Les colles emergents i el 2de8f

XicsEls Xics de Granollers van coronar divendres el seu primer 2de8 amb folre de l’any. El mateix dia, els Xiquets de Tarragona van completar-ne el número 100 del seu historial. I diumenge, els Nens del Vendrell van començar la millor actuació de la seva història amb la vuitena torre de 8 amb folre de la temporada.

Enguany, 17 colles ja han fet la torre de 8 amb folre, a només tres de les 20 de l’any passat, el màxim en una temporada. Les colles que (encara) no l’han repetit aquest 2015 són els Castellers de Sabadell (malgrat que han coronat dos 3de9f), els Xiquets de Reus (que han optat per afiançar una estructura superior, com és el 5de8), els Sagals d’Osona (que no han pogut mantenir, de moment, els registres de l’any passat) i els Castellers de Lleida (que en van arribar a coronar dues el 2014). En canvi, els Bordegassos de Vilanova hi han tornat enguany, com ja van fer el 2012.

El 2de8 amb folre ha esdevingut un salt factible per a colles que fa poc que hi han arribat recentment als castells de 8. I, fins i tot, en ocasions, passant directament del 4 als folres i deixant el 3 per al següent pas, com van ser els casos de colles els Nens del Vendrell, els Castellers de Sant Cugat, els Moixiganguers o els Castellers de Terrassa.

Nenstde8f1Amb tot, les dades actuals del 2de8f (73 descarregats i 7 coronats) són inferiors a les de l’any passat en les mateixes dates (91 descarregats i 6 coronats). Les raons, són diverses: tant tècniques d’algunes colles que han optat per prioritzar estructures superiors, com la fita que marcava la classificació, a 31 d’agost, per al Concurs, així com altres de pròpia estratègia de colles. Sigui com sigui, el 2de8 amb folre ha esdevingut un objectiu accessible (i realitzable) per a colles amb encara una experiència limitada en els castells de 8 de pocs anys i que les catapulta a noves projeccions. Formacions com els Castellers del Poble Sec, per exemple, ja el tenen en el punt de mira.

El 2014 va ser l’any del 2, amb la incorporació de noves colles a la gamma extra amb el 2de9 amb folre i manilles, i amb més colles que mai fent el 2de8 amb folre. Es van superar els registres històrics. Vint colles van plantar el castell de 8 amb folre, totes les que el van provar. Només els Castellers de Lleida s’hi van quedar a mitges, deixant-lo coronat. El van estrenar els Moixigaguers d’Igualada i el van recuperar colles de 8 com els Sagals d’Osona i els Xics de Granollers. La Colla Joves Xiquets de Valls, que estranyament no en va fer cap el 2013, també el va realitzar el 2014. Si s’amplia l’anàlisi a les cinc darreres temporades, es pot veure el creixement i observar canvis realment espectaculars.

MdIL’any 2010, el 2de8f va estar signat per 13 colles amb un total de 97 realitzacions. Com a fet destacable, els Xiquets de Tarragona, que aquell 2010 només el van coronar, quatre anys després s’han anotat el 2de9 amb folre i manilles. El 2011 van tornar a fer-lo 13 colles, però atenció a les variants amb l’actualitat: els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Xiquets de Reus i els Castellers de Sabadell només el van carregar, mentre que els Nens dels Vendrell i els Xicots de Vilafranca no el van assolir. L’any 2012 la xifra de colles va arribar a 19, una menys que el màxim de l’any passat. Va ser el darrer cop per a Bordegassos de Vilanova i Castellers de Terrassa.

La Revista Castells ha analitzat aquest castell amb els que l’any passat van ser els caps de colla de les deu colles de 8 que l’han tingut com a sostre en aquestes cinc darreres temporades. És el castell descarregat més valuós per a ells, si bé cal precisar que en el darrers anys els Xicots i els Marrecs han coronat el 5de8 i els Nens del Vendrell, el pilar de 7 amb folre.

Els del Vendrell, precisament, van ser la millor colla de 8 en folrar la torre: en van assolir cinc descarregades i una només carregada. En el període 2010-2014 també han estat els més complets, amb onze descarregades i tres coronades. Kevin Padrós, nou cap de colla i que va parar el pilar de 7 amb folre al terç l’any passat, explica que la torre de 8 amb folre del 2010 va suposar un pas molt gran: “amb el 4de8 com a castell màxim, no teníem el 3de8, i ens va permetre recuperar la confiança en nosaltres mateixos”. També els ha servit per folrar l’espadat de 7: “ha estat essencial l’experiència del folre de la torre, el primer assaig de pilar de 7 el vam fer a l’agost i el vam carregar a l’octubre”.

Per als Xicots de Vilafranca, el 2014 va ser l’any de la recuperació de la confiança: no descarregaven la torre des del 2007. En van completar quatre i una més coronada. Aina Mallol, cap de colla i quart del castell, apunta que la clau ha estat l’assaig i també “deixar de tenir por, veure que podíem domar-lo”. També assegura que l’assiduïtat amb la torre els apropa al 3de9 amb folre, castell que van provar el passat octubre: “ens ajuda a preparar-lo millor”.

tde8f copia 2L’any passat, els Marrecs de Salt, com els Xicots el curs l’anterior, van superar la barrera del 2de8 amb folre en coronar el 5de8. Tot i això, el 2 continua sent l’objectiu principal: els del Gironès va completar-lo un cop i dos més de coronats durant l’any passat. El 2013 van descarregar-ne tres. Sergi Camps, cap de colla, reconeix que als Marrecs els costa molt poder portar aquest castell fora de casa degut a la llunyania geogràfica de l’epicentre casteller, tot i que considera que “els castells de la gamma mitjana de 8 són complexes però bàsics per a fer un creixement social i tècnic”. També considera que per arribar al 3de9 amb folre no cal només molts folres de 2de8, sinó molts assajos de dimarts i divendres fent folres, així com un 3de8 “impecable i lleuger”.

