El Catllar esclata

3de9faCllRealment és cert el que hem vist i viscut avui al Catllar, o és producte d’un fals documental? Algú pot garantir que el que estem vivint actualment al món casteller està realment passant? Els adjectius es queden curts per a definir l’espectacular exhibició d’aquesta tarda al Catllar, en què les tres colles han fet tot allò que s’havien proposat, que era molt. Moltíssim, tenint en compte que el món (casteller) no s’acaba avui, i demà i en els propers dies torna a haver-hi compromisos de primer nivell. Castellers de Vilafranca (tde9fm, 3de9fa, 3de9f, pde8fm), Colla Vella dels Xiquets de Valls (4de9fa, 2de9fm, 3de9f, pde8fm) i Colla Jove Xiquets de Tarragona (3de9f, 5de9f, 9de8, pde8fm), tot descarregat, han dibuixat una exhibició que ja ha adquirit la condició d’històrica.

Objectius complerts. Que tres colles punteres es marquin objectius ambiciosos en una mateixa actuació i en tots tres casos es compleixin no és gens habitual. Quan el llistó és tan alt, sempre hi ha (o hi havia, fins avui) algun nus per lligar. Per això el que s’ha vist avui al Catllar adquireix caràcter de llegendari.

Per als Castellers de Vilafranca, el Catllar era una prova de força, resistència i lideratge alhora. Pressionats per tot arreu amb unes colles que s’han apoderat d’alguns dels castells que ells tenien en exclusiva, als vilafranquins només els quedava una opció per a ser la colla que plantés els castells amb major puntuació (segons la taula del Concurs): el 3de9 amb folre i agulla. Per als verds, guanyar (és 4de9fa_a dir, fer els castells amb major puntuació) és una qüestió de notable importància. I avui ho han tornat a aconseguir, com (gairebé) sempre. El 3de9fa ha estat de bona factura, fruit de l’intens treball dels darrers dies i ha estat acompanyat de la setena torre de 9 i el cinquè pilar de 8 emmanillats, uns registres de pel·lícula. També han plantat un 3de9 en què hi han pujat les manilles del 3de10fm que tenen previst per Sant Fèlix. La seva victòria ha estat del mateix tall que la del Concurs: la diferència que hi ha entre el 3 i el 4de9 amb folre i agulla.

La Colla Vella del 2015 és per emmarcar. S’ha fet amb un 4de9amb folre i el pilar, que exhibeix de manera brillant. En un any natural, ja en porta cinc i ha passat a ser una de les noves banderes dels rosats. El 2de9fm (el quart de l’any) i el pilar de 8fm (el segon) demostren l’excel·lent domini que ja mostren de les manilles, que els ha d’obrir les portes al gran objectiu: descarregar el 3de10fm. El 3de9f que avui han executat era de postal. Els registres que acumula la Vella aquest 2015 són extraordinaris… però tot indica que el millor està per arribar.

La Jove de Tarragona recordarà durant molt de temps l’actuació d’avui al Catllar, una plaça que estima –i on és estimada– de manera plena. Els liles han fet la millor actuació de la seva història. El 3de9f inicial els ha obert un camí que, en segona ronda, tenia un moment d’extraordinària importància amb l’atac del 5de9 amb folre. El castell s’ha executat de manera compacta i, tot i la mida irregular a
pde8Ajla banda del 2, els tarragonins han pogut celebrar la catorzena supercatedral descarregada de manera consecutiva. El 9de8 ha estat el tercer castell, pensant ja en la ronda de pilars, on han aconseguit descarregar el primer pilar de 8 amb folre i manilles de la seva història (n’havien coronat dos). L’esclat d’alegria ha estat emocionant durant tota la baixada i els components de la Jove han començat a entornar L’Amparito de les grans ocasions, quan el pilar tot just es desfeia.

Les tres colles hi arribaven amb programes de màxims i en els tres casos els han complert amb tot descarregat. També és cert que alguns dels castells amb què s’havien especulat que podrien incloure els repertoris de la Vella (5de9f) i la Jove (2de9fm) no hi han anat, però, de fet, ja estaven descartats ahir a la nit. Hi ha temporada i moltes actuacions de nivell per viure encara en les properes setmanes.

La diada dels tres pilars de 8 descarregats. Si Sant Fèlix 2014 va ser coneguda com la diada dels quatre pilars de 8 amb folre i manilles (tot i que només un completat, el dels verds), la del Catllar 2015 ja és la dels tres pilars de 8 finalitzats. Els verds passegen el seu espadat amb facilitat, els rosats li han pres la mida i els liles han aconseguit polir els detalls que necessitaven.

Expectació, agilitat, passió. Quan una diada amb tres colles veu nou construccions superiors al 3de9 amb folre es mereix anar ràpid a buscar el marc per a fer-li un destacat lloc a la història. Precisament, la Història (en majúscula) ha estat justa amb el Catllar, una plaça que viu i estima els castells. L’expectació que havia despertat la diada ha estat confirmada pels fets i el que s’ha viscut en el poc més de dues hores en què s’ha desenvolupat.

Les tres colles han estat acompanyades per un bon nombre de camises. Entre la Vella i la Jove hi ha hagut col·laboració limitada en alguns peus. I, com és habitual, el públic ha omplert fins el darrer racó de la plaça i els carrers adjacents en una altra tarda de castells en estat pur.

Jove de Tarragona: 3de9f, 5de9f, 9de8, pde8fm

Castellers de Vilafranca: 2de9fm, 3de9fa, 3de9f, pde8fm

Colla Vella: 4de9fa, 2de9fm, 3de9f, pde8fm

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9fa dels Castellers de Vilafranca (Foto: Castellística)

Foto 2: 4de9fa de la Colla Vella (Foto: @castellers_)

Foto 3: Pilar de 8fm de la Jove de Tarragona (Foto: Ajuntament del Catllar)

Articles relacionats:

Els 1.001 3de9f descarregats

El Catllar, l’Arboç, Igualada: el triangle revelador

Només torre de 9 i pilar de 8?

Joan Olivé, l’home dels castells al Catllar

Sant Magí d’èxit tarragoní

La Bisbal recupera l’emoció

Recital i cop d’autoritat de la Colla Vella