18 castells de 9

XdR4de9fimCom si es tractés del primer cap de setmana d’un any parell –és a dir, de Concurs– les jornades d’ahir i d’avui ha deixat 18 castells de 9 o superiors. La Diada del Mercadal, ahir a Reus, va ser una explosió de grans castells, que va mostrar sis construccions superiors al 3de9f i que va celebrar el primer 4de9 amb folre dels Xiquets de Reus. També avui, el duel de colles grans de Barcelona a les Corts ha deixat una bona exhibició de castells de 9, amb uns Castellers de Sants triomfants. El cap de setmana també ha saludat el primer castell de 9 a les Terres de l’Ebre, fet per la Joves, ahir a Amposta.

Quan ara fa vint anys, Reus –sota l’empenta dels seus Xiquets– es va inventar la Diada del Mercadal certificava una de les millors inversions que una plaça podia formular per a posicionar-se entre les principals del país. Amb els 13 castells de 9 i superiors d’ahir, la capital del Baix Camp ja acumula 93 castells de 9 en l’Era moderna. Però tan important com els registres és l’ambient que es va viure al Mercadal i que va omplir les grans dimensions de la plaça fins el darrer instant.

Els Castellers de Vilafranca van tornar a erigir-se com la colla amb els millors resultats, al firmar tres gamma extra, que ja són marca de la casa i que fan amb els ulls tancats: el cinquè 3de9 amb folre i agulla, la desena torre de 9 amb folre i manilles i el novè pilar de 9 amb folre i manilles, que van acompanyar del 3de9f amb folre. Realment, el món casteller és conscient de la quantitat de gamma extra que acumulen els verds enguany? Amb els tres d’ahir, ja en són 28.

CVXV4de9faLa Colla Vella va tornar a mostrar el seu extraordinari estat de forma i va repetir la combinació de 2de9fm i 4de9fa, que dominen amb comoditat. També va plantar el 3de9 amb folre –pensant en pujar-lo un pis per Santa Úrsula– i el pilar de 6. Els Minyons de Terrassa van fer la tripleta del 9de8: és a dir, aquesta construcció combinada amb el 3de9, 4de9f i pde7f, mentre que a la Jove de Tarragona la diada els va deixar un gust amarg: van firmar un castell de 9 –que era important per tornar a sentir-se forts–, però van ensopegar amb el 5de8. Per als liles era crucial no caure, però amb un 5de8 apedaçat per les baixes, la catedral va cedir en un moment, gairebé sense temps de veure-ho. És el primer 5de8 que la Jove deixa en intent des de 2007. El pilar de 7 amb folre de comiat va permetre tornar a treure l’orgull i la ràbia dels del Cós del Bou.

Però els grans triomfadors de la jornada van ser els Xiquets de Reus, que van plantar el primer 4de9 amb folre de la seva història, que va cedir quan era prop de descarregar-se. Els Xiquets van acompanyar aquesta fita dels seus dos millors castells: el 3de9f i el 5de8. Són la desena colla que fa el 4de9f.

Entre les notes rellevants de la diada, a més de la bona organització i capacitat de convocatòria va ser l’acord tàcit entre Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa per ajudar-se en alguns dels seus peus. Gràcies a això, els verds van fer les dues construccions amb manilles i els malves, el 4de9f.

CVimLa col·laboració als peus, en canvi, ha estat més discreta avui a les Corts entre els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants, les dues colles que opten per fer-se seva la plaça, un espai habitual i mimat pels vermells, però que els de la camisa grisa consideren de la seva influència. Els borinots han estat els grans triomfadors de la jornada, ja que han firmat els seus objectius, amb dos castells de 9 i una torre de 8 amb folre que confien pujar-la un pis en dues setmanes.

Per a la colla degana de la ciutat, en canvi, ha estat una diada per oblidar. Han desmuntat dos cops el 4de9f i han caigut del 3de9f. El 4de8 amb l’agulla ha estat l’únic castell dels vermells. A la diada també hi eren els Castellers de la Vila de Gràcia –que han fet el 3de9f, junt amb el 5de8, la torre de 8 amb folre i el pilar de 6 amb un segon nou– i els Castellers de Sabadell, que han descarregat el seu primer castell de 9 de l’any: el 3de9f, que ja havien coronat dos cops. També han fet el 5 i el 7de8.

