Quantes hores assagem?

1Els castells es fan a l’assaig. Avui en dia ningú no discuteix aquesta màxima, que constitueix la bíblia de tots els caps de colla i equips tècnics. L’assaig és la preparació dels castellers i serveix per a que els integrants d’una colla (ja siguin nous o veterans) aprenguin o practiquin allò que hauran de fer en cada castell. Fer un bon assaig és primordial per assolir amb seguretat els objectius, sobretot les construccions que són sostre per a una colla.

Ja fa unes quantes temporades que els locals de les colles han canviat el xip d’assaig. S’hi han instal·lat xarxes, que permeten realitar assaigs parcials o d’estructires concretes sense el gruix de la colla. I, en general, s’ha passat de convocar un dia la massa social a dos o, fins i tot, tres dies setmanals. El principal motiu és l’assumpció que l’assaig és la base de qualsevol creixement,. Afegit a la suma de castellers. Com més castellers, més assaig. Una altra de les claus de l’èxit és la bona sintonia entre el cap de colla i el cap de pinyes. La confecció disciplinada de la base d’un castell dóna al cap de colla més alliberament i una major dedicació en el treball de tronc.

La temporada 2014 va veure com un total de dotze colles assolien castells de 9 pisos. Quantes hores dediquen a l’assaig a la setmana? Quin és el grau de compromís? Està clar que la gent de les colles tenen ganes de més reptes.

Vilafranca, pionera dels tres dies

Els verds han estat indiscutiblement la colla que ha instaurat un mètode d’assaig desenvolupat amb notables similituds a les disciplines esportives. Les diferents tècniques implantades –especialment, a partir de Lluís Esclassans (2004-07)– han estat capaces de transmetre un elevat nivell de preparació de tres dies a la setmana. Tot i que dilluns està dedicat fonamentalment a torres i pilars, les tres sessions són intenses i exigents amb la finalitat d’encarar reptes més ambiciosos per no trencar l’hàbit de qui ve a assajar.

La temporada 2015 ha començat amb força a Cal Figarot. El cap de colla, Pere Almirall, que enguany finalitza el mandat de quatre temporades, s’ha marcat l’objectiu d’encarar els dos castells de 10 pisos a la Diada de Sant Fèlix. “Ho intentarem, però ens cal molta afluència i compromís en cada assaig”, assegura. Enguany, ja han registrat fites importants als assaigs, com col·locar dosos a la torre de 9 amb folre i manilles el divendres abans de provar-la per primer cop.

La metodologia d’assaig dels vilafranquins ja fa temps que s’ha convertit en un ritual. Deixar de complir amb els tres dies o no tenir la màxima afluència pot donar problemes en alguns castells, tal i com va succeir la temporada passada. Els dilluns, entre dos quarts de 9 del vespre i les 10 de la nit, hi ha un assaig específic de torre, pilar i castells nets, que serveix també com a recuperació de l’actuació que hi pot haver hagut el cap de setmana anterior. Els dimecres, entre les 9 del vespre i dos quarts d’11 de la nit, hi ha un primer assaig general; i els divendres, entre dos quarts de 10 i les 12 de la nit, hi ha un segon assaig general. Quan s’acosten diades importants la durada es pot allargar, però si es fa una mitjana, els Castellers de Vilafranca dediquen a l’assaig entre sis i set hores setmanals, depenent de l’exigència de les diades. Durant l’època de temporada que coincideix amb el curs escolar, els assaigs comencen mitja hora abans per tal que la canalla pugui conciliar-se amb l’activitat lectiva.

2Aquesta temporada, com acostuma a ser tradicional, els verds, han convocat quatre assaigs especials enfocats a Sant Fèlix. A més de la setmana passada, avui, 31 de juliol; i el 21 i 27 d’agost, aquest últim a la plaça de la Vila, afronten proves de castells emmanillats i amb l’agulla.

