Superant registres anteriors

7d7 copiaEls Castellers de Sabadell trenquen el seu sostre amb la parella de castells de 9. Els Castellers de Sant Cugat, igualment, completant el seu primer 5de8. La majoria de colles se superen i dibuixen escenaris de progressió i èxits particulars.

El gràfic que reproduïm a continuació mostra les colles per ordre alfabètic i els castells amb un fons de color relacionat a cada grup de dificultat al que pertanyen. Amb tan sols la mirada per tons de vermell (clar per al grup més fàcil i fosc per al més difícil) ja es pot deduir l’evolució de cada colla. Es tracta d’una versió simplificada del Baròmetre Casteller –amb la comparativa del millor castell de les sis darreres temporades, cinc anys si comptem de final de 2010 a final de 2015–.

En total, hi apareixen 64 colles. Totes les que han fet, com a mínim, un castell de 7. Són les 61 d’aquest any, i els Nyerros de la Plana que l’havien fet en les darreres tres temporades. També apareix la Jove de l’Hospitalet i els Castellers de Mollet que en el període estudiat van assolit castell de 7.

Aquest any, 46 colles han tingut com a millor castell una construcció d’un grup superior a la seva millor construcció del 2010. Són la gran majoria, més si tenim en compte que 11 mantenen el nivell de grup del seu millor registre.

Només 12 colles no han aconseguit igualar o millorar el seu castell més alt de l’any passat (9, si ho reduïm a la família del grup de castells). Si aquesta comparativa l’ampliem al 2010, la xifra de colles que tenen el seu millor castell del 2015 per sota del del 2010 és de només cinc.  En aquest període, però, s’han produït alts i baixos en diverses colles, l’evolució que queda perfectament radiografiada en les tonalitats de vermell del gràfic.

És un exercici que caldria complementar amb la resta de repertori que han ofert les colles i amb la quantitat d’aquests castells, però, la gràfica ofereix una visió àmplia i ràpida del creixement de la majoria de colles.

millor5

JORDINA ARMILLA

Foto: 7de7 dels Castellers de Figueres, assolit aquest diumenge passat per primer cop

Articles relacionats:

Més extraordinaris que mai

El mapa de les colles de 7 registra èxits històrics

La torre costa de mantenir

Cinc anys de glòria a Sabadell

Sant Cugat creix pas a pas