Més colles de 7 que mai

VilasecaEB3de7En les darreres jornades tres colles més han passat a formar part de l’univers casteller que alça construccions de 7 pisos: els Xiquets de Cambrils,  els Encantats de Begues i els Xiquets de Vila-seca. De les prop de cent colles que integren actualment el món casteller (incloent-hi les universitàries), 68 tenen nivell de 7 en amunt. Mai hi havia hagut tantes colles ni mai havien tingut un nivell mitjà tan alt.

L’ascens a colla de 7 dels Encantats de Begues i el retorn a aquesta categoria dels Xiquets de Cambrils i els de Vila-seca fixen un rècord de colles que fan castells de 7. Malgrat que encara falten quatre mesos per acabar la temporada, ja s’ha arribat al màxim històric de colles de 7 que enguany han fet construccions de 7. Les 58 actuals són ja tres més que les registrades al llarg del 2014. Aquesta xifra es podria incrementar amb noves aspirants i si renoven la condició de 7 dues colles que ja la van tenir l’any passat: els Nyerros de la Plana i els Castellers de Castelldefels.

Quatre colles han estrenat condició de 7 en el primer tram d’aquesta temporada: a més dels de Cambrils, els Encantats, i els de Vila-seca, els Pallagos del Conflent (a la Catalunya Nord) van estrenar el 4de7 el passat 28 de juny, en una brillant diada on, per primer cop, dues colles nord-catalanes van fer castells de 7 plegades (l’altra va ser els Castellers del Riberal). I els Castellers de Sant Feliu també van plantar el mes de maig el seu primer 3de7 després de la refundació. Ja en sumen dos a hores d’ara.

CL9kDeIWUAAOn6uEls Xiquets de Cambrils va coronar dissabte el 4de7 i van provar el 3de7 a la diada del Figarot, recuperant els galons de 7 perduts amb la seva desaparició de la primera etapa (1994-2001). Les temporada 1995 i 1997 van arribar a completar el 4de7 amb agulla, el seu millor castells històric.

Els Encantats de Begues van fer el seu primer 3de7 el 26 de juliol a casa. La colla, fundada fa tres anys, va assolir l’any 2013 els seus primers castells de 6, la temporada passada va completar el 2de6 i enguany el pilar de 5 i el 3de7 al primer intent.

Per la seva part els Xiquets de Vila-seva van recuperar el 3de7. La colla es va reorganitzar el 2013 i l’any passat ja va completar el 2de6 i va fer un intent desmuntat de 3de7. Aquest curs han sumat el pilar de 5 i ressuscitat el 3de7. En la seva anterior etapa (1991-1999) van coronar un 4de7 amb agulla i van sovintejar tant el 3de7 com el 4de7.

L’any passat, les colles que van pujar per primer cop als 7 pisos van ser quatre: Castellers de Sant Vicenç dels Horts, Vailets de l’Empordà, Castellers de les Roquetes i Castellers de l’Alt Maresme. Els Brivalls de Cornudella van recuperar els 7 pisos, també l’any passat, i aquest dissabte van fer a Reus la seva millor diada, amb el 4de7, el 3de7, el 2de6 i el pilar de 5. És un cas realment significatiu, ja que es tracta de la colla d’un poble d’un miler d’habitants en una comarca amb 10.000 i que està assolint una progressió rellevant. En la seva anterior etapa ja van sorprendre al món casteller alçant un 3de7 el 1982, quan el panorama casteller no arribava a la vintena de colles.

imageEn els darrers anys, de forma paral·lela al creixement del món casteller s’ha produït una evolució tècnica entre bona part de les colles petites. El nombre de colles que fan, com a mínim, castells de 7 ha passat de 44 a 58 en cinc temporades i mitja. Per cada segment de pisos l’increment també es evident: s’ha passat de vuit colles de 9 (incloses les de gamma extra) a les dotze de l’any passat. Enguany, tan sols falta per revalidar aquesta condició els Xiquets de Reus. A més, les tres colles que tenen el 5de8 en els seus registres en són aspirants, sigui aquesta temporada o en el futur proper: Xicots, Nens o Marrecs.

En els castells de 8 és on hi ha una major fluctuació. Enguany –quan encara ha d’arribar el millor–, 27 colles ja han fet castells a a partir del grup 3 (9de7, 2de7, 4de8, Pde6 i 3de8). L’any passat en van ser 33 al final de la temporada.

C7 (grup 1 i 2) C8 (grup 3 i 4) C9 (grup 5) GE (grup 6 i 7) TOTAL
2015 31 16 8 3 58
2014 23 21 3 9 56
2013 22 19 6 5 52
2012 16 24 3 6 49
2011 19 21 3 5 48
2010 20 16 3 5 44

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de7 dels Xiquets de Vila-seca (Foto: Bego García)

Foto 2: 3de7 dels Encantats de Begues, en plaça pròpia, que va estrenar condició de 9

Foto 3: 4de7 carregat dels Xiquets de Cambrils (foto: Pau Ruíz)

Articles relacionats:

La història castellera rebenta

Camí de les cent colles

Cambrils i Vila-seva es tornen a enfaixar

Sant Feliu torna a alçar el vol

Brivalls de Cornudella: orgull de poble