Els Minyons fan fàcil el que és molt difícil

3de10fmthAixò dels Minyons de Terrassa va camí de ser històric. En una mateixa temporada han descarregat tres 3de10 amb folre i manilles, que en són quatre en un any natural. Avui a Girona han tornat a completar el colós en una mostra d’autoritat excepcional i meravellosa, que posa de manifest com la suma de l’habilitat, la precisió i la decisió es tradueix en resultats efectius i evidents. Els Minyons actuals han deixat de ser bons per ser, senzillament, immensos. Ras i curt.

Els Minyons han tornat a portar a la seva estimada Girona els seus millors castells. Els més grans que tenen al seu abast, ja que fan firmat la millor actuació de la seva història, amb el 3de10fm, el 5de9f, el 2de9fm i el pde8fm. I fins i tot, s’han atrevit amb una construcció que mai abans no havien provat: el 2de8 sense folre, que ha caigut abans d’entrar l’aixecador. A Girona havia de ser: una de les places que ha vist els millors castells gràcies a la fe que hi han posat els malves des de fa gairebé vint anys.

Els Minyons han sortit de 3de10fm, com els cinc descarregats anteriorment (1998, 2002, 2014 i dos –amb el d’avui, tres– aquest 2015). I han tornat a demostrar que li tenen presa la mida, el domini i la forma al colós. Veient els seus 3de10 amb folre i manilles algú pot arribar a pensar que és fàcil… i que li preguntin a la resta de colles grans què és descarregar un 3de0fm!

CM3de9fAmb el castell de 10 completat, els malves han assaltat la torre de 8 sense folre, que porten treballant tot l’any. Guillem Comas, el seu cap de colla, va anunciar que la duria a plaça quan hi veiés plenes garanties. Els darrers assaigs havien avalat el treball al pati i l’aposta per portar-la a la plaça del Vi. Però el 2de8 sense folre és un castellàs, que no admet cap contratemps, per petit que sigui. De fet, dels tres grans castells d’avui (3de10fm, 4de9sf, 2de8sf) és el que té l’índex de descarregat més baix.

La caiguda de la torre, però, no ha estat cap impediment per continuar un programa de màxims. El cinquè 5de9 amb folre de l’any, la sisena torre de 9 amb folre i manilles i el quart pilar de 8 amb folre i manilles (segon descarregat) han completat la que és la millor actuació de la història dels Minyons. També és la primera vegada que completen dos pilars de 8 en una mateixa temporada. El catàleg de construccions de primer nivell immens que els de Terrassa han dut a Girona al llarg de la seva trajectòria és fenomenal: a més de dos 3de10fm i la resta de gamma extra feta –i intentada– avui, han descarregat el 4de9sf, han coronat el 4de9fa i han intentat el 3de8s.

Els Capgrossos han aconseguit completar dos castells de 9 per primer cop aquest any, mantenint el bon ritme de les darrers setmanes, que diumenge passat els va permetre descarregar el 4de9f a Tarragona. Avui han acompanyat el 4 del 3 i d’un nou pilar de 7 amb folre en el qual comencen a tenir dipositades renovades il·lusions. Els Marrecs, 5de8per la seva part, han mostrat els seus millors castells: 5de8, torre de 8 amb folre i 3de8.

Més enllà de Girona i Valls, entre les actuacions del cap de setmana destaquen les tres celebrades ahir a Sitges, Tarragona i Reus. Els Castellers de Vilafranca van fer a Sitges la seva darrera actuació abans de Tots Sants i van portar el 3 i el 4de9 amb folre el 4de8 amb l’agulla i el pilar de 7 amb folre. El Cap de la Vila va ser un bàlsam per als Castellers de la Vila de Gràcia, que després d’unes setmanes complicades, van poder descarregar un castell de 9, que els dota de renovades vitamines.
La diada havia començat amb mal presagi, ja que el 7de8 desmuntat en primera ronda per indecisió de l’enxaneta no augurava bons resultats. Però les decisions encertades de la Tècnica i les ganes de la colla van FullSizeRender[4] copiaresultar bones per a reconduir l’exhibició. La Jove de Sitges va tancar la temporada en què ha fet més castells de 7 amb tres construccions de la gamma mitjana: el 45, el 7 i el 4 amb l’agulla.

