Les tres colles que manen

CanallaMés enllà dels punts, de les fites superades i dels sostres trencats… tres colles han liderat una de les temporades més disputades dels darrers anys: Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca i Colla Vella han conquerit aquest 2015 el seu millor moment, han estat molt per damunt de la resta de colles i, sobretot, han exhibit el seu enorme potencial. Les tres colles han firmat les seves millors temporades, que al seu torn hagin estat, probablement, les millors de la història dels castells.

Els Minyons han tingut una temporada frenètica. Van ser més matiners que mai amb els castells de 9 i de gamma extra. La seva millor Festa Major i, sobretot, el 3de10 amb folre i manilles descarregat a Sant Fèlix els va situar en una posició capdavantera. La confirmació arribaria a Girona i a la flamant diada de la Nova Atenes amb dos 3de10fm descarregats més, presagi del que seria la monumental diada final. El 4de10 amb folre i manilles i el conjunt de dos castells de 10 completats diumenge passat els situa al lloc més alt de la història dels castells. Un fet tan sorprenent que no tan sols resulta extraordinari, sinó que serà el temps qui donarà una visió encara més gran de la proesa. Si descarregar un castell de 10 ja era, fins avui, una gesta reservada a les millors colles en el seu millor moment, fer-ne cinc en una temporada requereix la presència del millor ebenista per fer el marc.

Minyons de Terrassa 4de10fm Han aconseguit el primer 4 emmanillat de la història i, de retruc, un fita sense precedents: descarregar dos castells de 10 en una mateixa diada.
3de10fm L’han dominat com mai s’havia vist: quatre descarregats en un any: Terrassa (2), Girona (1) i Vilafranca (1). Aquest de Sant Fèlix va suposar un cop d’efecte demolidor.
No 2de8sf Han provat per primer cop la torre sense folre, amb un resultat fluix per l’assaig que li han fet. Resta com una de les assignatures pendents.
3de9fa(c) Van tornar a coronar el 3 amb l’agulla, que van ser els primers a coronar l’any 2008. Diumenge tampoc no el van poder descarregar i va deixar la tercera ronda incompleta.
5de9f L’han completat sis cops i han recuperat el lideratge en aquest castell. Hagués pogut ser el tercer castell de diumenge, però el van substituir pel 3de9fa.
Pde8fm Han descarregat el pilar emmanillat en tres ocasions, la meitat dels que han completat en la seva història. També n’han coronat dos més. L’any passat en van fer un de sol descarregat.
2de9fm Han revalidat el domini sobre la torre emmanillada amb sis descarregades, el mateix que el 2014. Malves i verds sumen els mateixos descarregats en les dues darreres temporades.
9de8 L’han mantingut el en el seu catàleg, però en menys ocasions: de nou a tres, posant de manifest la pèrdua d’influència d’aquest castell.

CSviz_xWIAAoiA5.jpg-largeEls Castellers de Vilafranca han fet una gran temporada, amb un final apoteòsic. Han patit més d’un contratemps, però al final els números canten i han sumats més castells de 9 i gamma extra que mai i que cap altra colla. La diada de Tots Sants els va situar novament al tron en una temporada on se’ls ha discutit el lideratge i s’han vist relegats fora del primer lloc en determinats moments del curs. Tot i això, han plantat cara als aspirant a acabar amb el seu cicle gloriós. Amants dels punts, poden presumir de mantenir la millor diada de tots els temps i d’encapçalar els rànquings elaborats amb el sistema del Concurs. No hi ha dubte que els verds buscaran mantenir el protagonisme, ara compartit. La foto del 2de8 sense folre descarregat és la seva millor estampa.

