Explosió de grans castells a Tarragona i Barcelona

CVXV4de9sfCxLlàgrimes d’alegria i de frustració, moments pletòrics, registres històrics i un immens estol de grans castells. El cap de setmana més esperat ha ofert a Tarragona i Barcelona episodis memorables com el duel entre la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca i una extraordinària mostra de grans castells (quinze gammes extra), com el 4de9sf descarregat per la Colla Vella, els dos 3de10fm coronats també pels rosats i els Castellers de Vilafranca, la torre de 8 sense folre carregada per aquesta colla, el 5de9 amb folre i el pilar de vuit amb folre i manilles carregats pels Xiquets de Tarragona, la parella de gamma extra dels Minyons i el 2de9 amb folre i manilles completat per la Colla Joves.

El pols entre la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca a Tarragona ha estat dels que marquen època. Castells de primer nivell, aletes somiades i un duel entre dues potents i extraordinàries colles, que –com si fos un Concurs– han intercalat grans moments a una banda i altra de la plaça.

La Vella ha mostrat la seva gran autoritat al descarregar el segon 4de9 sense folre consecutiu, després del que van completar el dia de Sant Fèlix. Ha estat el seu segon castell i després d’un intent desmuntat que han fet baixar per problemes de quadratura. El castell total ha pujat fort i aplomat i ha mostrat les llargues hores d’assaig que acumula. Amb l’aleta feta, les mides s’han aconseguit mantenir i, pis per pis, ha anat baixant amb delicadesa entre l’ovació de la plaça.

CV3de10fmcCxL’altre gran moment de la Colla Vella ha estat en quarta ronda, quan ha aconseguit carregar el 3de10 amb folre i manilles, el tercer de la seva història (i tots tres fets a Tarragona). El castell ha pujat de manera decidida i sense dubtes i, tot i la seva complexitat, ha mostrat suficiència i corda. En canvi, els pilars rosats, avui s’han quedat a mitges, ja que, tant el 4de9 amb folre i agulla com el pilar de 8 amb folre i manilles han cedit un cop carregats, per primer cop aquesta temporada.

El potencial i recursos dels Castellers de Vilafranca ha tornat a quedar palesat avui a la plaça de la Font. Han fet la mateixa extraordinària actuació de Sant Fèlix (i amb la que van guanyar el Concurs de l’any passat), tot i que a ells els ha semblat insuficient, ja que el gran objectiu era descarregar el 3de10fm. Després del doble èxit del 2013, el castell de 10 no ha tornat a rendir-se als verds. Avui, però, s’hi han quedat a prop, ja que l’estructura ha cedit quan la canalla ja havia sortit i estaven a punt de baixar els setens. La torre de 8 sense folre i dues marques de la casa (com el 3de9fa i el pde8fm) han completat l’actuació dels penedesencs.

Els qui també recordaran la diada durant temps seran els Xiquets de Tarragona, ja que hi han estrenat dues construccions al seu repertori, totes dues carregades: el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles. Ha estat el premi a l’esforç i projecció que els Xiquets han teixit en els darrers anys i que els ha obert les portes de la gamma extra. Això sí, les tres construccions (també han alçat el 2de9fm) han estat únicament carregades. També han completat el 3de9f.

XT5de9ftvcEn canvi, els castellers de la Jove també recordaran l’actuació, tot i que en un sentit contrari. Només han pogut fer un únic castell: el 5de9 amb folre que han carregat en primera ronda. Es tracta de la primera caiguda de 5de9f dels últims quinze que havien provat. Tot i això, i fent gala de la seva ambició actual, han volgut mantenir el programa i en segona ronda han atacat el 3de10fm. Però el castell ha quedat molt lluny. Ha cedit abans que entressin dosos després d’una forta sotragada motivada, en part, per una petita ensopegada d’una setè a l’hora de col·locar-se en la seva posició. Mermats per les baixes ocasionades per la caiguda han dissenyat un 4de9 amb folre amb diferents canvis, però que tampoc no ha donat resultats: el primer intent s’ha desmuntat i el segon ha caigut abans que s’hi posessin els dosos.

CJXV2de9fmL’actuació ha posat de manifest l’extraordinari nivell de la diada, que ha durat quatre hores, però que ha recollit més caigudes de les desitjades: fins que la Vella no ha completat a les 2 de la tarda el 4de9sf encara no s’havia descarregat cap castell. De fet, només s’han aconseguit completar quatre de tots els provats.

A la plaça Sant Jaume, la diada de la Mercè amb colles convidades ha ofert també moments extraordinaris, com la parella de gamma extra dels Minyons i, sobretot, el 2de9 amb folre i manilles de la Colla Joves. Els de la camisa vermella han plantat l’estructura emmanillada en segona ronda i ha demostrat que els mètodes i tècnica d’assaig de Jaume Galofré donen resultats: és el segon 2de9 que descarreguen en la seva història. L’anterior va ser al Vendrell fa quinze anys. També han completat el 3 i el 4de9 amb folre.

