id)Pde6
Colla Vella dels Xiquets de Valls 3de8 4de8
Colla Jove Xiquets de Tarragona (i)4de8a 3de8 4de8
Castellers del Riberal 3de6 3de6a

El juny del 2001, els Castellers de Vilafranca van portar el 3de9 amb folre a Manacor (Mallorca), el primer vist a les Illes, Els Minyons n’han fet posteriorment a Palma el 2002, 2006 (3 i 4de9f) i 2010.

El 2007, amb motiu de la Fira del Llibre de Frankfurt, que tenia Catalunya com  a país convidat, els de Vilafranca i la Colla Vella van protagonitzar una gran actuació castellera, la més completa globalment registrada a l’exterior. No van fer castell de 9, però es van lluir amb la gamma alta de 8.

13/10/2007 Alemanya Frankfurt Castellers de Vilafranca 4de8a 2de8f 3de6sn Pde7f
Colla Vella dels Xiquets de Valls 5de8 3de8 3de7s Pde6
14/10/2007 Alemanya Frankfurt Castellers de Vilafranca 3de8 4de8a 5de7 3de7a Pde6
Colla Vella dels Xiquets de Valls 3de8 4de8a 2de7 5de7

Més recentment, aquest dues colles han visitat el continent asiàtic, on han portat els primers castells de 9 intercontinentals. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va alçar un 3de9 amb folre a Hangzhou el maig del 2010, durant la seva participació a la Expo de Shanghai. Els Castellers de Vilafranca ho van fer a Thane (Índia), l’agost del 2011, en el seu viatge per participar en les festes del Jamashtami. Han estat les dues millors actuacions registrades a l’exterior, amb tot el mèrit que suposa plantar un castell de 9 a l’altra punta del planeta.

29/05/2010 Xina Hangzhou Colla Vella dels Xiquets de Valls 3de9f 2de8f 3de7s
22/08/2011 Índia Thane Castellers de Vilafranca 3de9f 4de8a 2de8f

Itàlia ha esdevingut una de les principals destinacions de les colles castelleres quan fan la maleta. El passat mes de març ja hi van anar els Xicots de Vilafranca i el mes d’agost ho faran els Xics de Granollers, amb motiu de la trobada de cultura popular d’Adifolk, que enguany se celebra a Torí.

JORDINA ARMILLA

Foto: 4de8 de la Colla Vella a Milà, l’any 1985, el primer castell de 8 fet a l’estranger

Articles relacionats:

Questi ragazzi che fanno le torri

Objectiu: la Xina

El Dahi Handi ‘borinot’

Preparats per a viatjar

Els castells fan la volta al món

Pocs castells en terres espanyoles

L’Àfrica i els castells es donen la mà

Europa ho ha vist i ho ha sentit