Vermut, cafè o orxata: la durada de les actuacions

Sp3de7aEntre els 55 minuts de Sant Joan a Tarragona i les cinc hores de Sant Fèlix, el mapa de diades castelleres inclou durades i ritmes ben diferents. Depenent del programa, nombre de colles i –cada cop més– la voluntat dels organitzadors, les exhibicions es mouen en una àmplia franja de durades. La sensibilitat per millorar la puntualitat i el seu desenvolupament és creixent, tot i que encara que queda força camp a recórrer per aconseguir una durada que satisfaci necessitats de públic i castellers. Algunes diades hi han avançat força, altres comencen a ser-ne conscients i algunes més encara no s’ho han plantejat. Aquest estiu, seguit les diades més destacades amb el cronòmetre en mà i ho recollim en aquest reportatge.

L’aspecte de la durada d’una actuació té molts factors. Un d’ells, la seqüència ritual de la festa, que desplaça l’actuació castellera un cop ha finalitzat l’ofici religiós i han actuat els elements folklòrics. De vegades, la lentitud d’exhibició dels balls del seguici popular provoca que una diada castellera comenci amb retard i acabi en uns horaris intempestius. També hi influeix el temps que triga una colla a lligar les pinyes o el tipus de sistema de rondes. Actualment, hi ha indrets que adopten protocols per intentar vèncer l’eternitat. Cada cop més, s’imposa el sistema de fer una diada castellera amb un format modern, àgil, adaptada als interessos del públic i dels mitjans de comunicació ha de ser una prioritat que vagi a més.

cvxv copia 224 de juny. Diada de Sant Joan a Valls

L’actuació de la Festa Major vallenca, que enceta la temporada tradicional, estava prevista a la 1. Va començar amb un quart d’hora de retard. El motiu d’aquest endarreriment no va ser la ballada de la imatgeria festiva, sinó que la Colla Joves Xiquets de Valls, que obria l’actuació, va ser massa lenta a l’hora de muntar el 4de9 amb folre. Les dificultats dels diables vermells per encarar la primera estructura, i agilitzar la formació de les seves pinyes va ser evident. El resultat: temps morts de 20 minuts. En global, la diada de Sant Joan es va allargar més enllà de les dues hores. Gran registres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que hi aconseguia descarregar un castell de gamma extra: el 2de9 amb folre i manilles. En canvi, començament irregular de la Joves, que patia caigudes amb el 3de9 amb folre i el 7de8.

24 de juny. Diada de Sant Joan a Tarragona

El mateix dia de Sant Joan al vespre, també hi va haver castells a Tarragona amb les quatre colles de la ciutat. Una de les novetats de la diada, era la posada en marxa d’un nou protocol d’actuació a plaça, que també es buscarà aplicar per les cites de la Diada Nacional o Santa Tecla local. Amb el consens de les colles tarragonines i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona es buscava la simultaneïtat de l’acabament d’un castell amb l’inici del següent i, així mateix, també la importància a tots els factors que intervenen en una diada, com són l’entrada a plaça, un espai ben definit per a la canalla, una màxima entesa i coordinació pel que fa al dispositiu sanitari, entre d’altres. El mètode d’actuació a la tarragonina (tres rondes sense repetició + una de repetició i una millora) acompanyat d’aquest nou experiment va ser un èxit. En només 55 minuts, les quatre colles van enlairar dotze castells; d’aquests tres amb folre i dos 5de8. El secret de tanta agilitat va ser el compromís de les colles amb el públic per evitar els tediosos temps morts. Quan una colla acabava el seu castell i les gralles deixaven de tocar, la següent ja tenia la pinya tancada i, en molts casos, els segons damunt les espatlles dels baixos. Un excel·lent per a la diada. Tot i això, alguns membres de les colles van afirmar que no havien pogut gaudir de les construccions, a causa del ritme frenètic en què es va desenvolupar la jornada.

