7de8 o 2de8 amb folre

2 copiaEl debat entre el nivell de dificultat del 2de8 amb folre en relació al 7de8 ha adquirit protagonisme de nou. Tots dos castells estan encadenats en la taula del Concurs després de la darrera revisió, ara fa dos anys, en què es va baixar de categoria el 7 per les opinions de les colles que l’havien fet, que li restaven dificultat. Ara mateix, el 2de8 amb folre descarregat val més punts que el 7de8 descarregat, però el 7de8 descarregat en val més que el 2de8 amb folre carregat. Aquesta relació podria canviar si tiren endavant algunes propostes de revisió que s’han fet arribar a la Comissió Assessora del Concurs. Actualment, està obert el procés de revisió de la taula i d’inclusió de nous castells o exclusió de construccions en desús.

La revisió de fa dos anys va reduir el valor en punts del 7de8, ja que el seu índex d’èxit és rotund. Des que el 2011 els verds en van fer el primer, el 7de8 s’ha descarregat en 63 ocasions, s’ha carregat en dues i en cap ha cedit abans de coronar-se (hi ha hagut cinc intents desmuntats). És un dels castells amb l’índex de fiabilitat més alt (igual que el 7de7). Això i l’estabilitat de la seva estructura (amb pràcticament dos 4 lligats per una rengla compartida) va fer decidir la majoria de la Comissió Assessora del Concurs a rebaixar-li la puntuació. Dos anys després, els números confirmen la seva estabilitat i opcions d’èxit cada vegada que va a plaça… però amb una variant molt significativa: només l’executen colles que 9. Altres colles que fan la torre de 8 amb folre (Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat, Xics de Granollers o Sagals d’Osona) no s’han atrevit mai amb el 7de8. I algunes que fins i tot descarreguen castells superiors (com els Xiquets de Reus), tampoc. Això ha tornat a obrir el debat sobre la seva ubicació a la taula de punts, ja que la seva rebaixa va estar acompanyada d’un relatiu abandonament per part d’algunes colles.

Taula de punts del grup 4, on es troben situats el 7de8 i el 2de8 amb folre:

GRUP 4 subgrup 1 7de8
2de8f
Pde7f
550
580
610
635
665
695
subgrup 2 5de8
4de8a
3de8a
640
700
730
735
770
805
subgrup 3 5de8a 765 845

En els fòrums de debat públic s’escolten veus que reclamen una major valoració del 7de8; o, fins i tot, una equiparació amb el 2de8 amb folre. Fins al moment, tan sols els Castellers de Sabadell i els Castellers de la Vila de Gràcia van fer el 7de8 abans d’esdevenir colles de 9. Tots els 7de8 porten la firma de colles de 9.

Taula històrica del 7de8:

7de8 descarregat carregat intent fallit desmuntat
Castellers de la Vila de Gràcia 12 0 0 0
Castellers de Vilafranca 11 0 0 0
Castellers de Barcelona 9 1 0 1
Castellers de Sabadell 8 0 0 2
Colla Joves Xiquets de Valls 7 1 0 0
Castellers de Sants 5 0 0 0
Colla Jove Xiquets de Tarragona 4 0 0 0
Minyons de Terrassa 4 0 0 0
Capgrossos de Mataró 3 0 0 2
63 2 0 5

JdV2de8fAquest dissabte la Colla Joves va poder descarregar el seu primer 2de8 amb folre de l’any, que ja havien coronat al Milà el maig passat. Entremig, els vermells es van anotar dos 7de8, un descarregat i l’altre coronat. Els castellers de tronc més experimentats semblen abonar la tesi de la gran fragilitat del tronc de la torre, per sobre de l’estabilitat del 7de8. Els encarregats de convocar els assaigs i muntar les pinyes tenen el mal de cap a l’hora de dibuixar les proves de 7de8, més que un folre de torre.

D’opinions n’hi ha en totes direccions. Revisant diades hi apareix un interrogant: en cas de tenir els dos castells, quin dels dos podia haver tancat millor la diada de Sant Joan 2015 de la Colla Joves? Jaume Galofré, cap de colla dels vermells, apunta que la intenció era fer el 5de8, però les baixes van condicionar la catedral i també el 2de8 amb folre. Van optar pel 7de8 perquè permet més cavis. Galofré, que puja al tronc del 2, avala la major dificultat tècnica d’aquesta estructura, però també reconeix que a les colles de 8 els pot costar més reunir el volum de gent per fer el 7de8. Per a la Joves, apostar pel 2 també els serveix de cara al de 9 amb folre i manilles; mentre que el 7de8 els serveix de rodatge de castellers i ara per ara no es plantegen un possible 7de9 amb folre. Galofré pensa que un castell així tan sols és possible a mig termini, amb un treball a anys vista.

De moment, el 7de8 és un bon comodí per a les colles grans, que ara podria ampliar el seu camí posant-hi una o fins o tot dues agulles. Per a les colles de 8, segueix sent una opció remota, posterior al 5de8 o, fins i tot, al 3de9 amb folre, i molt més complicat de dur a plaça que el 2de8 amb folre.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 7de8 dels Castellers de la Vila de Gràcia, a Reus el 20 de juny passat

Foto 2: 2de8 smb folre de la Joves de Valls, a la Riera de Gaià, dissabte passat

Articles relacionats:

Menor per a les grans, immens per a les mitjanes

El 7de8, el castell que no cau

El 9de8 i el 7de8, dos castells amb polèmica

5de8, 2de8 amb folre i 7de7: encaix imperfecte