La Xina captiva la Vella

3 de 9 Hangzhou 2015 copiaQui ho havia de dir que la Xina tindria ja dos castells de 9 als seus registres? La Colla Vella dels Xiquets de Valls ja ha tornat del seu periple per terres xineses, on ha fet de nou un castell de 9. Per segon cop, els de la camisa rosada han visitat el gran país asiàtic per donar a conèixer el fet casteller i col·laborar amb l’agrupació existent a la ciutat de Hangzhou. El 28 de juny van sortir els primers expedicionaris i, tot just aquest 9 de juliol, han retornat els darrers castellers.

Tal com van fer l’any 2010, la Colla Vella, ha anat a terres xineses a fer afició i una proesa. Han completat per segon cop el 3de9 amb folre. Llavors va ser el primer castell de 9 fora d’Europa i ara poden presumir de ser la primera colla que revalida un èxit de tal dimensió. Aquest cop, a més del castell de 9, han fet altres construccions, com el 3de8, el 4de8, el 2de7 (castells que també havien fet allà el 2010) i han afegit el pilar de 6. A més, han col·laborat a que la colla local, els Xiquets de Hangzhou, poguessin completar la clàssica de 7. La colla xinesa està experimentant una evolució progressiva i té reptes importants com assolir castells de 8. L’any passat ja van fer l’aleta del 2de7, construcció que enguany han tornat a intentar, quan un grup dels seus castellers va venir a Catalunya a començament de juny.

El gran moment del viatge va esdevenir dissabte passat a Hangzhou, quan la Vella va clavar el segon castell de 9 a la Xina. Va ser al vespre xinès i en ple dia català. Les xarxes socials van fer córrer com la pólvora la fita vallenca. L’anterior cop va ser a la matinada catalana del 28 de maig del 2010, quan les xarxes socials no tenien la força actual. Més enllà de la gran transcendència que ha tingut la gesta a Catalunya cal destacar la projecció que en tindrà a la mateixa Xina. Uns 200 milions de teleespectadors xinesos veuran el 3de9 amb folre descarregat pels els rosats. El castell va ser enregistrat per les càmeres del major canal de televisió del país, l’estatal CCTV, per ser emeses en els propers mesos en dos programes: Desafiament extrem i Guiness World Records. El segon s’emetrà a principis d’agost, mentre que el primer encara no té data exacta d’emissió. Justament Desafiament extrem és el programa estrella de CCTV-1, el principal canal de la cadena, i el xou de més audiència del país, amb prop de 200 milions d’espectadors de mitjana, segons van informar els responsables de la cadena a la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Amb aquesta audiència, serà la segona retransmissió castellera amb més espectadors de la història, només superada per la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, durant la qual es van aixecar castells.

L’agrupació vallenca va desplaçar uns 200 castellers per gravar el programa al pavelló d’Antex, l’empresa tèxtil xinesa que patropcina i tutela els Xiquets de Hangzhou. 38 membres d’aquesta colla van fer un stage intensiu de tecnificació d’un mes de durada a Valls el passat mes de juny i dos d’ells (un quint i una sisena) van pujar al tronc del 3de9 amb folre que els castellers rosats van descarregar dissabte.

El viatge de la Colla Vella a la Xina coincideix amb el que aquests dies estan efectuant els Castellers de la Vila de Gràcia a Montreal (Quebec). Fa unes setmanes, els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona van anar a Milà, on van fer, en tots dos casos,s castells de 9. Els Xics de Granollers aniran el proper mes a Torí. També a Itàlia hi van anar els Xicots de Vilafranca, el març passat, en un cap de setmana a diferents poblacions de la Llombardia.

Vídeo del 3de9 amb folre de la Colla Vella:

JORDINA ARMILLA

Foto: 3de9f de la Colla vella, el passat dissabte a Hangzhou

Articles relacionats:

Com es diu 3de8 en xinès?

Objectiu: la Xina

La Nit de Castells premia Joan Vallès, Damm i la colla xinesa

Preparats per a viatjar

“Questi ragazzi che fanno le torri”