Els verds pugen el llistó

CdVtde9fm1Altafulla, Sants, Vic i Torredembarra han atret els focus d’atenció d’un cap de setmana ple de castells de nivell en aquestes i altres localitats. Quinze castells de 9 a càrrec de set colles i en quatre actuacions en un complet cap de setmana, que ens ha deixat també un grapat de pilars de qualitat. Els Castellers de Vilafranca han reafirmat el seu bon estat plantant cinc castells de 9 –entre els quals la torre– i estrenant el 7de8 amb l’agulla. La Colla Vella, els Castellers de Sants, la Jove de Tarragona i les Xiquets de Tarragona també han fet doblet de 9, mentre que els Minyons i els Castellers de Barcelona han fet el 3de9f. Altres èxits del cap de setmana els han firmat els Capgrossos de Mataró (torre de 8 amb folre) Marrecs de Salt (4de8), Nens del Vendrell (pilar de 6), Castellers d’Altafulla (4de7), Nois de la Torre (3de7), Castellers de l’Alt Maresme (4de7 carregat) i Castellers d’Andorra (primer pilar de 5 de la seva trajectòria).

La diada de les Cultures d’Altafulla, celebrada dissabte a la tarda, va encetar aquest cap de setmana de grans actuacions. En conjunt, va ser la millor diada que es recorda en la cita estival de la plaça del Pou, amb set castells de 9 pisos amb gamma extra inclosa. Els Castellers de Vilafranca van sumar la segona torre de 9 amb folre i manilles de l’any, castell que només s’havia vist en aquesta plaça un cop: a càrrec també dels verds el novembre de l’any 1999. Els de Vilafranca van brillar amb una triplet format pel 3de9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el 4de9 amb folre. Van cloure amb el pilar de CVXV3de9f7 amb folre, reservant qui sap si alguna cosa per diumenge a la tarda a Torredembarra. La Colla Vella, en excel·lent estat de forma, tot i el seu recent viatge a la Xina, va completar la tripleta formada per el 3de9 amb folre, l’estrena d’un 4de9 amb folre treballat i el 4de8 amb el pilar. També van facturar amb comoditat el pilar de 7 amb folre. Els Xiquets de Tarragona també van anar a totes, i van completar el 3de9 amb folre i van coronar el primer 4de9 amb folre del curs. Després, van descarregar el 5de8 i el pilar de 6. Per la seva banda, cal apuntar l’estrena del 4de7 dels Castellers d’Altafulla.

Els Castellers de Sants se’n van de vacances amb excl·lents sensacions: han plantat cinc castells de 9 en quinze dies. Dissabte, van tornar a brillar en la diada d’estiu (amb una plaça d’Osca plena de gent i un programa d’actes paral·lels altament participatiu) amb dos castells de 9 i el 4de8 amb l’agulla. Van repetir la mateixa actuació de la setmana passada a Tarragona (tot i el el 4 amb el pilar, aquest cop, no el van poder descarregar). Els Capgrossos de Mataró van seguir buscant bones sensacions ahir a Sants, amb la clàssica de 8 i l’espadat de 6, i avui diumenge han fet un nou pas endavant completant tres castells de 8 a Premià, entre els quals una celebrada torre de 8 amb folre, que els fa treure un pes de sobre i, sobretot, els permet continuar avançant i recuperant confiança.

També ahir a Sants, els Castellers d’Esplugues no van reeixir en l’objectiu del carro gros: van desmuntar el 4de8 dos cops, i van sumar el 3de7 per sota com CdS4de9fa millor castell. Del dissabte cal apuntar que els Xicots de Vilafranca van fer la clàssica de 8 a la diada de Festa Major d’Esparreguera, on els Xiquets de Reus van fer el 3de8 i 4de8 i lo colla local va tenir en el 7de7 el seu millor castell. A més, cal ressenyar el primer castell de 7 de l’any dels Castellers de l’Alt Maresme, que van coronar a Malgrat de Mar. Els Salats de Súria també van estrenar el 4de7 dissabte, en el marc de la seva Festa Major. En aquesta diada, dels novells Castellers d’Andorra van assolir i completar per primer cop un pilar de 5, posant de manifest la bona arrencada que han tingut.