Minyons també ho triplica

No arrosseguen tanta gent com a Vilafranca, però els Minyons de Terrassa ja fa un parell de temporades que també han volgut establir tres sessions d’assaig intenses a la setmana. Els dilluns, entre les 8 del vespre i les 10 de la nit, realitzen un assaig específic enfocat al 2 i el pilar; i que també serveix com a rodatge per als nous castellers. Dimecres, durant la franja de les 8 del vespre a les 11 de la nit, l’assaig es divideix en tres parts: En primer lloc, una hora i quinze minuts per a la canalla, mitja hora per al pilar; i una hora i quinze minuts per a la totalitat de la colla. Finalment, divendres se segueix un mètode semblant al de dimecres, però allargant-ho fins la mitjanit: De 8 del vespre a dos quarts de 10 nit, hi ha assaig de canalla; d’un quart de 10 a tres quarts de 10 de la nit, treball de pilar; i de dos quarts de 10 a 12 de la nit, segon assaig general.

La seqüència de nou hores setmanals, que a diferència de Vilafranca s’atura per vacances entre l’última setmana de juliol i gran part del mes d’agost, pot portar també algun assaig al carrer, com el que van fer el passat 27 de juny al Raval de Montserrat pensat per a fer el 3de10 amb folre i manilles que havien previst a la Festa Major. Guillem Comas, cap de colla dels Minyons de Terrassa, està molt satisfet de la feina que estan duent a terme al pati. “Treballem tècnicament molt i tenim confiança i seguretat, que, agrupades a la il·lusió, ens poden donar un plus d’èxit”, confessa.

Enguany, els de Terrassa han incorporat un nou castell als assaigs, el 2de8 sense folre. Fins les vacances d’estiu han fet la torre de 7 neta sis cops a l’assaig, amb diferents canvis en l’alineació. El 2de8sf i el 3de10fm són els grans objectius dels malves per al segon tram de la temporada.

Valls: salt de qualitat a la Vella i millora a la Joves

3A Valls ja fa temps que s’ha acabat l’opció d’assajar només un dia. Tot i que els més veterans ho veuen com una càrrega, les dues colles vallenques han millorat amb solidesa, gràcies a l’ampliació de les hores d’assaig.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha experimentat un canvi radical en el mètode d’assaig. L’entrada el 2011 de Manel Urbano com a cap de colla ha portat una major exigència en les proves i un increment de la massa social, sobretot joventut, que acudeix al local. El pla d’assaig es divideix en tres dies: dilluns, a les 8 del vespre, es treballen qüestions de tecnificació i pilar; dimecres, a dos quarts de 9 del vespre, hi ha assaig general; i divendres, a les 10 de la nit, hi ha el segon assaig general. Pel que fa a la canalla, assaja els dimecres, entre dos quarts de 8 i dos quarts de 9 del vespre, encara que a principi de temporada, per tal de compaginar l’època escolar, els més menuts es preparen els dissabtes a la tarda. Per tant, els de la camisa rosada, porten una mitjana de 6-7 hores d’assaig setmanal.

Manel Urbano considera que, en aquest primer tram de temporada, “el ritme d’assaig constant ha estat clau per descarregar el 2de9 amb folre i manilles per Sant Joan”. A més, el màxim responsable tècnic rosat, apunta que cal motivar la gent amb nous reptes perquè et vingui a assaig. Un exemple, va ser el passat 17 de juliol, amb el primer assaig de transcendència del 3de10 amb folre i manilles de la temporada: “aquell cap de setmana era tranquil perquè l’endemà anàvem a l’Hotel Calypso de Salou, però per continuar amb un ritme alt vam decidir retrobar-nos amb aquest castell amb la campanya que vam fer a twitter #elcomencematocar”.

La Colla Joves Xiquets de Valls també ha experimentat una millora en la metodologia d’assaig, encara que el problema és poder aglutinar un bon gruix de gent durant tota la temporada, no només quan s’acosten cites importants. Els diables vermells tenen fixats dos dies a la setmana per a assaig general: els dimecres, entre dos quarts de 8 i les 9 del vespre; i els divendres, entre dos quarts d’11 de la nit i dos quarts d’1 de la matinada. Pel que fa a la canalla, hi ha un assaig específic, que es realitza elw dimarts entre les 7 de la tarda i dos quarts de 9 del vespre. La mitjana setmanal és de quatre o cinc hores setmanals, encara que durant les èpoques fortes del curs es poden veure ampliades.

