Castellers de cartró-pedra

CJyS1QXWwAAQJqr15206_242268822580592_1050677084_nNo tot acaba en les diades castelleres. El fet casteller també és present en una part destacada del folklore de moltes poblacions catalanes i ha esdevingut una icona que traspassa el propi àmbit de la colla. Ahir mateix es va tornar a veure a Vilafranca, en aquest cas de la mà de la colla més petita de la població, la Jove, que va estrenar el seu capgròs petit, que formarà part del seguici de la Festa Major dels petits. El cas de la Jove de Vilafranca se suma a molts altres ja comuns en poblacions castelleres, en què capgrossos o nans del seus respectius balls representen els rostres d’alguns castellers reconeguts en el que és un reconeixement a aquestes figures i a les pròpies colles castelleres.

El nan de la Jove de Vilafranca representa una nena de la canalla de la colla, amb el casc personalitzat amb l’escut de la colla i vestint la camisa blau cel que els distingeix. Formarà part del ball dels nans al seguici vilafranquí de l’1 de setembre, en què els més petits són els protagonistes de la festa.

DSCN2468xiquets95A Vilafranca, ja hi ha dos nans castelleres més, en aquest cap dins del ball dels Nans que surten a les cercaviles i processons del seguici. En Carles Domènech, Mènech, excap de colla dels Castellers de Vilafranca (1975-1994), i Joan Sol, fundador dels Xicots, salten i ballen vestits amb els colors de les seves colles. L’aparició dels nan xicot es va produir l’any 2002, no absent de polèmica per el color de la camisa. El capgròs del Mènech és anterior.

A Tarragona, des del 1991 surten dos capgrossos castellers Capgros2009vestits de Xiquets de Tarragona. Són una parella xiqueta/xiquet que formen part del ball dels Nanos nous. L’aparició d’aquestes dues figures, acompanyats de personatges com els pescadors del Serrallo i el nan del Nàstic, van provocar el desdoblament del ball amb Nanos Vells i Nanos Nous de Tarragona.

També a Terrassa han clonat amb paper cartró un dels castellers més reconeguts de la ciutat: el Ramon Codinas, membre dels Minyons de Terrassa. Hi va aparèixer l’any 2009 i va sorgir de la votació popular. De moment és l’únic casteller immortalitzat però hi ha hagut altres candidats castellers a esdevenir un icona festiva.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: El nan de la Jove de Vilafranca estrenat ahir

Foto 2: El nan del Mènech, a Vilafranca

Foto 3: El nan de Joan Sol, a Vilafranca

Foto 4: La parella de nans dels Xiquets de Tarragona

Foto 5: El nan de Ramon Codinas, dels Minyons de Terrassa