Uns Matossers molt destres

IMG_9159Els Matossers de Molins de Rei va aconseguir aquest diumenge el seu primer 3de7 amb agulla. Els Matossers –nascuts l’any 2002– han subsistit tots aquests anys amb els bàsics de 7; sense revalidar-los tots els anys, ja que algunes temporades han fet només construccions de 6. Fa dues temporades que han recuperat el to i ara ha fet un petit salt però important per la colla. Han trencat el seu sostre històric i han perdut la por a anar més enllà.

Els Matossers no han estat maldestres en tots aquests anys, ben al contrari han estat meticulosos amb un índex de caigudes molt baix. Tal com expliquen ells mateixos, el nom de matossers prové d’una barreja entre les paraules matosers i matussers. Un matusser és una persona sapastre o maldestra. Per altra banda, Molins de Rei antigament s’anomenava vila de Matoses, i els seus habitants eren els matosers. Així, per tal de donar un aire tradicional al nom, però a més fent un joc de paraules amb el sinònim de sapastre, els matossers van decidir que escriurien el nom amb o i dues esses i farien una barreja dels dos mots.

El 2003, en la segona temporada de vida, van completar dues vegades el 4de7. Va ser tota una sorpresa al món casteller. El 2004 no van poder revalidar el castell de 7, amb un sol intent de 4de7 per Sant Joan. El 2005 van coronar el seu primer 3de7 a final de temporada. El 2006 van completar els dos castells bàsics de 7, però ni el 2007 ni el 2008 no van poder revalidar-los.

pallejaEl 2009 van recuperar el 4de7: un de sol al novembre. El 2010 van tornar a mostrar un bon nivell descarregant el 3de7 i el 4de7 en tres ocasions; a més, van provar per primer cop el 5de7. El van desmuntar en la seva diada d’octubre en l’únic intent en la història matossera. El 2011 van a tornar a ser molt solvent amb els bàsics de 7: quatre complerts de cadascun. També van provar el 4de7 amb agulla. Novament, però, el salt va ser avortat amb un intent desmuntat. El 2012 van patir un retrocés i van coronar tan sols un 3de7 a la seva Festa Major de setembre.

A finals del 2013 van començar una nova remuntada descarregant el 3de7 el mes de novembre. Aquesta fita va tenir continuïtat l’any passat, ja que van descarregat el 3de7 en cinc ocasions i dues vegades el 4de7, castell que no completaven des del 2011. Aquest any han seguit sumant i ja porten sis 3de7 i tres 4de7, el seu màxim històric. A més han sumat el seu primer 3de7 amb agulla, superant el sostre dels bàsics de 7.

Els Matossers van arribar molt ràpid al castell de 7, però després no tot han estat flors i violes. Tot i això, cal destacar la prudència que assenyalen les seves estadístiques en els castells de 7: 39 descarregats per tan sols tres carregats i dos intents fallits. Cal anotar que els intents de 5de7 i 4de7 amb agulla van ser desmuntats. També el primer intent de 3de7 amb agulla que van fer el passat juliol.

 

2015 descarregat carregat fallit desmuntat
2de6 6 0 0 1
3de6 8 0 0 0
3de6a 4 0 0 0
3de7 6 1 0 2
3de7a 1 0 0 1
4de6 5 0 0 1
4de6a 3 0 0 0
4de7 3 0 0 1
5de6 2 0 0 1
Pde4 46 0 0 0
Pde5 5 0 1 1
Total 83 1 1 7
històric descarregat carregat fallit desmuntat
3de7 20 3 0 5
3de7a 1 0 0 1
4de7 18 0 2 8
4de7a 0 0 0 1
5de7 0 0 0 1
castells de 7 39 3 2 16

Des del 2013 el cap de colla dels Matossers és Salva Prat, que ha viscut la recuperació com a colla de 7 i l’esperat salt a una gamma superior. Prat mostra la seva satisfacció per l’evolució: “quan vaig començar amb el càrrec, la colla no passava un bon moment, hi havia poques camises actives i anàvem a les places a fer el que bonament podíem”. Poc a poc i gràcies una bona campanya de captació a Molins de Rei i les poblacions veïnes es van anar nodrint de gent activa. El cap de colla apunta que ha estat un any i mig ensenyant nous castellers i ara tota aquesta feina s’ha vist a plaça, “podríem dir que hem capgirat la tendència de fa tres anys erera i n’estic molt satisfet”.

Sobre la seva prudència a l’hora de entomar reptes, Prat apunta que són exigents als assaigs en les proves i també a l’hora de portar una pinya generosa quan els volem intentar a plaça, malgrat que l’evolució de la colla sigui lenta. El dirigent de Molins de Rei reconeix que són una colla que actua amb molta cautela. Això fa que no hagin caigut massa. Sentencia que “no importa quan temps triguem a arribar a un punt, l’important és el temps en que ens hi quedem”. D’aquesta manera, Prat creu que sense caigudes el temps que es poden mantenir en el mateix nivell és més alt.

Els reptes dels Matossers no s’acaben. Han estat assajant el 5de7 i asseguren que “té bona pinta”. També assenyalen que sempre han tingut problemes amb l’estructura del 4 i el 4 amb l’agulla, tot i que no el veuen molt lluny, els costa més, però no el descarten perquè tenen uns troncs solvents, una pinya amb ofici, i una canalla amb ganes de seguir pujant el nivell. Tot plegat, fa pensar que els Matossers de Molins de Rei podran superar-se i sobretot mantenir el nivell, evitant les intermitències en els castells de 7 d’anterior etapes.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de7 amb l’agulla, descarregat diumenge, el primer de la seva història

Foto 2: 3de7 descarregat a Pallejà el passat mes de juliol

Articles relacionats:

Més colles de 7 que mai

Resum 2014: colles de 7

Sant Feliu torna a alçar el vol