A pesar d’un primer tram temporada un pèl irregular, Jaume Galofré, cap de colla de la Joves de Valls, apunta que “hem fet molts canvis en les alineacions per cobrir les baixes de les caigudes del Milà i Sant Joan. A més, també, hem dedicat força estona a renovar l’alineació del pilar: l’agost serà clau”, conclou.

Tarragona: l’àmplia dedicació ha portat la gamma extra

4Tarragona pot presumir de dues colles de gamma extra a partir d’una promoció i una conscienciació als seus castellers de la importància dels assaigs. El millor exemple l’ha adoptat la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que, des del 2008, ha tornat a crear la il·lusió a la ciutat que es va aparcar a finals de la dècada dels noranta. Sense una disciplina al local i ganes de creure’s els castells, no s’hauria arribat a passejar el 5de9 amb folre i a carregar el 3de10 amb folre i manilles.

La programació d’assaig de la Jove és notablement rica. Quatre hores o més dedicades a l’assaig general: el dimarts, entre dos quarts de 9 del vespre i les 10 de la nit; i el divendres, entre les 10 de la nit i dos quarts d’una de la matinada. Una hora dedicada a l’assaig de tronc i pilar, el dijous entre dos quarts de nou del vespre i dos quarts de deu de la nit. A més, un cop al mes, els del Cós del Bou convoquen un assaig especial pensat per als castells de gamma extra. Pel que fa a la canalla, hi dediquen dues hores setmanals: el sdimarts, entre dos quarts de 8 i dos quarts de 9 del vespre; i els divendres entre dos quarts de 9 del vespre i dos quarts de 10 de la nit. Finalment, l’escola de castells, que va néixer el 1992, té la voluntat de crear una nova fornada de castellers i castelleres. L’horari està fixat els dimecres entre les 8 i les 9 del vespre.

Carles Ribas, cap de colla de la Jove de Tarragona, explica que “a principi de temporada, ens ha costat arrossegar una mica de gent a l’assaig. Tot i això, Ribas es mostra optimista, ja que a mesura que avança la temporada, tot i alguns canvis, estem resolent molt bé els registres marcats”.

Els Xiquets de Tarragona també porten diverses temporades adoptant una nova tendència de preparació. Lluny han quedat aquells matalassers que només apareixien per Sant Magí i Santa Tecla. Ara són una agrupació capaç de portar castells de 9 fora de casa. L’èxit que ha dut la colla degana de la ciutat a la gamma extra ha estat l’àmplia dedicació en els assaigs. Una mitjana de sis hores i mitja setmanals repartida en dos assaigs generals: els dimarts, entre dos quarts de 9 del vespre i dos quarts d’11 de la nit; i divendres, entre les 10 de la nit i dos quarts d’1 de la matinada. A més, hi ha dues hores més, en aquest cas, els dijous, entre les 8 del vespre i les 10 de la nit, on s’aprofita per fer un assaig específic de tronc i de pilar. Pel que fa a la canalla, té fixades dues hores setmanals: dimarts, de les 7 a les 8 del vespre; i divendres, de dos quarts de 9 del vespre a dos quarts de 10 de la nit. Per últim, quan s’acosten actuacions importants, els del carrer de Santa Anna organitzen assaigs especials de gamma extra, com el que faran el proper 16 d’agost a la plaça de les Cols amb motiu de la Diada de Sant Magí.

Roger Peiró, cap de colla dels Xiquets de Tarragona, creu que “estem anant per un bon camí. El fet d’assolir castells de 9 abans de Sant Magí és fruit de la intensitat d’assaig i el compromís de la gent. La nostra temporada és llarga, per això l’encarem per etapes”. Els matalassers paren una setmana al juliol, a l’agost i al setembre, després d’actuacions importants per tornar a accelerar seguidament”, apunta

Barcelona està de moda

La capital ha arribat a un ritme equivalent i, fins i tot, superior al de la zona tradicional quant a l’assaig. Barcelona, Sants i Gràcia són tres formacions consolidades en el camp dels 9 pisos i clares candidates, com ja han tastat dues d’elles, a regalar cada temporada la gamma extra.

