Els millors castells: i la culpa és de la Vella

IMG_0658 copiaEfectivament, la Colla Vella és culpable, com avui han corejat en un parell d’ocasions els seus castellers emulant el hashtag, abans crític i ara simpàtic. I el seu cap de colla, Manel Urbano, va camí de ser imputat. Són culpables d’haver bastit en una mateixa actuació –la diada de Santa Úrsula d’avui– les tres grans construccions actuals de l’univers casteller: el 3de10fm, el 4de9sf i el 2de8sf. L’èxit de la Vella –que té condició d’èpic i històric– culmina una temporada per emmarcar, que posa de manifest l’enorme potencial d’una colla que exhibeix unes capacitats i una força extraordinària. També haurà estat brillant la temporada de la Colla Joves, potser no tan pels resultats acumulats, sinó per les formes exhibides i –pel que es dedueix– el que ha d’arribar encara, amb un Jaume Galofré que s’ha guanyat el respecte i el just reconeixement. Avui, la Joves –aquella colla que no sabia què eren les manilles– s’ha quedat a dos segons del 3de10fm i, de retruc, ha descarregat el tercer 2de9fm de l’any.

Santa Úrsula ha estat, com l’afició esperava, apassionant. Nervis, rauxa, tensió, seny, passió i llàgrimes d’alegria i de tristesa… el que es viu al Quilòmetre 0 del món casteller cada quart diumenge d’octubre és irrepetible i únic. Els castells van néixer aquí i aquestes llambordes estan reservades als seus hereus, que mantenen el llegat amb la màxima dignitat possible. Avui ho han tornat a manifestar amb absoluta entrega i sobrades prestacions.

monedaBoL’exhibició, com marca la tradició, ha donat el tret de sortida a la 1 en punt, però Santa Úrsula ja feia hores que es vivia als locals de les colles, els carrers (amb el Pati, amb la Fira Castells, com a punt de trobada) i la mateixa plaça del Blat. A les 12 h, quan la Colla Joves ha començat a entrar, la plaça del Blat ja era a vessar. L’afició no es volia perdre la Santa Úrsula més esperada dels últims temps, però, com ja ha passat en els darrers anys, les colles
han portat més gent que mai. Eren tantes les camises vermelles i rosades, que hi ha hagut seriosos problemes per entrar i ubicar les dues colles a plaça, més enllà de la polèmica sobre l’espai guanyat per una colla o altra, que ha estat resolt amb habilitat per Jordi Bertran, en representació municipal, quan hi havia perill que la tensió anés a més. El seny de totes dues colles ha permès enlairar els grans castells, no sense dificultats, però sí amb els recursos necessaris.

CSLOk9jWcAAPiCfEl sorteig ha tingut avui un actor d’excepció: el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha reunit a l’entrada de l’Ajuntament els dos caps de colla per llançar la moneda. Ha sortit creu i ha triat la Vella, que ha escollit, com és habitual, sortir primers. La sortida de Mas al balcó municipal ha estat rebuda a la plaça entre crits d’independència, amb una àmplia ovació i escassos xiulets. La seva presència ha estat acompanyada del cant dels Segadors, un fet inhabitual en la diada de Santa Úrsula.

La Vella ha sortit de 3de10 amb folre i manilles. Manel Urbano va estar ahir valorant amb els seus l’ordre de la diada, conscient que una ensopegada podia condicionar el programa complet. El bon treball als darrers assaigs amb el castell de 10 ha estat determinant en la tria. I la feina realitzada s’ha posat de manifest a l’hora de construir el folre i les manilles. La rapidesa i la sincronització han CSKbK11XIAA_9Cgresultat claus. El primer assalt estava guanyat, ja que bona part dels maldecaps de la Tècnica dels rosats se
centraven en aquests dos primers minuts, abans que sonin gralles. Amb els quints col·locats, el castell ha anat amunt i ha pujat estable i ferm, però just abans d’entrar els dosos ha començat a patir de mides i obrir-se una rengla. La decisió i l’habilitat de la canalla ha estat determinant per a que el 3de10 es pogués carregar. En el moment que l’enxaneta ha fet l’aleta, l’aixecador tenia el peu esquerra fora (com aquell primer 5de8 del 1969) i gairebé en el mateix moment s’ha trencat. Els dirigents de la Vella han hagut de recórrer a fotografies i vídeos per a certificar que la plaça del Blat havia vist el primer castell de 10 de la seva història. En aquells moments, Girona ja acumulava dos descarregats al seu historial, ja que els Minyons ja havien completat el seu tercer 3de10fm de l’any i sisè de la seva trajectòria…

La Colla Joves també ha optat pel 3de10fm com a castell de sortida. Valent, decidit i convençut, Jaume Galofré –el nou líder dels diables vermells– ha apostat pel castell de 10, tot i no haver-lo intentat mai. El castell ha pujat com IMG_0655 copiauna roca al peu, folre i manilles i la Joves –aquella colla que no sabia què eren les manilles– ha mirat als ulls al temut colós. El tremolor del tronc (potser massa obert al pis de quarts) s’ha fet intens i això ha provocat algun dubte als dosos. Han estat pocs instants i segons, però els que li han faltat a l’enxaneta per acabar de travessar, ja que el castell s’ha trencat quan ja tenia un peu damunt del dos obert. La Joves hi ha estat a punt i ha arribat molt més lluny del que la Vella ho havia fet en els seus anteriors intents a la plaça del Blat.

