IniciActualitatEl tron dels verds

El tron dels verds

-

CSviz_xWIAAoiA5.jpg-large

Quina millor manera de culminar la temporada que fent una actuació com la que ahir van firmar els Castellers de Vilafranca? Els verds necessitaven senyals clars i explícits per continuar demostrant la seva clara autoritat en el món casteller, i el pòquer de gamma extra de Tots Sants –l’actuació més completa de la història– és el millor bàlsam per a reafirmar el seu poder.

La temporada del 2015 ha estat singular per als verds. Ha estat la campanya en què han acumulat més bons registres. Mai una colla havia fet tantes construccions de gamma extra com ells enguany; amb les quatre d’ahir en són 32. Una bestialitat. Però això no era prou per a garantir la seva felicitat i, sobretot, per a certificar la seva autoritat. Amb les deu torres de 9 i els nou pilars de 8 (deu amb el d’ahir) no n’hi havia prou. Feia tres anys que no descarregaven la torre de 8 sense folre i dos que tampoc no completaven el 3de10 amb folre i manilles (i el 4de9 sense folre), construccions que ara descarreguen amb continuïtat altres colles. A més, enguany han perdut el 4de9 amb folre i agulla, un dels seus castells bandera, que ha passat a domini de la Colla Vella. I precisament, l’extraordinari estat de forma de la Vella i dels Minyons encara afectava més l’estat d’ànim dels vilafranquins. Els senyals d’alarma sobre el suposat final de cicle, tot i els números incontestables, planava sobre el Figarot.

Però l’exhibició d’ahir ha estat un cop d’autoritat dels que marquen època. L’històric registre ha permès als verds imposar la seva llei i tornar a ser protagonistes. I això darrer no és pas menor. Acostumats durant anys a protagonitzar la majoria de titulars i ser focus d’atenció permanent, els verds s’han hagut de conformar enguany amb compartir protagonisme amb malves i rosats i, fins el setembre, també amb la Jove, una altra de les amenaces que generava preocupació al Figarot en el primer tram de curs. Ara, amb la gesta d’ahir, tothom ha pogut veure amb els seus ulls que els Castellers de Vilafranca no han abandonat el seu tron.

La varietat que suposa la gamma de les quatre construccions plantades ahir pels verds és, a més, la demostració del domini del ventall divers dels castells de més alt nivell: tant les construccions netes com el 3 emmanillat i els que duen pilar. Sumat a l’extraordinari valor que té l’actuació executada en si mateixa, la combinació d’estructures tan variades aporta a l’estat de la colla una capacitat extra per abordar límits diferents de manera paral·lela, com ja va fer en la inoblidable temporada del 2013.

Quan Pere Almirall va planificar la temporada del 2015 –conscient que els Minyons i la Vella els apretarien en actuacions i en el conjunt de la campanya– va situar tres castells com a registres a multiplicar: la torre de 9 i pilar de 8 emmanillats i el 3de9 amb folre i agulla. Els dos primers estaven plenament sota domini de les altres dues colles punteres, però calia plantar-los en totes les actuacions que fos possible; mentre que el 3 amb l’agulla no està explorat actualment per cap altra colla i, en més d’una actuació, ha estat l’instrument per marcar la diferència.

Torres, pilars i 3 amb l’agulla han abundat en els registres dels verds del 2015: entre tots tres han estat 26. Ha estat una manera de demostrar que la gamma extra pot esdevenir habitual en els registres ordinaris. Els han passejat amb comoditat i assiduïtat a places on abans feien un gamma extra i que han passat a veure’n dos. Però la multiplicació dels registres, curiosament, sumat sobretot a que el 3 amb l’agulla fos el castell sostre descarregat en els últims dos anys generava un punt d’insatisfacció, especialment quan altres colles descarregaven els castells límits amb comoditat. l’actuació d’ahir de Tots sants, però, demostra que els verds mantenen sota el seu domini aquests castells límits… i que no estan disposats a cedir el tron.

SANTI TERRAZA

Foto: Un dels components dels verds, Carles Mata, explota d’alegria per l’èxit d’ahir (Foto: Ariadna Brunet)

Articles relacionats:

Els verds es reivindiquen amb la millor diada

L’extraordinària temporada incompleta

El cicle verd continua

El nou ordre casteller de les colles punteres

Articles relacionats

Més de l'autor