Els Castellers de Barcelona tenen una previsió d’assaigs densa. En primer lloc, l’assaig general es concentra els dimarts, entre dos quarts de 8 del vespre i un quart de 10 de la nit; i els divendres, entre les 9 del vespre i dos quarts de 12 de la nit. El pilar és també un dels pals de paller de l’assaig de la colla degana de la ciutat. Així, tant els dimarts, entre les 7 de la tarda i dos quarts de 8 del vespre, com els divendres, entre les 7 de la tarda i les 8 del vespre, treballen aquest punt específic. Pel que fa a la canalla es prepara els dijous, entre tres quarts de 8 del vespre i un quart de 10 de la nit; i els divendres, entre les 8 i les 9 del vespre. Finalment, els dijous, entre les 7 de la tarda i tres quarts de 8 del vespre, hi ha assaig d’aprenentatge i reciclatge pensat per als membres novells. Es tracta d’una mitjana de nou hores setmanals, que es poden incrementar quan hi ha actuacions importants. Només s’aturen per vacances tres setmanes a l’agost.

5A l’hora de definir l’estratègia de les tres últimes actuacions del primer tram de temporada (Sant Cugat del Vallès, Begues i Màrtirs Street), el cap de colla dels barcelonins, Jaume Montolio, destaca que la importància d’engrescar la gent als assaigs. “La feina de rodatge amb els poms del 3, el 4 i el 4 amb l’agulla està feta; ara només falta acabar de polir el tronc. Si treballem bé al pati, serem capaços d’assolir el que ens proposem abans de vacances”.

Els Castellers de Sants constitueixen un dels models més revolucionaris dels últims anys. Aglutinen més gent a la primavera i la tardor, i a l’estiu aturen l’activitat durant sis setmanes, una de les colles que fa una pausa més llarga. Aquest model, plenament urbà, els resulta vàlid, ja que els seus assaigs són multitudinaris.

Els assaigs dels borinots es concentren els dimarts i els divendres. Pel que fa a l’assaig general s’hi dediquen dues hores el dimarts, de 8 a 10 de la nit, i dues hores i mitja esl divendres (de dos quarts de 10 a mitjanit). Aquestes quatre hores i mitja a la setmana de proves amb la totalitat de la colla es pot veure ampliada algun dissabte a la tarda, quan organitzen alguna convocatòria especial al carrer, com per exemple van fer el darrer dissabte del mes de juny a la plaça d’Osca. D’altra banda, la canalla té una sessió única setmanal: cada dimarts, entre tres quarts de 7 de la tarda i dos quarts de 9 dels vespre. Per últim, Sants també disposa d’una Escola de Castells, adreçada a la formació d’aquells castellers nouvinguts, que té lloc els dimarts, entre les 7 de la tarda i les 8 del vespre; i els divendres, entre les 9 del vespre i dos quarts de 10 de la nit.

Pau Camprovín, cap de colla dels Castellers de Sants, destaca la bona feina executada al local en la primera part de temporada, sobretot en el treball del pilar, que estrena nova alineació. “Tot i només carregar-lo abans de marxar de vacances, crec que és un pilar pesat per dalt, ja que hem canviat un terç treient-li quilos: l’assaig ha estat efectiu”.

Els Castellers de la Vila de Gràcia també han evolucionat i han arribat a consolidar-se com a colla de 9 pisos a partir d’una planificació d’assaig molt completa. Enguany, l’agrupació barcelonina ha aturat tres setmanes els assaigs per vacances estiuenques.

L’Espai Albert Musons, seu de la formació gracienca, contempla els dimarts i els divendres dues sessions amb tot el gruix de la colla. En primer lloc, entre dos quarts de 8 i dos quarts de 9 del vespre, hi ha per separat l’assaig de canalla, de rengles, de gent nova, d’estructures petites i de pilars. La canalla es prepara separadament de la resta de membres per a poder aprendre a fer les construccions al seu ritme. A més, també s’ho passen d’allò més bé al seu espai de joc; i fa que els pares i mares també participin a l’assaig. Quan a les proves amb gent nova, hi ha la finalitat d’iniciar-se en el món casteller i aprendre’n tots els seus conceptes bàsics. A dos quarts de 9 del vespre i fins a dos quarts d’11 de la nit (els divendres s’acaba a les 11), hi ha l’assaig general. Aquestes sis hores i mitja setmanals es veuen complementades amb una sessió enfocada a la torre i el pilar, que té lloc els dijous, entre les 8 del vespre i les 10 de la nit. A més, quan s’apropen actuacions de caràcter important, els graciencs convoquen assaigs especials, com per exemple, el que té lloc a la plaça de la Vila de Gràcia a pocs dies de l’actuació de la Festa Major.

