IniciCròniquesMilà nova plaça de 9

Milà nova plaça de 9

-

Milà ha viscut aquest dissabte una jornada història en el fet casteller internacional. Dues colles han bastit, per primer cop a l’estranger, castells de 9 pisos en una mateixa cita.

Foto 13-6-15 12 49 26Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han participat aquest migdia en l’exhibició folklòrica que s’ha celebrat al Parco Sempione, prop del Duomo amb motiu de l’Expo que se celebra a la capital llobarda. Les dues colles han fet una primera ronda conjunta, amb el 4de8 amb agulla dels verds i el 3de8 dels liles. A la segon ronda ha arribat el gran moment esperat, els castells de 9. Per primer cop, s’han fet castells de 9 a Itàlia i també per primer cop dues colles han enlairat construccions d’aquest nivell en una mateixa exhibició a l’estranger. Els de Vilafranca han fet el 3de9 amb folre, mentre que els de Tarragona han estrenat el 4de9 amb folre. Aquest darrer, ha estat el primer 4de9 amb folre realitzat a l’estranger i el primer castell de 9 de l’any dels liles. Fins ara, aquest castell s’havia assolit al Principat i a les Illes Balears, però mai a fora l’àmbit casteller. Totes dues colles s’han ajudat en les respectives pinyes per a bastir els castells de 9.

CHX8n80VEAABDzSAbans de fer la tercera tanda, les dues colles, han alçat uns pilars de 5 en els que s’han desplegat dues senyeres estelades mentre sonaven els Segadors. A la tercera mànega, els del Penedès han bastit el 7de8 i els de Tarragona el 5de8.

La diada s’ha pogut seguir en directe per una vintena de televisions locals a Catalunya i ha comptat amb la presència d’autoritats catalanes com el conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Oms.

Amb aquests dos castells de 9, ja són quatre els d’aquest nivell assolits fora dels territoris de parla catalana. La Colla Vella van ser els primers, amb el 3de9f que van fer a Hangzhou (Xina). Els van seguir els verds a Thane (Índia), el 2011. Fora del Principat, també hi ha hagut castells de 9 a Perpinyà (Minyons de Terrassa, 1998: 3de9f), Manacor (Castellers de Vilafranca, 2001: 3de9f) i Palma (els Minyons van fer el 3de9f els anys 2002, 2006 i 2010, i el 4de9f, el 2006).

JORDINA ARMILLA

Portada: Primera ronda a Milà, captura de la retransmissió de la XAL a través de PTV

Foto 1: 4de9 amb folre de la Jove, captura de la retransmissió de la XAL a través de PTV

Foto 2: 3de9f dels verds. Foto: @torrenyo

Articles relacionats:

Grans diades que traspassen fronteres

Questi ragazzi che fanno le torri

La força tranquil·la de la Jove

Article anterior
Article següent

Articles relacionats

Més de l'autor