27 de juny. Diada de Sant Pere al Serrallo (Tarragona)

Per segona temporada consecutiva, la Diada del Serrallo es va celebrar en dissabte a la tarda, a diferència de l’any 2013, que va ser diumenge al migdia. Va començar cinc minuts després de les 6, hora oficial d’inici. Un any més, els Castellers de Vilafranca hi van enlairar un castell de 9. Els Xiquets de Tarragona, habituals a la cita, hi van portar castells de la gamma alta de 8. També cal destacar el bon paper amb estructures de 7 de la colla amfitriona, els Xiquets del Serrallo. Tot i això, la presència de públic a la plaça Sant Magí no va complir les expectatives. En un futur, la diada hauria de començar una mica més tard (potser a les 7 de la tarda) per acabar d’omplir-la d’aficionats. No obstant, el ritme va ser bo i l’actuació no va arribar a les dues hores de durada.

28 de juny. Festa Major del Camp d’en Grassot (Barcelona)

Malgrat el bon resultat dels Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sabadell, la diada va resultar eterna. Va començar a les a un quart d’1, quan l’horari fixat era a les dotze. Va ser una jornada amb molta calor, sense ritme i que es va allargar fins a dos quarts i mig de 3 de la tarda. Sent molt generosos, la cita es podria haver resolt amb menys d’una hora i mitja. Massa peus i intents desmuntats; i lentitud dels Xics de Granollers a l’hora de tenir les pinyes ben preparades. El públic era escàs des de l’inici i va acabar desapareixent de plaça, deixant només els membres de les colles i els periodistes que cobrien la diada. La confluència del passeig de Sant Joan i el carrer Indústria de la no és un bon emplaçament per celebrar una actuació d’aquestes característiques. L’organització i les colles participants haurien d’estudiar alternatives perquè no s’encalli la diada.

29 de juny. Migdia de Sant Pere a Reus

Reus compta amb dues diades castelleres per la Festa Major de Sant Pere. La primera se celebra el dissabte més proper al 28 de juny, vigília de la festivitat, amb la presència dels Xiquets de Reus i dues colles convidades. L’altra té lloc el migdia de Sant Pere, un cop ha acabat la passada de lluïment dels grups festius, amb l’actuació en solitari dels reusencs. L’augment de nivell dels de la camisa avellana ha fet que també hi hagi la possibilitat de veure grans estructures el 29 de juny. Enguany, hi van descarregar el 5de8 en solitari acompanyat del 3 i el 4de8. Tot i començar pels volts de dos quarts de 2, la diada va comptar amb força públic i va resultar àgil: no va arribar a la mitja hora. Així doncs, tothom va poder anar a dinar en una hora racional.

4 de juliol. Diada del Pla de la Seu (Tarragona)

Una diada castellera en una tarda de juliol i davant d’un marc incomparable com és la catedral tarragonina esdevé un luxe. Enguany, a més, es va poder veure la torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca. La participació dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants també va ser d’allò més ambiciosa. En poc més dues hores es van veure cinc castells de 9 i un gamma extra. Un molt bon ritme i una durada adequada. Una jornada que, tot i la seva joventut, s’està fent un racó en el calendari tradicional.

MdT2d9 copia 25 de juliol. Festa Major de Terrassa

Una magnífica Festa Major de Terrassa per als Minyons locals, que van descarregar quatre construccions de gamma extra. L’actuació, tot i el mal moment de forma de la colla convidada, els Capgrossos de Mataró, va tenir una bona entrada al Raval de Montserrat. Va començar puntual, a dos quarts d’1, i va finalitzar minuts després de les 3 de la tarda. Donat que abans hi havia la Sortida d’Ofici amb el seguici popular, els grups participants van actuar per la via ràpida amb l’objectiu de donar inici a l’actuació castellera en l’horari fixat. Només hi va haver un temps mort quan els malves van desmuntar la primera base del 5de9 amb folre.

