El premi Aleta amplia el focus

 

_FMP6309 copiaEl premi Aleta vinculat a la canalla dels castells presentarà importants novetats a la 10a Nit de Castells de Valls, que se celebrarà dissabte 30 de gener, coorganitzada per la Revista Castells i l’Ajuntament de Valls. El premi, que fins ara l’atorgava la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, passarà a ser concedit pel Consell Assessor de la Revista Castells. Les dues edicions anteriors, l’Aleta distingia una activitat formativa d’una colla castellera. A partir d’ara, se n’amplia l’àmbit i es premiarà una acció en relació a la canalla en els àmbits social, tècnic, relacional, educatiu, de prevenció o psicològic realitzat per una colla o per altres institucions o entitats. El premi s’atorgarà a criteri del Consell Assessor sense que prèviament s’hi presentin candidatures, com fins ara. Per la seva banda, la Coordinadora crearà un nou premi més específic centrat en la seguretat en els castells.

El Premi Aleta celebrarà la tercera convocatòria amb les novetats actuals, que pretenen ampliar l’abast i dimensió de les accions vinculades a la canalla. El Premi ampliarà d’aquesta manera l’abast de les iniciatives a reconèixer, més enllà de l’àmbit estricte de les colles.

4.AletaTambé atorgats pel Consell Assessor de la Revista Castells, la Nit de Castells abraça el Premi a la trajectòria, a una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells; el Premi a la iniciativa social, en reconeixement a una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social; el Premi Ambaixador de Castells, a una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural; i la Plaça de la temporada, que distingeix una plaça castellera que ha tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria.

Les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada atorguen el premi Colla de la temporada a una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada.

Els cronistes castellers concedeixen el premi Moment casteller de la temporada a un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial, i el Premi de fotografia professional, patrocinat per Repsol. Es podran enviar les fotografies entre el 27 d’octubre i el 10 de desembre de 2015. El Premi de Fotografia Popular s’atorga per votació oberta a través de la pàgina de Facebook de la Revista Castells, i les fotografies es podran enviar del 17 de desembre de 2015 i finalitzarà el 14 de gener de 2016.

Finalment, la iniciativa del Baròmetre casteller concedeix, per la seva banda, els Premis Baròmetre Casteller a les colles que han pujat un pis el seu nivell històric.

La 10a Nit de Castells se celebrarà dissabte 30 de gener de 2016 a la ciutat de Valls, quilòmetre zero del món casteller, en el seu Centre Cultural. Hi assisteixen representants del conjunt de colles castelleres així com les institucions, empreses, mecenes i mitjans de comunicació vinculats a aquesta manifestació del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Foto 1: Pom de dalt d’un 3de9f dels Capgrossos a Tots Sants de 2013 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: El president de la CCCC, Josep M. Cortés, va lliurar a les representants de l’equip de canalla dels Castellers de Sabadell el Premi Aleta 2015, a la passada Nit de Castells

Articles relacionats:

La Nit de Castells premia Òmnium, Josep Sala i la plaça del Blat

Els Premis de les vuit anteriors edicions

La immigració i el Concurs, a debat

La Fira Castells de Valls ja treballa en la 5a edició