Pujar un pis

collesdeAmb els Nens dels Vendrell ja són 14 les colles que han coronat com a mínim un castell de 9 aquest 2015, la xifra més alta en un mateix curs. Les temporades 2010 i 2011 va mantenir el nombre en 8 i des del 2012 que no ha parat a créixer. Tant és així que, sí no es canvia el reglament, en la propera edició del Concurs de Tarragona hi haurà una colla que haurà coronat un castell de 9 pisos entre les del dissabte.

El nombre de colles va creixent i també la seva qualitat. Enguany ja s’ha ha arribat a les 60 colles amb aletes de 7 pisos. En canvi, les colles de 8 segueixen fluctuant en els darrers anys. Aquest 2015, un total de 24 colles han carregat com a mínim castell de 8, les dues darreres temporades van arribar a 26 i el 2012, a 28. Tot i això, si comparem la xifra actual és positiva respecte el 2010 i idèntica al 2011. Aquest final de temporada, però, hi ha CRCMehRWgAAulYZdiverses colles de 7 que podrien assaltar el 4de8 en les properes setmanes, com la Jove de Sitges, els Castellers de Cornellà o els Castellers de Cerdanyola.
Els premis Baròmetre Casteller reconeixen les colles que s’han superat i han pujat un pis en el darrer curs i en relació al seu historial. Amb aquest motiu, convoca per segona temporada els trofeus Baròmetre, que es presentaran en el seu estand de la Fira Castells de Santa Úrsula.

L’any passat, onze colles van fer el salt. Cinc van descarregar durant el 2015 el seu primer castell de 7; una va culminar la seva primera construcció de 8, i una altra va poder completar el primer castell de 9. A més, tres colles van fer l’aleta per primer cop en un castell superior al 3de9 amb folre i un al seu primer castell de 10. Totes les colles van rebre un trofeu del Baròmetre durant passada la Nit de Castells i, a més, les tres colles que van saltar als 8, 9 i 10 pisos van rebre cadascuna un palet del producte Yatekomo, de Gallina Blanca, que van destinar a una entitat benèfica.

Foto 23-3-15 14 04 36Aquesta temporada, de moment, dues colles han completat el seu primer castell de 7 (Encantats de Begues i Pallagos del Conflent) i una ha descarregat el seu primer castell de 9 (els Nens del Vendrell). Totes elles, rebran el trofeu del Baròmetre Casteller. De moment, cap altra colla s’ha estrenat finalitzant un castell de 8 o de 9 o bé carregant per primer cop un de gamma extra o de 10 pisos. La temporada encara no ha acabat.

CARLES ESTEVE

Imatge 1: Gràfic del nombre de colles de 7, 8 i 9 del 2010 al 2015

Foto 2: 3de9 amb folre dels Nens del Vendrell

Foto 3: Entrega d’un dels palets alimentaris, l’any passat

Articles relacionats:

La més completa mostra de productes castellers

La Nit de Castells premia Òmnium, Josep Sala i la plaça del Blat