La Mercè i els borinots

_FMP1826

Per als Castellers de Sants és un cas no resolt; per als Castellers de Barcelona, no hi ha cas, i per a la resta de colles de la ciutat és un tema que genera cansament i distanciament. La possible participació dels Castellers de Sants en la diada amb les colles convidades de les festes de la Mercè és un motiu permanent de desavinences, especialment entre aquesta colla i els Castellers de Barcelona, però també amb l’Ajuntament de la ciutat, mancat d’un criteri clar i propi. El protocol de festes avala el format actual, tot i que també deixa una porta oberta al canvi, que hauria de ser fruit d’un difícil consens.

2de9fmc_MdT_1994El cartell de la diada està format des de l’any 2002 pels Castellers de Barcelona, com a colla amfitriona, i els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca com a convidades. Enguany, els verds no hi seran, ja que en haver-se avançat l’actuació una setmana per no fer-la coindidir amb les eleccions plebiscitàries del 27S, la Mercè ha acabat compartint data amb la diada del Primer Diumenge de Festes de Tarragona. L’any passat, els vilafranquins van signar contracte amb l’Ajuntament de Tarragona per dos anys i seran, per tant, a la gran cita de la plaça de la Font. La plaça que habitualment ocupen els verds a Sant Jaume serà per a la Joves.

Fins el 2002, el cartell va anar canviant, sempre amb la presència dels Castellers de Barcelona i dels Minyons. Els Castellers de Sants hi van participar dues vegades, el 1998 i el 1999, quan el seu nivell, però, era notablement inferior al de la colla degana. Ja aleshores, els borinots van reclamar ser a la diada de la Mercè en una Barcelona que tot just saludava l’aparició d’una tercera colla, els Castellers de la Vila de Gràcia.

El conflicte de finals dels 90, però, va acabar esvaint-se de manera progressiva. El protocol festiu de la ciutat va establir, l’any 2000, que a la diada hi participarien dues colles forànies de nivell i els Castellers de Barcelona. L’acord matisava que tindria vigència fins que es creés la Coordinadora de Colles de la Ciutat, ens que va començar a rodar el 2006, quan la ciutat ja tenia cinc colles castelleres (a més dels despareguts Castellers de Sarrià).
Però, a finals de la dècada passada, les divergències van prendre un nou relleu. La progressió castellera dels Castellers de Sants es va traduir també en un sorpasso als de Barcelona i els borinots van tornar a plantejar-se actuar en la principal diada castellera de la ciutat. Va començar, de nou, un frec a frec entre les dues colles per fer vèncer les seves tesis: els de la camisa vermella, a favor que només ells participessin a la diada en tant que colla degada de la ciutat i els de la grisa, a que ho fes la de millor nivell o adoptar el criteri del Primer Diumenge de Festes de Tarragona, en què hi actuen les dues primeres colles de la ciutat.

_FMP1283El conflicte va irrompre als despatxos i va afectar a la resta de colles de la ciutat, que, sense voler-ho, es van veure obligats a pronunciar-se per una o altra opció. L’estratègia de totes dues colles va propiciar acords diferents, que en alguns casos van ser contradictoris o que anul·laven documents anteriors, i que van provocar un estat de tensió institucional permanent entre les dues colles protagonistes. La manca de consens ha impedit restablir fórmules alternatives a l’actual i el format del cartell mai no s’ha arribat a canviar. Ni tampoc s’hi ha estat a prop de fer-ho. La consolidació de l’actuació del dia de la Mercè, amb les sis colles locals, ha acabat esdevenint un fals bàlsam, ja que la diada ha assolit una projecció i dimensió considerable i ha propiciat escenes extraordinàries, com els dos 3de9f simultanis dels de Sants i Gràcia, l’any passat.

Quan el febrer passat, l’Ajuntrament va canviar la data de la diada i els Castellers de Vilafranca van comunicar que no serien a la plaça Sant Jaume es va obrir la possibilitat que els Castellers de Sants entressin en el cartell. Però els borinots mai no van rebre l’oferta de parlar-hi per part de l’Institut de Cultura de Barcelona, l’organisme municipal que gestiona els castells a la ciutat. De fet, difícilment haguessin acceptat entrar per aquesta via. En primer lloc, perquè consideren que la resolució de la seva participació a la Mercè ha de ser fruit d’un criteri predeterminat i, per altra banda, perquè diumenge tenen el compromís tancat amb els Castellers d’Esplugues per a participar a la seva Festa Major, on l’any passat ja van fer la tripletra vilafranquina. L’altra colla que havia de ser a Esplugues, precisament, són els Minyons de Terrassa, que, amb el canvi de dates a la Mercè, hi van haver d’anul·lar la seva presència.

Per cobrir la plaça dels verds, l’Ajuntament de Barcelona es va decantar per la Joves. Això va contribuir a fer més gran la ferida entre els Castellers de Sants i l’ICUB. La Joves hi va actuar per darrer cop el 2002 i va ser, precisament, la primera colla en alçar un castell de 9 a Barcelona, l’any 1994 (minuts després, els verds també en farien un i els Minyons coronarien la segona torre de 9 amb folre i manilles de la història).

Els Castellers de Sants han optat per aparcar –que no renunciar– la seva demanda d’actuar a la diada de colles convidades. Els Castellers de Barcelona consideren vàlid el format actual i entenen que qualsevol canvi de format hauria de ser fruit d’una entesa consensuada. I la resta de colles locals han optat per desmarcar-se de la polèmica, en considerar que no les beneficia. Els Castellers de la Vila de Gràcia, però, han formulat alternatives entre les dues posicions que no han aconseguit el suport total de vermells i grisos. La fórmula proposada pels graciencs és que la diada tingui com a colla local permanent als Castellers de Barcelona i que inclogui també a la millor de l’any anterior (o la segona, si la primera fossin els de la camisa vermella). Els de la camisa blava consideren que aquesta fórmula propiciaria –a curt i mig termini– una presència constant dels borinots. De fet, per als de Gràcia, la diada de la Mercè és “una actuació important, però no la nostra Festa Major”, que limiten a les de la Vila de Gràcia al voltant de la Mare de Déu d’Agost.

Mentrestant, el paper del departament de Cultura Popular de l’ICUB –que dirigeix Francesc Fabregat– continua sent absent. Per tal de no adoptar un criteri propi –que inevitablement generaria fricció amb una colla o l’altra–, l’ICUB opta per traspassar la responsabilitat a les pròpies colles i que el possible canvi de format, si hi ha d’arribar, ho faci a través de l’acord de les colles. Aquesta opció és, a hores d’ara, pràcticament improbable, ja que la divergència de posicions entre els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants és considerable.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9 amb folre dels Castellers de Sants a la Mercè de colles locals del 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 2de9fm carregat pels Minyons de Terrassa a la Mercè de 1994, la segona torre de 9 de la història

Foto 3: 4de9f dels Castellers de Barcelona a la Mercè amb colles convidades del 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

La Mercè balla

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?