Els Nens del Vendrell i el 5de8

5de81969-1-copiaAquest diumenge, la capital del Baix Penedès acollirà una de les actuacions més importants de la dilatada història dels Nens del Vendrell. L’anunci de la colla de portar a plaça el 5de8 donarà a aquesta diada una enorme rellevància pel significat que aquesta construcció te en l’agrupació local. De fet, els Nens l’han intentat tan sols dos cops: el 1972 i el 1975 i esdevé l´únic castell que la colla ha provat però que encara no hi ha fet l’aleta.

El 5de8 va ser, durant molts anys, un mite al qual tan sols les colles capdavanteres s’atrevien a intentar-lo i que, en la majoria de vegades, no s’arribava a fer l’aleta. La primera agrupació a portar-lo a plaça al segle XX va ser la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 1969, que el va coronar en dues ocasions. Aquesta construcció va ser la resposta dels vallencs a assoliment del pilar de 6 per part dels seus rivals més directes, els Nens del Vendrell. La construcció, però, lluny de consolidar-se, va quedar al calaix per espai de nou temporades, fins que la Colla Joves de Valls la va tornar a carregar el 1978.

5de8NensPer veure el primer 5de8 descarregat del segle XX van haver de passar tres anys més, fins arribar a la Santa Úrsula del 1981 on la mateixa colla Joves vallenca el va completar. Fou el dia que els seus rivals completaven el primer castell de nou pisos del segle XX. Potser és una casualitat, però el fet que al mateix dia es completés el 5de8 i el 4de9 amb folre ens fa pensar que l’anomenada catedral dels castells és molt més a prop dels castells de 9 que no pas dels de 8.

Durant aquest impass entre els primers carregats el 1969 i el carregat el 1978 es van veure poquíssims intents. El primer de tots va ser al Concurs del 1972 per part de la Colla Vella. Pocs dies després, els Nens del Vendrell el van tirar a plaça, concretament el 29 d’octubre del 1972 amb motiu d’un homenatge al mític cap de colla Jan Julivert. Aquell dia, els Nens van fer la millor actuació que es va poder veure en tota la temporada: van carregar el 4de8, van completar la segona torre de 8 amb folre el segle i van descarregar el pilar de sis6 A la quarta ronda, van provar el 5de8. Aquesta estratègia, que sembla inversemblant als ulls actuals, va venir motivada, segons ens ha explicat el que llavors era el cap de colla, Òscar Garcia, per una qüestió pràctica: es tiraven primer els castells considerats a l’abast, i deixaven el 5de8 pel final perquè era el que oferia menys garanties. El castell va caure just quan entraven els dosos.

primercincdevuitdescarregatsegleEls intents de la catedral van desaparèixer de les places per espai de tres anys fins que els mateixos Nens del Vendrell el van tornar a intentar per la Fira local de Santa Teresa, el 18 d’octubre del 1975. Com a l’intent anterior, primer es va descarregar el 4de8 i el 3de8, deixant-lo per a la tercera ronda. I, com el primer intent, el castell es va trencar just quan entraven el dosos. Abans d’acabar la temporada, la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca també el van provar sense sort. I d’aquí, al carregat per la Joves de Valls el 1978.

Tot plegat, hom demostra l’extrema dificultat que representava per les colles del moment i que no va començar a sovintejar per les places fins que el món casteller havia entrat ja a l’època dels castells de 9 pisos.

De fet, si observem el quadre adjunt veurem que totes les colles que l’han descarregat –un total de 13–són agrupacions que han completat castells de 9.

Així doncs, tan per la càrrega intima que representa el castell per als Nens del Vendrell com pel fet mateix d’assolir-lo en el context general, aquesta diada de diumenge es pot convertir com una data clau en la llarga història dels Nens del Vendrell.

 

NÚM ORDRE COLLA DATA PRIMER 5DE8 RESULTAT
       
1 Colla Vella dels Xiquets de Valls 1969 Carregat
2 Colla Joves Xiquets de Valls 1978 Carregat
3 Castellers de Vilafranca 1985 Descarregat
4 Minyons de Terrassa 1987 Descarregat
5 Colla Jove Xiquets de Tarragona 1993 Descarregat
6 Castellers de Barcelona 1995 Carregat
7 Xiquets de Reus 1996 Carregat
8 Bordegassos de Vilanova 1998 Descarregat
9 Xiquets de Tarragona 1999 Carregat
10 Capgrossos de Mataró 2001 Carregat
11 Castellers de Sants 2009 Carregat
12 Castellers de Sabadell 2012 Carregat
13 Castellers de la Vila de Gràcia 2012 Carregat
14 Xicots de Vilafranca 2013 Carregat
15 Marrecs de Salt 2014 Carregat

 Nota: Els Xicots de Vilafranca i els Marrecs de Salt no han descarregat el 5de8.

PERE FERRANDO I ROMEU

Foto 1: Primer 5de8 del segle XX, carregat per la Colla Vella el 1969

Foto 2: Intent de 5ed8 dels Vendrell el 1975

Foto 3: Primer 5de8 descarregat al segle XX, per part de la Colla Joves el 1981

Articles relacionats:

La tripleta vendrellenca

Objectiu: descarregar el 5de8

On és el límit dels Nens del Vendrell?

Els Nens continuen fent història