Castellers amb projecció pública

RomevaLa designació de Raül Romeva com a cap de llista de la candidatura unitària impulsada per CDC, ERC i les entitats sobiranistes ha aportat nova projecció indirecta als castells. Les biografies de Romeva destaquen que, a més de la seva condició d’economista i exdiputat al Parlament Europeu, té dues aficions rellevants: la natació i els castells.

Raül Romeva és membre actiu dels Castellers de Sant Cugat des del 2010. A la torre de 8 amb folre que els gausacs van coronar per la Festa Major, Romeva feia de segones mans al folre i habitualment fa de vent o primeres. Com tants altres pares de canalla, hi va entrar a la colla a partir dels seus fills, en copsar el bon ambient que els envoltava. La seva filla Elda és enxaneta en bona part dels castells dels de Sant Cugat i la seva parella, Diana Riba, és vicepresidenta de la colla.

El cas de Romeva se suma al d’altres polítics de primera fila que també tenen militància castellera activa. Com un altre noms que actualment ha assolit una presència notable als mitjans, Toni Castellà –un dels líders de la nova formació sobiranista Demòcrates de Catalunya–, que és membre dels Castellers de Vilafranca i en fa sovint bandera.

CarodEls exemples més coneguts són els de l’expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach (ERC), que encara conserva la seva militància als Xiquets de Reus, colla de la qual en va ser president i cap de colla (va dirigir el primer 3de9f dels de la camisa avellana, el 1996). Precisament, un dels dos caps de colla actuals dels reusencs, Oriol Ciurana, ha entrat de regidor de la CUP a la seva ciutat.

Una de les colles que més polítics ha donat és la Jove de Tarragona. El seu president actual, Sergi de los Ríos, va ser diputat i regidor per ERC, i un altre expresident i excap de colla, Joan Areggio (CDC), va ser president de la Diputació de Tarragona i és l’actual secretari d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat. També de CDC i de la Jove és Jordi Sendra, senador a Madrid o el que va ser líder d’ERC i vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, que va ser substituït a l’executiu per un altre casteller, Pep Bargalló, dels Nois de la Torre i autor de diferents llibres i treballs sobre castells, a més d’un llarg currículum en el sector.

_FMP9029A Valls i Vilafranca, hi ha notables casos de polítics –o regidors dels respectius ajuntaments– amb camisa castellera. Els alcaldes de totes dues poblacions en són un bon exemple: Albert Batet va ser responsable de Relacions exteriors de la Colla Vella i Pere Regull va ser president dels Castellers de Vilafranca a finals dels noranta i responsable de l’ampliació del Figarot amb la construcció de la nau d’assaig.

Més enllà de la política, un altre sector que aporta projecció pública als seus protagonistes i on també hi ha castellers és el del teatre. Alguns actors que sovint suen la camisa són David Bages, que és membre actiu dels Castellers de la Vila de Gràcia. Bages va ser un dels rostres del serial de TV3 Nissaga de poder, a mitjans dels noranta, on va coincidir amb Biel Duran, actual presentador del programa Quarts de 9 i aleshores casteller dels Minyons de Terrassa. Duran va ser l’enxaneta de la primera torre de 9 amb folre i manilles, carregada pels malves el 1993. En una de les escenes de BagesNissaga de poder, Bages va coincidir fent castells amb Vanessa Ojeda, que va ser enxaneta del primer pilar de 8 amb folre i manilles del segle XX, carregat pels Castellers de Vilafranca el 31 d’agost de 1995. Nissaga de poder va succeir en la programació de TV3 a Poblenou, que també tenia entre els seus protagonistes a un casteller actiu, Miquel Cor, mort el 2010 als 61 anys. Cor era component dels Castellers de Barcelona i precisament era al Raval de Montserrat de Terrassa amb la seva colla el 21 de novembre del 1993, quan Biel Duran va coronar la torre de 9 i Poblenou protagonitzava les sobretaules de TV3.

Un casteller de llarga trajectòria i que ha desenvolupat al seva carrera professional en el món de les arts escèniques és Joan Vallès i Figueras, conegut de manera popular per haver estat protagonista d’una altre sèrie de TV3, El cor de la ciutat. Vallès és membre dels Minyons de l’Arboç des de la seva fundació, l’any 1958, i abans havia estat canalla de les colles de Valls. Joan Vallès és un entusiasta promotor dels castells i ha impulsat exposicions, llibres i diverses iniciatives dedicades a la difusió de la castellística. El 2013 va rebre el Premi a la Trajectòria castellera a la Nit de Castells organitzada per la Revista Castells i l’Ajuntament de Valls. Al cinema ha estat protagonista en films Vallescom Secretos del corazón o Goya en Burdeos.

També en el món de la música hi ha noms coneguts amb militància castellera, si bé la incompatibilitat d’horaris i dedicacions els relega a presències puntuals a les seves respectives colles. Diversos components del Lax’n’Busto han participat als Nens del Vendrell, com també ho va fer en els seus orígens Natxo Tarrés (dels Gossos) als Tirallongues de Manresa. Lluís Gavaldà també n’havia estat un entusiasta ambaixador de la Jove de Tarragona als escenaris en molts dels concerts dels Pets dels anys noranta.

I en el camp de les lletres, un dels casos que ha adquirit rellevància darrerament és el de Sílvia Alcàntara, autora de la novel·la Olor de colònia, un dels èxits literaris dels últims anys i que també va inspirar una minisèrie de TV3. Alcántara porta la camisa dels Minyons. També mereix una atenció especial la biografia de David Monteagudo, el quint del primer pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, i des de fa pocs anys escriptor i autor de novel·les que han assolit notable projecció, com Fin o Invasión.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Raül Romeva, amb la camisa dels Castellers de Sant Cugat

Foto 2: Josep Lluís Carod-Rovira enfaixant-se amb la Jove de Tarragona en un Concurs

Foto 3: Els alcaldes de Vilafranca, Pere Regull, i Valls, Albert Batet, en una imatge del 2009 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 4: L’actor David Bages celebrant un èxit dels Castellers de la Vila de Gràcia (Foto: Marc Serarols)

Foto 5: Joan Vallès, amb la camisa dels Minyons de l’Arboç, dissabte passat al Cap de la Vila de Sitges

Articles relacionats:

Castells per la independència

El món casteller ho té clar: independència

Els castells fan el pas