Els Minyons han exhibit múscul al completar el 2de9 amb folre i manilles i el tercer 5de9 amb folre de l’any, al qual ja li han pres la mida. També han descarregat el 3de9f i el pilar de 6. El 5de9f dels malves –que ha arribat en tercera roda– tenia un simbolisme especial, ja que feia tot just 20 anys del primer que es va veure al segle XX, a càrrec de la mateixa colla i en la mateixa diada. Per la seva part, els Castellers de Barcelona han evidenciat més problemes dels desitjats en les seves estructures i s’han anotat dues de les cinc provades: el 3de9f i el 5de8.

També hi ha hagut castells de 9 a Esplugues, on els Castellers de Sants han carregat el 3de9 amb folre (i els Castellers d’Esplugues han estrenat el 9de7, a més de plantar el 4de8). Els Capgrossos hi han portat el 2de8 amb folre. Ahir a Reus els Xiquets van carregar el primer 3de9 amb folre de l’any. Els Nens del Vendrell van repetir la millor actuació de la seva història, firmada la setmana passada a Terrassa, i els Moixiganguers van repetir la torre de 8 amb folre. Els Castellers de Sabadell es van conformar amb els bàsics de 8. A Calella,  els Minyons de Terrassa hi van portar el 3de9 amb folre per segon any consecutiu. En la mateixa actuació, els Maduixots van completar el primer 4de7 de l’any i els de Granollers van fer castells de 8. També s’han vist castells de 8 aquest diumenge a Valldoreix amb els Xics, Gausacs i Moixiganguers. A la trobada de les colles de l’Eix, celebrada dissabte a Lleida, el més destacat va ser el 3de8 dels Marrecs. Aquest vespre els Xicots han plantat el castells de 8 i el pilar de 6 -el segon que completen– a la diada del seu aniversari, la Jove de Sitges hi ha portat gamma mitja de 7 i els d’Altafulla, el 3de7.

SANTI TERRAZA

ACTUACIONS DE DISSABTE

Calella

 • Castellers de l’Alt Maresme: 4de7,  9de6, 2de6
 • Minyons de Terrassa: 5de8, 3de9f, 4de8a, pde6
 • Xics de Granollers: 2de7, 3de8, 5de7

Trobada de colles de l’Eix (Lleida)

 • Castellers de Lleida: 5de7, 7de7, 4de7a
 • Marrecs de Salt: 5de7, 3de8, 4de7
 • Sagals d’Osona: 3de7a, 4de7, 3de7
 • Tirallongues de Manresa: 3de7, 4de7, 4de6a

Diada de Misericòrdia (Reus)

 • Castellers de Sabadell: 4de8, 3de8, 5de7
 • Moixiganguers d’Igualada: (id)2de8f, 2de8f, 4de8, 7de7
 • Nens del Vendrell: 2de8f, 5de8, 3de8, pde7f
 • Xiquets de Reus: 3de9f(c), 5de8, (id)4de8, 4de8

ACTUACIONS DE DIUMENGE

Diada de la Mercè, amb les colles convidades (Barcelona)

 • Castellers de Barcelona: 5de8, (id)3de9f, 3de9f, (i)4de9f, (id)4de8a,
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 2de9fm, 4de9f
 • Minyons de Terrassa: 2de9fm, 3de9f, 5de9f, pde6

Diada del Primer Diumenge de Festes (Tarragona)

 • Castellers de Vilafranca: 3de10fm(c), 3de9fa, (id)2de8sf, 2de8sf(c), pde8fm
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f(c), (i)3de10fm, (id)4de9f, (i)4de9f
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9fa, (id)4de9sf, 4de9sf, 3de10fm(c), pde8fm(c)
 • Xiquets de Tarragona: 2de9fm(c), 5de9f(c), 3de9f, pde8fm(c)

Festa Major d’Esplugues

 • Castellers d’Esplugues: 4de8, 9de7, 3de7s
 • Castellers de Sants: 3de9f(c), 2de8f, (id)4de9f, 4de8
 • Capgrossos de Mataró: 2de8f, 3de8, 4de8

Festa Major de Valldoreix (Sant Cugat)

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 5de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 3de8(c), 2de7, 4de8
 • Xics de Granollers: 3de8, (id)4de8, 7de7, 5de7

Aniversari dels Xicots de Vilafranca

 • Castellers d’Altafulla: (i)4de6, 4de6, (id)3de7, 3de7, 4de6
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 5de7, (id)4de7, 4de7a, 4de7
 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, 5de7, pde6

Foto 1: 4de9sf de la Colla Vella (Foto: Castells en Xarxa)

Foto 2: 3de10fm(c) dels Castellers de Vilafranca (Foto: Castells en Xarxa)

Foto 3: 5de9f(c) dels Xiquets de Tarragona (Foto: TVC)

Foto 4: 2de9fm de la Colla Joves a Barcelona

Articles relacionats:

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume

El nou estatus casteller de Tarragona