11 de juliol. Diada de les Cultures a Altafulla

El triangular entre Vilafranca, Vella i Xiquets a Altafulla és sinònim de bons castells. Enguany, els Castellers de Vilafranca van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles en una gran diada de les Cultures. Va començar a les 6 en punt, va omplir de gom a gom la plaça del Pou, especialment de turistes; i només va durar dues hores.

11 de juliol. Diada d’Estiu a Sants

L’actuació del final del primer tram de temporada dels Castellers de Sants va ser positiva. Molt públic a la plaça d’Osca i en qüestió d’una hora i mitja va quedar resolta. La predisposició de la colla local i les dues colles convidades, els Capgrossos de Mataró i els Castellers d’Esplugues, va permetre aconseguir una bona diada en conjunt.

12 de juliol. Festa Major de Banyeres del Penedès

La diada de la Festa Major de Sant Cristòfor de Banyeres del Penedès va mancar de falta d’agilitat. Gens de ritme per a les colles participants, que, a més, hi anaven justos d’efectius; i una plaça de l’Om amb poc públic. Havia de començar a la 1, però es va endarrerir ben bé un quart d’hora. En el moment del pilar de 6 dels Nens del Vendrell, tres quarts de 3 de la tarda, la presència de persones era discreta. En el futur, la jornada podria començar una mica abans.

18 de juliol. Festa Major de la Riera de Gaià

L’actuació de la Festa Major de la Riera ha canviat d’horari aquest 2015. S’ha passat de fer-la a dos quarts de 8 del vespre a les 6 de la tarda. Enguany, va tenir un ritme acceptable, tot i que va començar amb retard. El fet que abans hi hagués la descoberta d’una placa del 3de9 amb folre que els Xiquets de Tarragona hi havien fet l’any passat va ser un dels motius de l’endarreriment. Tot i això, no va anar més enllà de les dues hores.

18 de juliol. Festa Major del barri del Raval (Barcelona)

Al Raval han canviat la diada castellera de lloc, dia i hora. S’ha passat de diumenge al migdia a dissabte a la tarda. A més, s’ha optat per fer-la a la plaça Gardunya enlloc de la Rambla del Raval. Els canvis han estat positius per a organitzadors i la colla impulsora (els Castellers de Barcelona). La diada va tenir més públic, tot i que eren turistes i passavolants. També hi va haver certa agilitat. Va començar puntualment a dos quarts de 7 de la tarda i va acabar a les 8.

19 de juliol. Festa Major del barri del Poble Sec (Barcelona)

El carrer Blai del Poble Sec sempre acostuma a celebrar l’actuació de Festa Major en diumenge al migdia. A diferència d’altres temporades, el cartell el conformaven colles de la categoria de 8. La cita havia de donar el tret de sortida a les 12, però es va endarrerir vint minuts. Tot i la falta de puntualitat, el ritme va ser excel·lent, sense temps morts ni intents desmuntats. Va acabar pels volts d’un quart de 3 de la tarda.

25 de juliol. Festa Major de les Cases de la Colla Vella dels Xiquets de Valls (Valls)

Tot i el nivell que hi va exhibir la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l’actuació de les Cases va tenir poca afluència de públic. Tampoc hi va haver massa ritme. Va començar a tres quarts de 8 del vespre i no va acabar fins a dos quarts de 10. Els intents desmuntats del 4de9 amb folre dels rosats i la lentitud dels Xicots de Vilafranca a l’hora de muntar les pinyes van fer que la diada resultés en alguns trams, fins i tot, pesada.

26 de juliol. Diada de les Santes a Mataró

Mataró va tornar a gaudir d’un gran espectacle per les Santes. Registres importants i l’esforç impagable de Castellers de Vilafranca, Minyons i Capgrossos. Tot i començar amb puntualitat, la diada no va tenir ritme per culpa dels intents i peus desmuntats. Per sort, l’aplicació de rondes a la tarragonina va permetre que la cita no arribés més enllà de les 3 de la tarda.