A Tarragona, la Diada de l’Espiridió va servir per tancar una temporada inesperada per a la Jove. El pilar de 8 amb folre i manilles, que era la gran aposta del dia, va quedar en carregat, i va ser acompanyat del 3 i el 4de9 amb folre i un 5de8, que necessitaven tornar a fer per deixar el de Reus en anècdota. Els Nens del Vendrell van tornar a demostrar perquè ja són una colla gran, els Castellers de Sant Cugat van confirmar el seu bon nivell, mentre que els Bordegassos de Vilanova van tornar a patir els ja habituals problemes de canalla.

A Reus, els Xiquets locals havien previst la tripleta màgica, però es van haver de conformar amb el segon 4de9 amb folre carregat de la seva història, a més del 5de8. El 3de9f el van desmuntar en dues occasions. Els Castellers de Terrassa van anotar-se un important èxit al descarregar el 3de8, que torna als seus registres. Entre els castells del cap de setmana, destaquen els fets avui a Vic, on Sagals Pde8fmdsd’Osona, Castellers de Sabadell i Xics de Granollers han plantat construccions de 8. Els vigatans han carregat el pilar de 6, que la setmana passada van recuperar. També resultar meritori el 4de8 dels Castellers d’Esplugues, plantat a casa, que posa de manifest que aquest castell deixa de ser esporàdic per entrar en la regularitat de la colla.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10fm descarregat pels Minyons, avui a Girona (Foto: Jordi Gran)

Foto 2: 3de9f descarregat pels Capgrossos

Foto 3: 5de8 descarregat pels Marrecs (Foto: RAC 1)

Foto 4: 3de9f descarregats pels Catsellers de la Vila de Gràcia a Sitges

Foto 5: Pilar de 8 amb folre i manilles carregat per la Jove, dissabte a Tarragona (Foto: Dani Seró)

DISSABTE

Diada de la Colla Jove de Castellers de Sitges

 • Castellers de la Vila de Gràcia: (id)7de8, 7de8, 4de8, 3de9f
 • Castellers de Vilafranca: 4de8a, 3de9f, 4de9f, pde7f
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 5de7, 7de7, 4de7a

Diada de l’Esperidió a Tarragona

 • Bordegassos de Vilanova: (id)5de7, 5de7, (id)3de8, 4de7a, 3de7
 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, (id)4de8, 2de7
 • Nens del Vendrell: 3de8, 5de8, 2de8f,
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f, 5de8, pde8fm(c)

Diada dels Xiquets de Reus

 • Castellers d’Altafulla: 5de6, 3de7
 • Castellers de Terrassa: 5de7, 3de8, 4de7a
 • Xiquets de Reus: 5de8, (id)3de9f, (id)3de9f, 4de9f(c)

Suspesa en tercera ronda per marca de l’ambulància

DIUMENGE

Diada de Sant Narcís a Girona

 • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 4de9, 2de8f, pde7f
 • Marrecs de Salt: 5de8, 2de8f, 3de8
 • Minyons de Terrassa: 3de10fm, (i)2de8sf, 5de9f, 2de9f, pde8fm

Diada de Santa Úrsula a Valls

 • Colla Joves Xiquets de Valls: (i)3de10fm, (i)3de10fm, 3de9f, 2de9fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de10fm(c), 4de9sf, (i)2de8sf, 2de8sf(c), pde7f

Diada de la tripleta a Vic

 • Castellers de Sabadell: 3de8, 4de8, 5de7
 • Sagals d’Osona: 5de7, 4de8, 2de7, pde6(c)
 • Xics de Granollers: 2de7, (id)3de8, (id)3de8, 5de7, 4de8

Festes de Tardor a Sant Just Desvern

 • Castellers d’Esplugues: (id)4de8, 3de7s, 4de8, 7de7
 • Castellers de Terrassa: 4de7a, 5de7, 3de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 4de8, 5de7, 3de7

Els millors castells: i la culpa és de la Vella

10 pels Minyons i 9 pels Nens

Cap de setmana extra a quatre places

Quatre cops de 10