La Xina i els castells

Xina1“El dia que els xinesos s’hi posin de veritat a fer castells, ens superaran de llarg”. La frase és anònima i tampoc és literal, però segur que el lector casteller la va sentir un grapat de vegades ara fa cinc anys, quan va començar a caminar la colla castellera xinesa, els Xiquets de Hangzhou. Se sembla a una altra que se sentia anys enrere i que venia a dir: “el dia que els bascos s’hi posin a fer castells, ens superaran de llarg”. Vaja, si fa no fa el mateix, però, en aquest cas, enlloc de destacar la capacitat de copiar dels xinesos se subratllava el caràcter forçut dels bascos. El cas és que ni a base únicament de copiar es fan grans castells ni tot es basa en la força, com és ben sabut. Però sí que en tots dos casos hi ha un element en comú: la Xina i Euskadi són dos dels països que en aquest moment exerceixen major força d’atracció als castells. Si més, no –junt amb Itàlia– són els més visitats pels castellers.

Els Castellers de Vilafranca van arribar ahir a la Xina per participar en una gira castellera pel gegant asiàtic. És la segona colla que hi va aquest any, ja que la Vella ho va fer el juliol passat, on hi va tornar per segona vegada. La primera havia estat el maig del 2010 convidats pel pavelló espanyol de l’Expo de Xangai. I en totes dues ocasions, els vallencs van fer el 3de9 amb folre: en el primer cas a Hangzhou, on es va estrenar la flamant colla castellera asiàtica, i la segona vegada per participar en un programa televisiu estrella de la cadena estatal xinesa. La Vella va fer el 3de9f per exigència del guió –és a dir, del contracte– en el qual van pujar alguns castellers xinesos. 200 milions de persones van veure la prova. És a dir, que la Xina ha vist més castells de 9 que un grapat de poblacions catalanes.

1380070_874756839202068_7549578903908131796_nEl primer viatge xinès de la Colla Vella va suposar la presentació dels Xiquets de Hangzhou, la colla nascuda en una la colònia tèxtil Antex sota la iniciativa de l’empresari Qian Anhua, que de seguida va veure en els castells una activitat de socialització dels seus treballadors. En cinc anys, els Xiquets de Hanzhou –que el 2013 van guanyar el Premi Castells a una iniciativa social– han arribat a fer el 2de7, a més d’altres construccions d’aquest nivell, i assagen els castells de 8. Cinc anys després del seu naixement, el recorregut dels de Hanzhou és sòlid i amb continuïtat. La seva voluntat de respectar al màxim l’essència castellera, malgrat trobar-se a l’altra punta del planeta, ha facilitat el camí inicial, així com la tutela que permanentment exerceix la Colla Vella en aquest sentit. Periòdicament, castellers dels rosats es desplacen a la Xina per col·laborar i corregir tècnicament els components dels de Hangzhou i, al mateix temps, assegurar-se que la colla es manté dins els cànons castellers.

El viatge dels Castellers de Vilafranca –que durarà fins diumenge vinent– es fa amb motiu del desè aniversari del Casal Català de Xangai i coincideix amb la Barcelona – Catalonia Culture Week, que se celebra en aquesta ciutat. 200 components dels verds formen part de l’expedició, que actuarà a la universitat de Tongji, a la colònia dels Xiquets de Hangzhou i damunt d’un gratacels de Xangai, com ja van fer el 2012 durant el seu viatge a Nova York.

El viatge dels verds a la Xina és la setena actuació castellera a l’Àsia. La Vella hi ha anat dues vegades, tots dues a la Xina (2010 i 2015); els Castellers de Vilafranca van estar el 2011 a Mumbai (Índia), on també hi han viatjat els Castellers de Sants (2013) i els Capgrossos de Mataró (2014), mentre que els Minyons de Terrassa van ser els primers a visitant el continent, en un viatge a Israel el 2009.

A Amèrica hi ha hagut cinc viatges castellers: la Vella va anar a Houston (1992) i Xicago (1994), els verds a Xile (2008) i Nova York (2012) i els Castellers de la Vila de Gràcia a Montreal (2015). A l’Àfrica s’han fet dues actuacions: els Xicots (2007) i els Minyons (2014), totes dues al Marroc.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Alegria vallenca després de fer el 3de9f a la Xina l’any 2010

Foto 2: 2de7 dels Xiquets de Hangzhou (2014)

Articles relacionts:

La Xina captiva la Vella

Com es diu 3de8 en xinès?

Objectiu: la Xina

La Nit de Castells premia Joan Vallès, Damm i la colla xinesa

Preparats per a viatjar

“Questi ragazzi che fanno le torri”

El Dahi Handi ‘borinot’

Gran diades que traspasen fronteres