11813473_1034584643226368_1885061695511935769_n1 d’agost. Festa Major de Vilanova i la Geltrú

La Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú va complir totes les expectatives. A més d’oferir grans estructures i emocions a l’afició local, va ser força ràpida i va comptar amb una plaça de la Vila a vessar. Va començar a les 6 i va finalitzar pocs minuts després de les 8. Les tres agrupacions participants van enlairar un pilar superior al de 5.

1 d’agost. Diada de Màrtirs Street a Vilafranca del Penedès

L’actuació vilafranquina de Màrtirs Street de la plaça de la Vall del Castell va recuperant el nivell que havia tingut als anys 80, però li falta millorar en alguns aspectes per fer-la més àgil. En l’edició del 2015, s’hi van veure uns grans Castellers de Barcelona i uns Xicots de Vilafranca en ascendència. Tot i haver-hi dues colles a plaça, va tenir un ritme lent. Va començar amb un quart d’hora de retard, hi va haver molts peus desmuntats i va durar 2 hores i 20 minuts.

5 d’agost. Diada de la Firagost a Valls

Com cada primer dimecres d’agost, la Firagost de la capital de l’Alt Camp va tornar a aplegar força públic. Era la tercera trobada de la temporada de les dues colles dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat, després de Completes i Sant Joan. Va tenir més ritme que Sant Joan, ja que va finalitzar pocs minuts després de les 10. Pel que fa als registres, cal destacar el potencial de la Colla Vella dels Xiquets de Valls: els de la camisa rosada van demostrar estar a un gran nivell en unes alçades de temporada molt primerenques. Mai cap agrupació havia fet el 4de9 amb folre i pilar tan aviat. I en el còmput més general s’apuntaven la quarta millor actuació de la seva història.

8 d’agost. Diada de Cal Figarot a Vilafranca del Penedès

La pluja va obligar a endarrerir la Diada de Cal Figarot, organitzada pels Castellers de Vilafranca; a més de rebaixar-ne el repertori. Inicialment, l’actuació s’hauria d’haver celebrat a la Rambla General Prim, davant de la seu social dels de la camisa verda, però la pluja va obligar a traslladar-la al local d’assaig. L’actuació va començar amb tres quarts d’hora de retard, però és difícil de valorar perquè va acabar sent indoor. No obstant, no va arribar a les dues hores.

9 d’agost. Festa Major de Llorenç del Penedès

Una temporada més, Llorenç del Penedès va gaudir d’una jornada castellera amb tres colles de nivell: els Nens del Vendrell, la Jove de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls. Tot i això, és una diada convocada a la 1 del migdia, una mica tard si es vol anar a dinar en una hora racional. Es tracta d’un horari dolent per a l’afició local i encara més per a la forana. Va començar amb només cinc minuts de retard, però no va acabar fins a dos quarts de 4 de la tarda. Gairebé dues hores i mitja!

15 d’agost. Festa Major de la Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès va torna a gaudir d’un cartell d’alt nivell. La cita més calorosa de l’estiu casteller va tenir molt públic, grans castells i tampoc es va allargar excessivament. Va començar a dos quarts d’1 del migdia i va acabar minuts després de les 3 de la tarda. Una de les claus de l’èxit va ser que la Colla Vella dels Xiquets de Valls, cada cop més solvent, va ser capaç de mantenir un duel amb els Castellers de Vilafranca, fins que va arribar la ronda de pilars. D’altra banda, la Colla Joves Xiquets de Valls, tot i l’ensurt inicial amb el 4de9 amb folre, va ser capaç de redreçar la diada i complir amb els objectius marcats.

15 d’agost. Diada de Sant Roc del Cós del Bou (Tarragona)

La tarda-vespre del 15 d’agost va ser plujosa a Tarragona. Tot i això, l’assistència de públic al carrer del Cós del Bou no va fallar per veure la Jove de Tarragona, els Xiquets de Reus i els Nois de la Torre. Molt públic i un ritme adequat. La diada no va arribar a les dues hores. Tot just després, els liles es van dirigir a la plaça de les Cols per fer algunes proves de gamma extra amb vista la Diada de Sant Magí.

