Cinc castells de 9 per a la Mercè… i dos pilars caminants

bcnsants copiaUns sòlids Castellers de Barcelona, uns bons Castellers de Sants, uns condicionats Castellers de la Vila de Gràcia, un pletòrics Castellers del Poble Sec, uns solvents Castellers de la Sagrada Família i una històrica Jove de Barcelona han protagonitzat la diada de la Mercè de colles locals a Barcelona. La plaça de Sant Jaume ha vist com s’alçaven 20 construccions de les quals només ha caigut un pilar –el del 4de8 carregat dels borinots– i ha deixat dues en intents desmuntat, totes dues dels de Gràcia. A Tarragona, també hi ha hagut el tradicional pilar caminant, que han complert els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Abans, les quatre colles han alçat dues rondes de castells a la plaça de les Cols, avui sí, amb tot descarregat.

Primera ronda amb castell de 9 de Sants

A la plaça de Sant Jaume han obert els Castellers de Barcelona amb el 4de8 amb agulla. Els Castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família han clavat el 2de7, que han alçat de manera simultània permetent veure-les totes dues alhora pel caràcter de rondes conjuntes. Els Castellers de la Vila de Gràcia han sortit de 5de8, mentre que la Jove de Barcelona ha repetit el 5de7, el seu millor registre. Han tancat la primera ronda els Castellers de Sants amb el quart 3de9 amb folre descarregat per la colla aquest any.

variatDos 4de9 folrats

La segona ronda l’han encetat els del Poble Sec amb el 4de8, el tercer del curs i el primer completat a la plaça de Sant Jaume en un esclat d’alegria merescut, que premia la progressió d’una colla caracteritzada per la constància. Acte seguit, els Castellers de Barcelona han completat el seu segon 4de9 amb folre de l’any, que diumenge passat els va quedar en intent. La Jove ha bastit el 7de7, mentre els graciencs han desmuntat el seu primer castell de la jornada, un 3de9 amb folre que no pintava malament. Els borinots han tancar la tanda completant el tercer 4de9 amb folre de l’any i culminant la feina més important del seu programa.

Els vermells confirmen la tripleta amb l’agulla

2de7La tercera ronda conjunta ha arrencat amb el 5de7 de la Sagrada Família, el 7de7 de Poble Sec i el 4de7 amb agulla de la Jove (aconseguint la seva millor diada històrica dels granes). En el torn individual, els Castellers de Barcelona han plantar el 3de9 amb folre, reunint els seu millors castells en la segona tripleta de l’any. Els de Gràcia han pogut completar, ara sí, el 3de9 amb folre, tot just el segon descarregat a la temporada. Els Castellers de Sants han coronat el 4de8 amb agulla, sense poder arrodonir la seva tripleta.

Els graciencs han estat els únics que han fet ús de la quarta ronda, però no l’han aprofitat en desmuntar el 4de9 amb folre, tornant a demostrar els problemes que exhibeixen en les darreres setmanes per continuar els seus castells de 9 un cop arrencats. Els vermells han sumat el novè pilar de 6 de l’any, tots descarregats, i han signat la seva millor diada de l’any.

Tercer ‘sorpasso’ consecutiu dels matalassers

A la plaça de les Cols, en l’actuació de dues rondes prèvia als pilars caminants, els Xiquets de Tarragona han fet millor actuació per tercer cop aquesta Santa tecla que els seus rivals de la Jove. Els matalassers han fet el 2de8f amb folre i el 3de8, mentre que els liles –condicionats per una Santa Tecla decebedora– han plantat el 3 i el 4de8. Els del Serrallo han obert amb el 4de7 i han fet també el 3de7. Els de Sant Pere i Sant Pau han fet amb el 3de7 amb agulla i en segona ronda el castell més aplaudit de la jornada: un 4de7, caracteritzat perquè l’aixecadora s’ha empassat cap a dins el castell i els castellers de tronc l’han hagut d’ajudar per baixar pis per pis per dins de l’estructura.

La principal expectació el dia de la Mercè a Tarragona, però, són els tradicionals pilars caminants des de la catedral fins l’Ajuntament. Les dues colles grans no se n’han sortit i, en canvi, les dues barri han sortit triomfants. Els del Serrallo han arribat –patint i traient tots els esforços en els últims metres–, per vintè any consecutiu. Per la seva banda, els de Sant Pere i Sant Pau han fet el seu pilar com si anessin damunt d’un fórmula 1: a una velocitat espectacular i laRepsense canviar de baix: tot un espectacle. Els Xiquets han caigut a la Baixada de Misericòrdia i la Jove, després dels Quatre cantons del carrer Major.

Barcelona

  • Castellers de Barcelona: 4de8a, 4de9f, 3de9f, pde6
  • Castellers del Poble Sec: 2de7, 4de8, 7de7
  • Castellers de la Sagrada Família: 2de7, 3de7s, 5de7
  • Castellers de la Vila de Gràcia: 5de8, (id)3de9f, 3de9f, (id)4de9f
  • Colla Jove de Barcelona: 5de7, 7de7, 4de7a
  • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 4de8a(c)

Tarragona

  • Xiquets de Tarragona: 3de8, 2de8f, pde4cam(c)
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de8, 4de8, pde4cam(c)
  • Xiquets del Serrallo: 4de7, 3de7, pde4cam
  • Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau: 3de7a, 4de7, pde4cam

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de9f dels Castellers de Barcelona

Foto 2: 4de9 amb folre dels Castellers de Sants

Foto 3: 5de7 de la Jove de Barcelona i 5de8 dels Castellers de la Vila de Gràcia

Foto Torres de 7 simultànies dels Castellers del Poble Sec i de la Sagrada Família (Foto: Castellística)

Foto 5: Pilar caminant dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau (Foto: La República)

Articles relacionats:

Santa Tecla confirma l’extra matalassera

Explosió de grans castells a Tarragona i Barcelona

Quan la llenya és excessiva

El 5de9f i la Mercè fan les paus

La Mercè i els borinots