Aquest diumenge, la Festa Major de Vic ha proporcionat els millors castells de la matinal. Els Castellers de Barcelona han tornat a mostrar-se en plena forma en completar el 3de9 amb folre, descarregar el primer 4de8 amb agulla (l’havien coronat fa unes setmanes) i firmar el 4de8 i el pilar de 6 per separat. Els Minyons de Terrassa –encara amb la ressaca de la seva gran Festa Major– han continuat amb el bon ritme de castells de 9: han plantat el 3de9f, a més del 5de8 i el 2de8 amb folre. En canvi, els Sagals d’Osona no han estat inspirats; han desmuntant el 4de8 dues vegades i han deixat el 3de8 tan sols coronat. A Banyeres del Penedès, els Nens del Vendrell han clavat el primer pilar de 6 de l’any, a més del 3de8. La Colla Joves ha signat la clàssica de 8 i els Minyons de l’Arboç, els dos bàsics de 7. Del migdia cal apuntar també que els de Badalona han tingut el 7de7 com a millor castell i han coronat el primer 5de7 de l’any en l’actuació que han compartit plaça amb els Capgrossos. També destaca el 3de7 recuperat pels Matossers de Molins de Rei.

Jove4de9fAvui a la tarda a Torredembarra s’han vist grans castells. Els Castellers de Vilafranca han sumat uns altres 3de9 amb folre i 4de9 amb folre i, a més, s’han tret de la màniga l’inèdit 7de8 amb agulla. Han acabat amb el pilar de 7 amb folre. La Jove de Tarragona han signat també una tripleta, en aquest cas amb el 4de8 amb agulla i un rejovenit pilar de 6 final. Els Nois de la Torre han estrenat el 3de7, que han combinat amb el 4de7.

A Palafrugell, també aquesta tarda, els Marrecs de Salt han pogut completar el primer 4de8 de l’any, i han firmat la clàssica de 8. Els Castellers de Sabadell també hi han fet el 3de8 i el 4de8.

Resultats destacats del cap de setmana:

DISSABTE 

Festa Major d’Esparreguera

 • Castellers d’Esparreguera: (id)7de7, 7de7, 5de7, 4de7
 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, 2de7
 • Xiquets de Reus: 5de7, 4de8, 3de8

Diada de les Cultures a Altafulla

 • Castellers d’Altafulla: 4de7, 3de7, 4de6a
 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, pde7f
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 4de9f, 4de8a, pde7f
 • Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f(c), 5de8, pde6

Diada d’estiu dels Castellers de Sants a Barcelona

 • Capgrossos de Mataró: 3de8, 4de8, 2de7, pde6
 • Castellers d’Esplugues: 5de7, (id)4de8, 3de7s, (id)4de8, 4de7
 • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 4de8a(c), pde6

Actuació a Malgrat de Mar

 • Castellers de l’Alt Maresme: 4de7(c), 4de6a, 5de6
 • Xerrics d’Olot: 3de6, (id)2de6, 3de6a
 • Xics de Granollers: 4de7, 2de7, 3de7

DIUMENGE 

Festa Major de Vic

 • Castellers de Barcelona: 4de8a, 3de9f, 4de8, pde6
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 5de8, 2de8f
 • Sagals d’Osona:  2(id)4de8, 3de8(c), 5de7

Actuació a Banyeres del Penedès

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de8, 4de8, 2de7
 • Nens del Vendrell: 2de7, 3de8, 5de7, pde6
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, 4de7, 5de6

Festa Major de Premià de Mar

 • Capgrossos de Mataró: 3de8, 4de8, 2de8f, pde6
 • Castellers de Badalona: 7de7, (id)5de7, 4de7a, 5de7(c)

Festa Major de Palafrugell

 • Castellers de Sabadell: 5de7, 3de8, 4de8
 • Marrecs de Salt: 3de8, 4de8, 2de7

Diada del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra

 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 4de9f, 7de8a, pde7f
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, (id)4de9f, 4de9f, 4de8a, pde6
 • Nois de la Torre: (id)4de7, 4de7, (id)3de7, 4de6a, 3de7
 Podeu consultar la resta de resultats a la web de la Coordinadora www.cccc.cat

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Torre de  9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, ahir a Altafulla

Foto 2: 3de9f de la Colla Vella a Altafulla

Foto 3: 4de9 dels Castellers de Sants al seu barri (Foto: Paola Vidal)

Foto 4: 4de9f de la Jove de Tarragona a Torredembarra (Foto: castells – Festa Directe)

Articles relacionats:

Altafulla i Torredembarra prenen la paraula

Les noves estructures dels verds

Els Minyons trenquen registres

La darrera prova