Castellers de Vilafranca 3de10fm Han pogut completar-lo novament; els dos anteriors finalitzats de color verd van ser l’any 2013. Van ser capaços d’acompanyar-lo de torre de 8 sense folre descarregada, mai vist abans.
2de8sf Han dominat la bèstia indomable altre cop. Són els únics que l’han pogut completar a l’Era moderna, la darrera vegada havia estat l’any 2012.
3de9fa Ha estat el buc insígnia de la màquina verda, suplint el 4de9fa. Mai n’havien fet tants en un any: sis descarregats
Pde8fm L’han completat deu cops, el doble que la temporada passada. Junt amb la torre de 9 ha estat el més utilitzat.
2de9fm L’han passejat per on han volgut i han posat de manifest el seu domini de les manilles (en total, enguany n’han alçat 23).
No 4de9sf Han perdut el 4 net, que l’any passat van coronar i el 2013 l’havien completat dos cops.
No 4de9fa Han perdut un castell emblemàtic. Per primer cop des de 1995 no figura en els seus registres anuals.
No 5de9f No l’han arribat a provar, ni tampoc el 5de8. El 3de9fa (amb major puntuació) ha estat la seva aposta per guanyar algunes diades, i això ha afectat el 5.
No 9de8 L’han abandonat literalment. No el consideren gamma extra i l’han eliminat dels seus programes.

DSC_0126La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha tingut un any pletòric. Ha revalidat les seves millors cartes i ha descarregat per primer cop en la seva època actual el 4de9 sense folre. La gran actuació de Sant Fèlix –la millor de la diada– i l’extraordinària Santa Úrsula –amb tres castells de la màxima categoria dins la gamma extra– l’han situat a dalt de tot. Van polvoritzar els millors registres de la plaça del Blat d’una sola tacada: amb el primer castell de 10 fet a Valls i igualant el 4de9 sense folre descarregat i 2de8 sense folre carregat, però tots el mateix dia; mai cap colla havia fet tres castells màxims en una diada. S’han imposat en tots els derbis i han demostrat potencial en les diades menors de Valls –com la Firagost o la vigília de l’11 de setembre– repetint gamma extra. A més, s’han fet seu el 4de9 amb folre i pilar: mai cap colla n’havia fet tants en una temporada.

Colla Vella dels Xiquets de Valls 4de9sf L’han descarregat per primer cop en l’era actual, i ho han fet tres cops aquest any. Han estat els únics. Ara figura com el millor castell completat dels rosats. L’any passat n’havien coronat un.
3de10fm (c) Han tornar a coronar el castell de 10 i, per primer cop, a Valls. També el van coronar a Tarragona. L’any passat en van carregar un, l’anterior datava de l’any 2000.
2de8sf (c) També han coronat dos cops el 2 sense folre. Per primer cop, a casa seva i també a Tarragona. Ja en porten cinc carregats i segueix resistint-se a ser descarregat. L’any passat en van coronar un.
4de9fa S’han fet seu el 4 amb el pilar. Aquesta temporada n’han descarreat sis i un carregat: en tretze mesos n’han fet deu. El seu domini és tan gran que ha esdevingut castell de sortida, per aserenar ànims, o de tercera ronda.
No 5de9f Han abandonat la supercatedral. No l’han provat. L’any passat havien fet dos intents fallits. El seu darrer coronat data de Santa Úrsula del 2013 i el descarregat del Concurs del 2012.
Pde8fm  Han millorat en el pilar emmanillat: n’han completat quatre. L’any passat va descarregar dos i coronar dos més.
2de9fm  Han dominat el 2 emmanillat com mai: sis descarregats. Si sumem l’únic completat l’any passat en surten la meitat dels descarregats pels rosats des del primer del 1994.
9de8  No l’han utilitzat gaire, com l’any passat. Enguany n’han carregat un i ha restat aparcat per altres fites superiors.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Alegria de la canalla de Minyons al descarregar el 4de10fm de diumenge (Foto: TV3)

Foto 2: Alegria d’un segon dels Castellers de Vilafranca al descarregar la torre de 8 sense folre per Tots Sants (Foto: Ariadna Brunet)

Foto 3: Alegria de la Colla Vella al descarregar el 4de9sf a Tarragona (Foto: CVXV)

Articles relacionats:

Els Minyons més grans

El tron dels verds

No és el què, sinó el com

Igual quantitat, millor qualitat

Resum 2015: colles de 7

Resum 2015: gamma bàsica de 8

Resum 2015: gamma bàsica de 8

Resum 2015: colles de 9

Resum 2015: gamma extra II