Cara i creu en l’organització de diades

9de8cxLes dues actuacions destacades del passat cap de setmana (Reus, dissabte, i les Corts, diumenge) van ser la cara i la creu del que ha de ser l’organització i el desenvolupament d’una diada castellera. Mentre que al Mercadal, cinc colles van aixecar castells de 9 i de gamma extra en tres hores i mitja amb una plaça plena, a la Festa Major de les Corts, les quatre colles participants van enlairar els seus castells de 9 i de la gamma alta de 8 en tres hores, que a mida que passaven deixaven la plaça cada cop més buida.

La puntualitat, el ritme i l’agilitat han esdevingut un dels reptes dels organitzadors de les actuacions castelleres, siguin colles, ajuntaments o comissions festives. Hi ha casos en què s’hi han posat les piles, amb major o menor intensitat, però en la major part d’exhibicions, el camí per millorar és encara molt llarg.

4de9f(1)La diada del Mercadal de Reus és un dels exemples d’actuacions que progressen meritòriament i que han permès situar Reus com una de les principals places del país. 81 dels 93 castells de 9 que ha vist la capital del Baix Camp –entre els quals, els tretze de dissabte passat– han estat fets en aquesta trobada bianual. Però, a més dels registres, la diada del Mercadal s’ha erigit també en un exemple d’organització i capacitat de seducció a l’afició, que va omplir l’àmplia plaça –i el llarg balcó de l’Ajuntament– fins el darrer pilar. L’exhibició va començar quinze minuts després de l’hora programada (a les 17.45h) i va acabar a les 21.13h, segons les dades que cada setmana recull David Prats, redactor del 3 Rondes de Catalunya Ràdio i col·laborador de la Revista Castells

L’endemà diumenge, però, l’altra gran cita castellera del cap de setmana va caracteritzar-se per unes dinàmiques oposades. D’entrada, l’hora d’inici de l’actuació ja era tard per ser Barcelona (les 12.30h) i, a més, es va endarrerir gairebé mitja hora. El darrer pilar va alçar-ser a les 15.45h, quan bona part dels veïns de les Corts ja han degustat les postres i els cafès. La plaça, en aquell moment, oferia un trist aspecte de buidor, amb només castellers i periodistes. Fins i tot el balcó de la seu del districte es va tancar en la tercera ronda, i les autoritats van desaparèixer per art de màgia.

2de8f(1)La diada va tenir alguns moments de relativa tensió entre els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants. Les Corts és un territori en litigi entre les dues colles rivals i diumenge es va tornar a posar de manifest. Els de la camisa vermella han gestionat durant anys l’actuació, però els borinots consideren que és un territori propi i reclamen a l’Ajuntament igualtat de condicions. El districte considera els Castellers de Barcelona com amfitrions i la resta, com a convidats, sota la gestió de la colla degana de la ciutat. L’ordre de sortida i la ubicació a plaça va generar discussions entre els representants de les dues colles i, de fet, els de Sants no va col·locar-se on els de Barcelona els havien suggerit.

Més enllà de rivalitats, però, la diada de les Corts és la segona actuació consecutiva organitzada per l’Ajuntament de Barcelona que no l’encerta en l’hora d’organització ni la durada. L’actuació de colles convidades de la Mercè, per exemple, va començar a la 1 del migdia, malgrat que hi participaven sis colles, i també va acabar a hores poc apropiades per a les activitats culturals i d’oci de la ciutat.

El que passa en una Barcelona cada cop més castellera –comú també en altres poblacions de llarga tradició, com per exemple el Vendrell– contrasta amb la lògica que s’han imposat les colles i l’Ajuntament de Tarragona per organitzar diades, no únicament pensades per als castellers, sinó fonamentalment per al públic. El nou protocol d’actuacions de la ciutat ha permès obtenir els primers resultats, si bé encara té marges de millora a Sant Magí i Santa Tecla. A Vilafranca, els administradors de la Festa Major van adoptar algunes mesures que van permetre millorar la puntualitat de la passada diada de Sant Fèlix, mentre que a Valls l’Ajuntament i les colles també han aconseguit agilitzar l’entrada a plaça de les colles per començar a l’hora exacta que marca la tradició al bressol dels castells: la 1.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 9de8 dels Minyons en una plaça del Mercadal plena

Foto 2: 4de9 amb folre dels Castellers de Sants a la segona ronda de les Corts

Foto 3: 2de8 amb folre dels Castellers de Sants, minuts després, amb el balcó d’autoritats ja buit

Articles relacionats:

18 castells de 9