La disputa al Quilòmetre 0

IMG_0505Què serien els castells a Valls sense la polèmica? Què seria de Santa Úrsula sense la disputa? La dualitat vallenca té un caràcter únic i inigualable, que porta intrínseca la rivalitat, la pugna i el fer castells mirant l’altra colla. Sempre ha estat així i sense aquest tret diferencial els castells no haurien arribat on ho han fet al llarg dels més de 200 anys d’història castellera.

A cinc dies de Santa Úrsula, la diada ha començat a agafar l’escalfor necessària, tant pels castells de primer nivell que preparen les dues colles (3de10 amb folre i manilles i 4de9 sense folre inclosos, en tots dos casos), com per raons d’hegemonia i presència al carrer. O, millor dit, a plaça. La prova de 3de10fm que la Colla Vella va realitzar a la plaça del Blat diumenge passat va provocar la ràpida reacció de la Colla Joves, que va considerar que utilitzar el Quilòmetre 0 per assajar és “un ús partida” de l’emblemàtic espai. La Vella va realitzar el seu assaig a la plaça de l’Oli, com ja ha fet en altres ocasions els darrers anys, però la darrera prova van optar per fer-la –en contra del que és habitual– a la plaça del Blat, amb l’objectiu de “prendre-li mides” al lloc on han d’enlairar el 3de10fm. La Vella no va notificar a l’Ajuntament que faria aquest assaig a la plaça del Blat (ho va fer dilluns, un cop ja havia passat) i el consistori ha obert un expedient a l’entitat de la camisa rosada.

A la família de la Vella encara estan latents els incidents de fa dos anys, quan van tenir problemes per ubicar el 3de10fm a plaça. Els rosats van guanyar el sorteig de la Santa Úrsula de 2013 i va optar per sortir de 3de10fm. Però en part de l’espai que ocupa habitualment a plaça hi havia components de la Colla _FMP5697 copiaJoves, que també tenien dificultats per accedir a la seva zona, a causa del gran volum de gent, tant castellers com de públic. Això va generar tensions i més d’una empenta entre membres de les dues colles: els rosats en consideraven “envaïts” i els vermells argumentaven que “ocupaven l’espai que ens correspon”.

I és que l’ocupació de l’espai a la plaça del Blat és un conflicte no resolt entre les dues colles. Ara fa cinc anys, la polèmica va arribar a quotes de pugna màxima. El 3de9 amb folre que va fer la Colla Vella al Sant Joan del 2010 es va desplaçar més cap a l’esquerra (mirant la façana de l’Ajuntament) del que és habitual, arribant a l’alçada del portal del mig. Això va generar nous enfrontaments i la Joves va treure del calaix un “acord” no escrit del 1979 entre els dos caps de colla –Guillem Bartolí (Vella) i Jordi Crusells (Joves)–, que establia que cada colla havia d’actuar davant els respectius fanals de l’Ajuntament. Aquest acord no va tenir continuïtat, ja que a les Completes de 1980 la Vella va continuar fent-ho en el seu lloc habitual.

linia copiaTotes dues colles mostren greuges en l’ocupació dels seus respectius espais. La Joves considera que haurien de tenir la meitat de la façana de l’Ajuntament, mentre que la Vella argumenta que quan ha de tirar un castell de la magnitud del 3de10fm necessita guanyar espai, ja que a la banda dreta hi ha baixada. Òbviament, la Joves no vol regalar ni mig mil·límetre als seus rivals, i més, quan creuen que haurien d’arribar fins el portal del mig de l’Ajuntament, que és territori dels rosats.

La polèmica per l’ocupació de l’espai a la plaça del Blat ha arribat a generar situacions de tensió continguda, com les empentes registrades a les Santa Úrsula del 2013 i 1998 o al Sant Joan del 2005. O la misteriosa línia pintada la nit prèvia a l’actuació de l’11 de setembre del 2010 –després de la polèmica de Sant Joan–, que desplaçava la Vella més enllà del segon portal. A Valls, tot té un altre color i una manera genuïna i única de veure –i viure– els castells.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig de 3de10fm de la Colla Vella, diumenge passat a la plaça del Blat

Foto 2: 3de9f de la Vella el Sant Joan de 2010 lleugerament desplaçat a l’esquerra

Foto 3: Línia pintada la nit abans de la diada de l’11 de setembre de 2010 a la plaça del Blat, que desplaçava la Vella a la dreta del seu lloc habitual

Articles relacionats:

Santa Úrsula en tres actes

Santa Úrsula: 20 anys de gamma extra

La frontera es tenyeix de vermell

La mare de totes les diades