La Barcelona més castellera també és Jove

JoveBCN3La Colla Jove de Barcelona va assolir el passat diumenge la seva millor diada. La colla més jove de Barcelona va completar ahir a Sant Andreu del Palomar el segon 7de7 de la seva història, castell que van sumar per primer cop la passada Mercè. Aquest cop han acompanyat el 7de7, del 4de7 amb agulla i el 3de7 amb agulla; superant la seva anterior millor marca assolida. Fins ara tenien com a millor jornada la diada dels Matossers a Molins de Rei a finals d’octubre del 2012, on van fer els dos castells amb agulla i el segon 5de7 de la colla.

Des de la seva creació, l’any 2010, i el debut el 2011 la Jove de Barcelona s’ha superat de manera pausada però constant. Van coronar el seu primer castell de 7 el maig del 2011, un 3de7 carregat, que va arribar a pocs mesos de la seva presentació. El van descarregar dies després. El setembre del seu primer any, van sumar els dos bàsics de 7, estrenant el 4de7 i acompanyant-lo del 3. L’octubre del 2011 va arribar el 4de7 amb agulla. El juliol del 2012 van fer el 3de7 amb agulla i el setembre, el 5de7. El setembre de l’any passat van sumar el 7de7, castell que ahir van reeditar. Tan sols han tingut una decepció: l’octubre del 2013 van provar el 3de7 per sota, l’únic cop que l’han provat i l’únic castell que els ha quedat pendent. L’estadística de la colla és notable, dins de la modèstia de ser colla de 7 en la Barcelona més castellera de la història. Han registrat tan sols dos castells només coronats i dos intents frustrats. No els ha caigut mai cap castell de 6 i tant sols dos pilars els han fet llenya, un de 5 i un de 4.

_FMP1895La Jove de Barcelona, doncs “entrena” bé. Utilitzem l’expressió “entrenar” perquè és l’única colla que públicament fa servir el terme entrenament per denominar el seu treball de preparació. Els de la camisa grana ho expliquen ben clar, consideren obertament els castells com un “esport”: “Entrenem, sí, perquè considerem els castells un esport tradicional. El terme assaig, més habitual a les colles castelleres, és heretat dels antics balls de valencians (que van donar origen a les primeres colles castelleres a Valls), els quals assajaven les seves figures per mostrar-les a les festes majors on actuaven. Avui dia, els castells han evolucionat de tal manera que cada castell necessita d’una preparació superior i, assajar, no és prou”, sentencien.

Els objectius d’enguany són sovintejar els castells ja assolits. Han crescut en massa social i prioritzen els castells “amples”, com el 5de7 i el 7de7, per aprofitar el volum de camises i fer el salt en un futur. De moment, no pensen en un immediat 3de7 per sota, que van provar fa dos anys, o en un 2de7, que seria el possible pas natural següent.

Segons explica el seu cap de colla, Xescu Jorba, el projecte de la Jove és ben viu i en constant evolució. Quan es va fundar la colla, la seva premissa va ser intentar apropar el món dels castells a la ciutat. Ara mateix, aquesta aformació pot semblar estranya, però apunten que el 2010 va sortir un estudi de la Coordinadora, que “feia evident que a les grans ciutats es veien els castells allunyats de la societat més urbana”. Jorba afirma que és a partir d’aquest estudi d’on va néixer el concepte de la Jove de Barcelona. Com exemple explica que volen oferir quelcom diferent, una de les coses que més els diferencia són els horaris: els dimarts, la canalla acaba a les 20.40h i la resta, a les 21.15h. Els divendres acaben tots a les 22h. Segons en Xescu, “en una ciutat, on no sempre es viu a prop del local, s’agraeix”.

L’efectivitat de la Jove és de les més altes del món casteller, tal com reflecteixen les seves dades històriques:

Jove BCN descarregat carregat intent desmuntat
2de6 12 0 0 1
3de7 48 1 0 2
3de7a 5 0 1 0
3de7s 0 0 1 0
4de7 50 0 0 0
4de7a 16 0 0 1
5de7 5 1 0 1
7de7 2 0 0 0
Pde5 45 0 1 0
Total 2011-2015 183 2 3 5
Total % 94,8% 1,0% 1,6% 2,6%

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Segon 7de7 de la seva història, diumenge passat, a la plaça Orfila de Barcelona

Foto 2: Primer 7de7 de la seva història, el dia de la Mercè de l’any passat (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

El dolç moment casteller de Barcelona

Resum 2014: colles de 7