15 d’agost. Festa Major de Ferran (Tarragona)

La pedania tarragonina de Ferran va tornar a gaudir de la gamma alta de 8 gentilesa dels Xiquets de Tarragona. La pluja va obligar a suspendre l’actuació després de la segona ronda. Tot i això, matalassers i Castellers d’Altafulla van ser àgils per dur a terme els castells i això va permetre que es pogués desenvolupar un bon gruix de la cita. També l’afició local es va bolcar a esperar per si es podia continuar. Els veïns de Ferran van obrir els magatzems de les seves cases perquè els castellers i aficionats s’aixopluguessin.

16 d’agost. Festa Major de Gràcia (Barcelona)

Gràcia es va retrobar amb la gamma extra, únicament vista l’any 2000 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La plaça de la Vila de Gràcia va gaudir d’una excel·lent diada amb la colla local, els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus. Molt públic, encara que, a partir de la tercera ronda, es va buidar una mica. No hi va haver gaire ritme. Els gammes extres dels verds van alentir la jornada. Un altre dels motius de la poca agilitat va ser la col·laboració entre colles que no va permetre que es muntessin les pinyes immediatament després que un castell fos assolit. Va començar a dos quarts d’1i va finalitzar a un quart de 4.

19 d’agost. Diada de Sant Magí a Tarragona

Sant Magí va ser profitós per a les quatre colles tarragonines. Tenint en compte les circumstàncies físiques de la plaça de les Cols, la jornada va tenir un bon ritme. Va començar a les 12 en punt. El compromís de les colles va ajudar a aguantar el gruix de públic fins al final. En total, quatre hores de castells que van passar despresa. A banda, Xiquets i Jove, van descarregar per primera vegada un pilar de 7 amb folre en aquest escenari.

22 d’agost. Festa Major del Catllar

El Catllar va tornar a gaudir d’un aparador excel·lent. A la plaça no hi cabia ni una agulla. S’hi van veure un total de nou construccions de gamma extra, entre les quals el primer pilar de 8 amb folre i manilles descarregat de la Jove de Tarragona. Va tenir un bon ritme. Va començar a les 6 en punt i va acabar pels volts de dos quarts de 9. Tot el que es va provar es va descarregar i això, sens dubte, hi ajuda.

23 d’agost. Festa Major de l’Arboç

No va ser una diada tan reeixida com al Catllar. Va tenir força públic i bons castells, però li va faltar agilitat, ja que es va allargar fins a tres quarts de 4. Una durada de pràcticament tres hores. No pot ser que la diada de l’Arboç comenci passades la a del migdia i acabi a l’hora del cafè. Una possible solució fóra que els balls populars i els versots dels diables es plantegin avançar l’horari per poder començar l’actuació castellera entre les 12 i dos quarts d’1 del migdia.

29 d’agost. Vigília de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès

Un any més, la diada de vigília de la Festa Major de Vilafranca va començar en un horari poc casteller. Tot i escurçar el recorregut de la cercavila, la diada amb la participació de les tres colles locals va començar a les 3 de la tarda i va finalitzar a un quart de 6. Nombrosos castellers, especialment dels verds, manifestaven que no són hores per fer castells i exigeixen canvis a l’organització amb vista el futur. A la tercera ronda, la diada va comptar amb la mínima expressió de públic.

29 d’agost. Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges

Sitges va gaudir de la preparació dels Minyons de Terrassa per Sant Fèlix i d’un castell de 9 per part dels Xiquets de Tarragona. La diada va començar puntual i no va anar més enllà de les dues hores de durada. Va aplegar força públic a la plaça de l’Ajuntament i va estar exempta de temps morts.