Raimon Garriga, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, assegura que “des dee que vam estrenar local, el 2013, hem millorat la qualitat de preparació. Fem proves importants i tenim afluència necessària per encarar un castell de 9 al mes de juny, com hem fet enguany”.

Mataró no vol perdre el tren

Tot i la trajectòria irregular recent, els Capgrossos de Mataró mantenen el compromís d’assajar dos dies a la setmana. Els de la camisa blau marí es preparen els dimarts i els divendres, entre tres quarts de 8 del vespre i les 11 de la nit. L’assaig té dues parts: des de tres quarts de 8 a les 9 hi ha la convocatòria de la canalla; i entre les 9 i les 11, hi ha l’assaig de la totalitat de la colla. Quan s’apropen dates assenyalades, com les Santes, també fan algun assaig extraordinari, normalment els dijous. Tot i que es queixen de la falta d’efectius, els de Mataró assagen una mitjana de 6 hores i mitja a la setmana.

L’inici de la present temporada de Mataró ha estat complicada. Les caigudes de Gràcia, Reus i el Masnou i les necessàries renovacions de tronc han fet que la colla hagi hagut de canviar la mentalitat i treballar noves alineacions per tal d’arribar a les Santes amb un castell de 9. Després de carregar el primer 4de9 amb folre de la temporada a la Festa Major, Jordi González, cap de colla dels Capgrossos, posa en context el resultat: “veníem d’una ratxa de caigudes dolentes i en un mes amb castellers que només portaven castells de 7, hem estat capaços d’acabar el primer tram de temporada amb un castell de 9. Aquí es demostra la feina intensa que hem fet en cada assaig”, conclou.

Reus i Sabadell, nous models d’èxit en l’assaig

6Els Xiquets de Reus han dissenyat una programació d’assaigs de quatre dies a la setmana. Tot comença dimarts amb l’assaig de canalla, entre les 8 i les 9 del vespre; i el primer assaig general, entre dos quarts de 9 del vespre i dos quarts d’11 de la nit. Dimecres hi ha l’assaig de tecnificació, entre les 8 del vespre i dos quarts de 10 de la nit. I divendres hi ha assaig de canalla a les 8, tecnificació a les 9 i general a dos quarts de 10 de la nit. Una mitjana de 9 hores i mitja setmanals que es complementa amb algun assaig especial enfocat a actuacions importants i un assaig de pilar, previst a les 11 del matí dels dissabtes.

La febre d’assaig també ha arribat als Castellers de Sabadell. Els saballuts s’aturen entre tres i quatre setmanes a l’agost i mantenen un assaig setmanal en els mesos de poca activitat castellera (desembre, gener i febrer), on alguna vegada han fet alguna prova de 3de9 amb folre. Els de la camisa verda convoquen dos assaigs generals a la setmana: els dimecres, entre dos quarts de 8 del vespre i les 11 de la nit; i els divendres entre les 8 del vespre i dos quarts de 12 de la nit. A més, també hi ha un assaig d’aprenentatge els dilluns, entre les 8 del vespre i dos quarts de 10 la nit. Una mitjana de 8 hores setmanals, que s’amplia quan s’acosten cites importants.

El mètode d’assaig de dues colles que ja han estrenat el 5de8

El 26 de juliol, dues colles de diferent zona geogràfica aconseguien descarregar el seu primer 5de8. Els Marrecs de Salt, que ja l’havien carregat a Girona l’octubre de l’any anterior, el van completar per la Festa Major de Salt, cita on també hi van assolir el primer 2de8 amb folre de l’any. El camí per aconseguir aquestes fites tan primerenques no ha estat senzill. Anteriorment, s’ha hagut de treballar amb duresa i convicció al pati d’assaig. Els de la camisa blau lilós convoquen dos assaigs generals a la setmana: dimarts, entre un quart de 9 del vespre i dos quarts d’11 de la nit; i divendres, entre les nou del vespre i les onze de la nit. D’aquestes 4 hores i 15 minuts, s’hi ha de sumar el treball de la canalla (assaja per separat dimarts i divendres) i un assaig de tecnificació, el dimecres, entre les 8 del vespre i dos quarts de 10 de la nit.