El 3de9 amb folre que la Joves va plantar ahir a Amposta és una altra de les dades significatives del cap de setmana. D’una banda, perquè és el primer castell de 9 a les Terres de l’Ebre i, d’una altra, perquè els del carrer Gassó demostren que també poden anar de 9 lluny de casa.

santsEl cap de setmana també deixa el primer 5de8 descarregat pels Xicots en la seva història. L’any passat van carregar aquesta construcció, divendres van fer el 5de7 net a assaig, van arriar els dosos a la prova de 5de8 (que no es van col·locar) i avui han aconseguit completar la catedral. L’han acompanyada de la torre de 8 amb folre, el 3de8 i el pilar de 6, posant de manifest l’enorme potencial que té avui en dia la segona colla de Vilafranca.

Els Xiquets de Vila-seca han estat protagonistes al Serrallo al descarregat el 4de7, junt al 3de7, confirmant el seu camí en els 7 pisos. Els Castellers de les Roquetes també han completat el 3de7 a Viladecans, mentre que els Marrecs han carregat la torre de 8 amb folre, en la seva Diada, a Salt.

DISSABTE

Festa Major de Sarrià a Barcelona

 • Castellers de Barcelona: 3de8, 4de8, 2de7, pde6
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 4de6, 3de6a, 3de7
 • Xics de Granollers: 3de7, 4de7, 5de7

Diada del Mercadal a Reus

 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 3de9fa, 2de9fm, pde8fm
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de8a, (i)5de8, 4de8, pde7f
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 2de9fm, (id)4de9fa, 4de9fa, pde6
 • Minyons de Terrassa: 3de9, 9de8, 4de9f, pde7f
 • Xiquets de Reus: 5de8, 3de9f, 4de9f(c)

Aniversari dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta a Amposta

 • Bordegassos de Vilanova: 5de7, 4de7a, 4de7
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 2de8f, 4de8
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta: (i)3de6a, (id)5de6, 4de6a, (id)5de6

DIUMENGE

Diada Blava a Tarragona

 • Castellers d’Esplugues: 3de7, 5de7, 4de7
 • Xiquets de Vila-seca: 3de7, 5de6, 4de7
 • Xiquets del Serrallo: 3de7, (i)4de7a, 2de6, 4de7

Diada dels Marrecs de Salt

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 5de7, 4de7a
 • Castellers del Poble Sec: 4de7a, 5de7, 4de7
 • Marrecs de Salt: 3de8, 2de8f(c), 5de7

Diada pel 40è Aniversari dels Nois de la Torre

 • Castellers d’Altafulla: 4de7, 3de7, 2de6
 • Nois de la Torre: 4de7, 3de7, 2de6
 • Xicots de Vilafranca: 2de8f, (id)5de8, 5de8, 3de8, pde6

Festa Major de Vallromanes

 • Capgrossos de Mataró: 4de8, 2de8f, 5de7
 • Castellers de Lleida: 5de7, 4de7a, 3de7
 • Xics de Granollers: (id)3de8, 4de8, 3de7, 2de7

35è Aniversari de Castellers de Terrassa a Terrassa

 • Castellers de Badalona: 4de7, 3de7, 5de6
 • Castellers de Terrassa: 7de7, 5de7, 3de7s
 • Pallagos del Conflent: 3de6, 4de6, 3de6a

Festa major del barri de les Corts (Barcelona)

 • Castellers de Barcelona: 4de8a, (id)4de9f, (id)4de9f, (i)3de9f
 • Castellers de la Vila de Gràcia: 5de8, 3de9f, 2de8f, pde6
 • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 2de8f
 • Castellers de Sabadell: 3de9f, (id)5de8, 5de8, 7de8

JORDINA ARMILLA