IMG_939730 d’agost. Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès

Sant Fèlix va aconseguir començar puntualment a dos quarts d’1, tot i que després, per culpa dels temps morts, es va acabar allargant cinc hores. Els administradors de la Festa Major de Vilafranca van complir amb el compromís fet públic de començar a l’hora, ja que històricament la diada havia començat amb mitja hora o tres quarts de retard. Aquest 2015 s’han espavilat facilitant l’entrada de les agrupacions a plaça i, ja abans de dos quarts d’1, l’horari oficial de començament, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la primera a actuar, ja tenia els segons damunt la pinya del 4de9 amb folre i pilar. El sistema de rondes a la tarragonina de Sant Fèlix alleugereix molt l’actuació. És cert que hi va haver grans estructures que requereixen temps per muntar-ne el peu, però també hi va haver algun temps mort que s’hauria pogut evitar.

31 d’agost. Diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès

La tercera actuació de la Festa Major de Vilafranca va començar a les 3 de la tarda. No es va allargar com a la Vigília (va acabar a dos quarts de 5 de la tarda), però es notava que no hi havia ganes de fer castells ni interès del públic. Una vegada més, l’organització de la Festa Major haurà de trobar una solució en aquestes diades d’horari intempestiu.

DATA DIADA DURADA
24/06/2015 Sant Joan a Valls 2 hores i 20 minuts
24/06/2015 Sant Joan a Tarragona 55 minuts
27/06/2015 Sant Pere al Serrallo (Tarragona) 1 hora i 45 minuts
28/06/2015 Festa Major del Camp d’en Grassot (Barcelona) 2 hores i 15 minuts
29/06/2015 Migdia de Sant Pere a Reus 28 minuts
4/07/2015 Diada del Pla de la Seu a Tarragona 2 hores i 15 minuts
5/07/2015 Festa Major de Terrassa 2 hores i 40 minuts
11/07/2015 Diada de les Cultures d’Altafulla 1 hora i 45 minuts
11/07/2015 Diada d’Estiu a Sants (Barcelona) 1 hora i 30 minuts
12/07/2015 Festa Major de Banyeres del Penedès 1 hora i 45 minuts
18/07/2015 Festa Major de la Riera de Gaià 1 hora i 50 minuts
18/07/2015 Festa Major del Raval (Barcelona) 1 hora i 30 minuts
19/07/2015 Festa Major del Poble Sec (Barcelona) 1 hora i 45 minuts
25/07/2015 Festa Major de les Cases de la Colla Vella (Valls) 1 hora i 45 minuts
26/07/2015 Les Santes a Mataró 2 hores i 50 minuts
1/08/2015 Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2 hores i 10 minuts
1/08/2015 Diada de Màrtirs Street a Vilafranca del Penedès 2 hores i 20 minuts
5/08/2015 Firagost a Valls 1 hora i 55 minuts
8/08/2015 Diada de Cal Figarot a Vilafranca del Penedès 1 hora i 45 minuts
9/08/2015 Festa Major de Llorenç del Penedès 2 hores i 30 minuts
15/08/2015 Festa Major de la Bisbal del Penedès 2 hores i 10 minuts
15/08/2015 Diada de Sant Roc al Cós del Bou (Tarragona) 1 hora i 45 minuts
15/08/2015 Festa Major de Ferran (Tarragona) 45 minuts (suspesa a tercera ronda)
16/08/2015 Festa Major de Gràcia (Barcelona) 2 hores i 45 minuts
19/08/2015 Diada de Sant Magí a Tarragona 4 hores
22/08/2015 Festa Major del Catllar 2 hores i 30 minuts
23/08/2015 Festa Major de l’Arboç 2 hores i 45 minuts
29/08/2015 Vigília de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès 2 hores i 15 minuts
29/08/2015 Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges 2 hores
30/08/2015 Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès 5 hores
31/08/2015 Diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès 1 hora i 30 minuts

 DAVID PRATS

Articles relacionats:

Els castells a l’antiga i la durada

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Tarragona posa hora als castells

Canvis tímids per millorar Sant Fèlix

Quantes hores assagem?