D’altra banda, els Nens del Vendrell també van trencar la història el mateix dia amb el 5de8. No l’havien aconseguit mai en la seva història. Després de diverses de proves travessant el 5de7 net i posar-hi dosos damunt la pinya, el van treure a plaça. L’estratègia d’assaig estava molt ben parida des de començament de temporada. La gran afluència de castellers, tant dilluns, dimecres i divendres, ha permès celebrar el somni. La colla de la capital del Baix Penedès destina, depenent de l’època, una mitjana de 7-8 hores d’assaig.

Serrallo i Cerdanyola s’esforcen per fer el 4de8

Els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Cerdanyola són dues de les colles que volen acabar la temporada amb el 4de8. Els que més ho tenen clar són els cerdanyolins, que ja volien portar el carro gros, el passat 18 de juliol a la Festa Major del Raval. Els de la camisa verda s’han bolcat en un castell que van intentar sense èxit l’any passat i que no han assolit en el seu historial. De fet, la setmana prèvia al Raval, van convocar una marató d’assaigs per fer-ho possible. Dilluns van tenir un assaig conjunt amb els Castellers de Sant Cugat, dimecres de 4de8 i divendres per l’actuació dissabte. Aquesta moguda dóna a aquesta colla amb pocs recursos una mitjana de 6-7 hores de preparació. Arnau Jaumandreu, cap de colla dels vallesans, ja ha fixat data per intentar aquest castell. Serà a principis de novembre, a la Diada de la Colla.

Als Xiquets del Serrallo també els hi agradaria revalidar el 4de8 del 2013 i treure’s l’espina de l’intent de la temporada passada a la Diada de Santa Tecla. Els del barri mariner amb un local adaptat, que els permet fer proves amb la xarxa, volen treballar sense presa. No hi posen data. Tenen una planificació d’unes 4-5 hores a la setmana d’assaig genera (dimarts i divendres) i també un assaig específic del pilar caminant de la Mercè, que té lloc els dilluns.

DAVID PRATS

 

Graella amb la mitjana d’hores d’assaig

Colles de 9

Colla Mitjana d’assaig setmanal (aproximacions)
Castellers de Vilafranca 6-7 hores
Minyons de Terrassa 9 hores
Colla Vella dels Xiquets de Valls 6-7 hores
Colla Joves Xiquets de Valls 4-5 hores
Colla Jove Xiquets de Tarragona 5-6 hores
Xiquets de Tarragona 6 hores i 30 minuts
Castellers de Barcelona 9 hores
Castellers de Sants 4 hores i 30 minuts
Castellers de la Vila de Gràcia 6 hores i 30 minuts
Capgrossos de Mataró 6 hores i 30 minuts
Xiquets de Reus 9 hores i 30 minuts (la canalla assaja per separat.; ho contem en global)
Castellers de Sabadell 8 hores

 

Colles que han estrenat el 5de8

Colla Mitjana d’assaig setmanal (aproximacions)
Nens del Vendrell 7-8 hores
Marrecs de Salt 7-8 hores i 15 minuts

 

Colles que treballen el 4de8

Colla Mitjana d’assaig setmanal (aproximacions)
Castellers de Cerdanyola 6-7 hores
Xiquets del Serrallo 4-5 hores

NOTA: Són dades aproximatives. En funció del moment de la temporada, les sessions d’assaig d’aquesta colla poden allargar o minvar la durada.

Foto 1: Assaig de 4de9sf dels Castellers de Vilafranca (2012)

Foto 2: Assaig de 2de9fm dels Minyons al Raval de Montserrat el passat 26 de juny

Foto 3: 4de8 net de la Colla Vella abans de Santa Úrsula del 2014

Foto 4: Assaig de pilar de 8 amb folre i manilles de la Jove de Tarragona el 2013 (Foto: David Oliete)

Foto 5: Darrer assaig del 2014 dels Castellers de Sants

Foto 6: 3de7 net dels Castellers de Sabadell a assaig (2012)

Articles relacionats:

Què val la dedicació d’un cap de colla?

Administrar el temps i els recursos per fer un bon assaig