Les possibilitats reals i la comprovació que tots estaven sans i estalvis ha animat Galofré a tornar-ho a provar, però el segon intent tampoc ha estat possible. els dosos no han arribat a col·locar-se i quan el castell es desmuntava ha acabat engolit des del seu nucli.

Si el castell de sortida generava maldecaps als dirigents de la Vella, el de la segona ronda no ha estat menys, ja que la caiguda del 3de10fm ha obligat a descartar una quint i una sisena del 4de9 sense folre. I això no és poc en un castell d’aquesta magnitud. Però no ha estat prou per impedir als rosats a batre’s amb el castell total, que ja havien descarregat en dues ocasions aquest any. I el que s’ha vist a plaça –engrandit IMG_0667 copiaamb els dos canvis necessaris al tronc– ha tornat a demostrar que el mític 4de9 sense folre està ja plenament en els dominis de la Vella. Amb una electricitat encomiable i la serenor indispensable, el 4de9 s’ha descarregat acompanyat d’una accentuada emoció i una extraordinària ovació. Per primer cop, la Vella ha completat el 4de9sf a la plaça del Blat, on abans ja ho havia fet la Joves.

Els vermells, després de les dues caigudes de 3de10fm i amb la
diada ja perduda, necessitaven en segona ronda un castell que asserenés els ànims i es descarregués amb garanties. El 3de9 amb folre hi ha fet les funcions.

A l’altra banda de la plaça, no s’ha volgut baixa el llistó. La gasolina que ha aportat el 4de9sf ha estat suficient per seguir el guió i assaltar el 2de8 sense folre, castell que la
Vella tampoc no havia carregat a la plaça del Blat. Fins avui. En un primer intent, el 2 –al qual s’ha hagut de substituir una quint– s’ha trencat amb l’aixecador col·locat, però en el segon atac el castell s’ha erigit amb la seva bellesa i plasticitat única i l’enxaneta ha dibuixat l’aleta que signava una actuació històrica: la dels tres castells actuals més grans. Mai abans cap colla ho havia fet. Ni tan sols en una mateixa temporada. Una fita esplèndida i una diada que ja ha entrat en els llibres d’història.

CSK4-dKWwAEJMZMAl seu torn, la Joves ha optat pel castell que els ha dut més alegries enguany: el 2de9amb folre i manilles. I qui hagués dit que els vermells –aquella colla que no sabia què eren les
manilles– no controlaven aquesta construcció fins fa uns mesos. El 2de9fm ha estat resolt amb comoditat i entre mostres d’alegria de la colla.

El pilar de 7 amb folre de la Vella i els tradicionals pilars al balcó han tancat una actuació brillant, que explica perquè els castells són diferents al lloc on van néixer. Se’n podran fer en centenars de places més i potser millors –tot i que això, avui en dia, ja no està tan clar: això de la Colla Vella és històric–, però enlloc tenen el caràcter, la història i la dimensió del Quilòmetre 0.

SANTI TERRAZA

Diada de Santa Úrsula

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de10fm(c), 4de9sf, (i)2de8sf, 2de8sf(c), pde7f

Colla Joves Xiquets de Valls: (i)3de10fm, (i)3de10fm, 3de9f, 2de9fm

Foto 1: Alegria entre els castellers de la Vella al descarregar el 4de9sf

Foto 2: El president Mas i l’alcalde Batet amb els caps de colla i presidents de la vella i la Joves, a l’entrada de l’Ajuntament sortejant l’inici de la diada

Foto 3: 3de10fm carregat per la Vella

Foto 4: Intent de 3de10fm de la Joves

Foto 5: 4de9sf descarregat per la Vella

Foto 6: 2de8sf carregat per la Vella

Foto 7: 2de9fm descarregat per la Joves

Articles relacionats:

Els Minyons fan fàcil el que és molt difícil

Optimisme als locals

Totes les opcions de Santa Úrsula

Disputa al Quilòmetre 0

Santa Úrsula en tres actes

Santa Úrsula: 20 anys de gamma extra

La frontera es tenyeix de vermell

La mare de totes les diades