Els castells es fan sentir per la independència

verds copiaAhir a la tarda, abans de començar l’actuació de la Diada Nacional a Valls, el món casteller havia vist 2.499 construccions de 9 a l’era moderna. Avui, 24 hores després, ja en són 2.508. Nou castells de 9 o superiors, repartits entre la Colla Vella (quatre), els Castellers de Vilafranca (dos), la Colla Joves (un), la Jove de Tarragona (un) i els Xiquets de Tarragona (un). Els castells de 9 han aportat el punt de qualitat en una jornada on el més important, però, no ha estat el nivell dels castells, sinó la presència i participació de les colles en la Via Lliure, que ha portat més d’un milió i mig de persones a la Meridiana de Barcelona reclamant la independència. 63 colles castellers també hi eren.

1En la gran festa reivindicativa de la Via Lliure un castell ha destacat per damunt dels altres: el 3de9 amb folre que han descarregat els Castellers de Vilafranca. Ho han fet després de completar-ne un altre aquest matí al
Born. El doblet de 3de9f dels verds està directament enfocat al 3de10fm que volen portar diumenge vinent a Tarragona. Entre els castells de la Meridiana també han destacat els de 8 que han fet els Castellers de Barcelona o la la Colla Vella, després de l’extraordinària diada d’ahir a la plaça del Blat (vegeu la crònica), en què va executar el 2de9 i el pilar de 8 emmanillats.

També hi ha hagut castells de 9 a Tarragona aquest migdia, durant l’actuació de l’11 de setembre. Tant la Jove com els Xiquets han executat el 3de9f, que han acompanyat de castells de 8 de la gamma alta i del pilar de 7 amb folre, posant de manifest el seu bon nivell i l’ambició que en tots dos casos mostren per a Santa Tecla, on les manilles tindran un paper protagonista en l’agenda de les dues colles. En l’actuació d’avui, els
Castellers de Sant Pere i Sant Pau han recuperat el 2de7, castell que han deixat en intent desmuntat els del 3d9fSerrallo, que volien repetir l’èxit de Sant Magí.

Un altre dels castells destacats de la jornada han estat la torre de 8 amb folre que han coronat els Xics a la seva segona plaça de Llinars. Es tracta de la primera torre folrada de l’any dels del Vallès, que han estat acompanyats dels Castellers de la Vila de Gràcia, que han fet la tripleta de 8 i el pilar de 6.

Al Born, els verds han compartit plaça amb els Capgrossos, que han tingut en el 4de8 el seu millor castell, i la Jove de Barcelona, que ha recuperat el 5de7.

SANTI TERRAZA

Actuacions:

Diada Nacional, Valls

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, 3de9f, 4de8
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, pde8fm

Diada Nacional, Tarragona

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de7a, 2de7, 3de7, (id)pde6
 • Jove de Tarragona: 3de9f, 5de8, 4de8a, pde7f
 • Xiquets del Serrallo: 5de7, (id)2de7, 4de7a, 3de7
 • Xiquets de Tarragona: 2de8f, 3de9f, 5de8, pde7f

Festa Major de Llinars del Vallès

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 3de8, 4de8, 2de8f, pde6
 • Xics de Granollers: 2de8f(c), 5de7, 3de8

Diada Nacional al Born (Barcelona)

 • Capgrossos de Mataró: 4de8, 2de7, 5de7
 • Castellers de Vilafranca: 2de8f, 3de9f, 4de8a, pde7f (+ pde6 al Fossar de les Moreres)
 • Jove de Barcelona: 5de7, 4de7a, 4de7

Diada Nacional, Badalona

 • Castellers de Badalona: 4de7a, 4de7, 3de7
 • Castellers d’Esplugues: 5de7, 3de7, 4de7
 • Castellers de Sant Vicenç: 3de7, (id)3de7a, 3de7a, 4de7

Foto 1: El 3de9f dels Castellers de Vilafranca a la Meridiana

Foto 2: Una vició general de la Via Lliure amb la presència castellera

Foto 3: 3de9f dels Xiquets de Tarragona, aquest migdia

Articles relacionats:

Els Nens tanquen el cercle de la història

La Vella posa la màgia i les xifres

Castells en el compte enrere

Castells per la independència