Els Moixiganguers d’Igualada van ser una de les revelacions de la temporada en assolir i completar per primer cop el 2de8 amb folre i el 3de8. El que va començar com un joc fa uns anys va esdevenir una realitat, les proves de folre van donar resultat. Sobretot després de completar el 2de7 a l’assaig, primer de manera convencional i després agafat pel folre a terra. El seu cap de colla, Jordi Moreno, no pot assegurar si el 2de8 folrat és el pas següent després del 4de8 o entremig està el 3de8; tots dos van arribar el mateix any: “suposo que gràcies a tenir una bona torre de 7, va arribar abans el 2de8f que el 3de8”.

Els Xics de Granollers van recuperar l’any passat la torre folrada, que només havien completat el 1999. La van coronar, tal i com havien fet quinze anys enrere. La caiguda els va condicionar i no van poder mostra la feina feta, com tampoc amb el 5de8, que van atacar amb bones maneres. El seu cap de colla, Sergi Palau, subratlla que van fer molt bon treball “vàrem assajar els dos castells des del minut 0 de la temporada 2014”. Palau afirma que la colla està preparada per assolir el 2de8 amb folre i el 5de8: “consolidar aquests castellassos és un altre repte”.

Els Sagals d’Osona també van recuperar el seu millor castell històric, que havien descarregat un cop el 2003 i el 2004. Roger Farrarons, cap de colla dels vigatans, recorda que el 2013 ja hi van anar, però el premi a la insistència va arribar l’any passat. Van assajar-lo des del primer dia per agafar els mecanismes, degut a la inexperiència de tants components que no havien viscut els folres de deu anys enrere: “el secret ha recaigut en formar equips de treball, fer moltes proves i trobar un tronc i un pom de dalt equilibrat i lleuger”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per als Castellers de Sant Cugat, el 2de8 amb folre va tenir premi gros. Amb ell van guanyar la jornada del dissabte del Concurs. Va ser l’únic que van aconseguir, un gran èxit en una temporada que no va arrencar bé. El cap de colla sortint, Toni Castanyer, manifesta que aquest castell representa la maduresa de la colla, l’assoliment d’un estatus tècnic i social sòlid. Tot i això, lamenta no haver pogut sovintejar el castell, tot i que era la intenció: “és un castell molt tècnic on totes les part han de treballar com una de sola; ens ha faltat convenciment”.

Els Castellers de Lleida el van tornar a coronar després d’un any en blanc. Va suposar un èxit relatiu perquè el portaven descarregant des del 2008. De fet, són la segona colla de 8 amb millors registres en aquest castell: set descarregats i sis coronats. Daniel Rovira, cap de colla, ha explicat que les lesions els van marcar i que també els va faltar constància per poder assajar bé el folre. Reconeix haver treballat bé el 2de7 però haver fet “pocs bons assaigs de folre”, el mateix problema que van tenir amb el 4de8, que no van poder portar a plaça per “la dificultat en bastants assajos de tancar pinyes”.

Tde8fHi ha dues colles més que han fet el 2de8f en alguna ocasió en les darreres cinc temporades. Es tracta de colles històriques que van arribar a tastar els castells de 9 en èpoques anteriors. En tots dos casos, però, no van poder revalidar el 2de8f l’any passat: els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Terrassa. Els vilanovins, guanyadors del Concurs de dissabte del 2012 amb la torre descarregada, no l’han pogut reeditar després. El cap de colla dels Bordegassos explica que els va marxar tota una rengla i han hagut de regenerar l’estructura. Ara ja és un objectiu clar per a aquest 2015, i assegura que a les proves de l’any passat, “alguns novells ja semblaven experts”.

Després de recuperar-la l’any 2009, els Castellers de Terrassa van coronar el 2de8 amb folre al Concurs del 2010 i del 2012. El folre blau de Terrassa no ha tingut la continuïtat desitjada. Carles Bistué, president i excap de colla, ha explicat que costa mantenir la canalla del 2de7 i la motivació “quan ja l’has fet com a màxim castell fa que et relaxis; costa mantenir el gruix de la colla”.

CARLES ESTEVE

(Article adaptat –i actualitzat– del publicat a l’Anuari Castells 2015)

Foto 1: Torre de 8 amb folre dels Xics de Granollers, divendres passat a Llinars (Foto: Juanko Casadó)

Foto 2: Torre de 8 amb folre dels Nens del Vendrell, diumenge passat a Terrassa

Foto 3: Torre d e8 amb folre dels Moixiganguers, el 6 de setembre a Vilanova del Camí

Foto 4: 2de8f dels Marrces, l’any passat a Salt

Foto 5: Torre de 8 amb folre dels Castellers de Sant Cugat al Concurs de l’any passat

Articles relacionats:

Els matalassers treuen suc al 2

Els Nens tanquen el cercle

Gent que es descalça

7de8 o 2de8 amb folre

Quan el 2de8f és un pas

Les noves colles emergents

El 2de9fm: la porta de la gamma extra