El 3de7 dels Angelets i l’ortodòxia castellera

maxresdefaultEn l’ortodòxia castellera hi ha aspectes que poden semblar “de tota la vida”, però, com en qualsevol activitat humana no hi ha res definitiu ni inamovible. Una estada recent a la Catalunya Nord –a la diada dels Pallagos– m’ha servit per conèixer més de prop la realitat nordcatalana i trobar les dades d’una diada castellera perduda. Una actuació recent que, malgrat la proximitat temporal, ha estat complicada de trobar i compta amb un doble valor significatiu.

Els Angelets del Vallespir, la colla de Sant Joan Pladecorts, va assolir l’any 2007 el seu únic castell de 7: un 3de7 que no figura a la base de dades de la Coordinadora/CJXT. Fa temps que estava interessat en el resultat complet d’aquella diada, un resultat que fins al moment era tan sols recordat oralment per l’assoliment del 3de7. El 9 de setembre de 2007 a Sant Joan hi van actuar els Castellers de Cerdanyola com a convidats –amb castells de 6– i els Angelets com a colla local. El resultat dels del Vallès apareix a les bases de dades, però, estranyament no el dels Angelets del Vallespir.

L’actual cap de colla dels de la camisa blau cel, Carles Garsaball, era sabedor d’aquella fita, però ha hagut de consultar per confirmar la data, el lloc i el resultat. La sorpresa ha estat gran quan, a banda de confirmar el 3de7, l’actuació va tenir un format inusual: dos pilars de 4, 3de6, intent de 3de7, 3de7 i pilar de 4 per sota. Així doncs, la diada no va tenir tercer castell i el que sobta més és la repetició d’una estructura: primer van fer el 3de6 i després el 3de7. El que avui sembla estrany té el seu precedent, l’excepció que confirma la regla.

pde7f1970Aquest resultat inusual m’ha fet recordar quan Ton Ollé, veterà casteller que havia format per dels Nens del Vendrell, m’havia comentat en més d’una ocasió que l’any 1952 els vendrellencs van portar el 4de8 a la Bisbal. En aquella diada del 15 d’agost van fer primer el 4de6, acte seguit el 4de7 i després que Jan Julivert esperonés la colla van completar el carro gros. Una actuació rara, però que no seria l’única ocasió en què els Nens van utilitzar aquesta fórmula. L’any 1970 van fer el pilar de 6 i el de 7 amb folre en una mateixa actuació, tot i que en el marc de dos concurs castellers: “l’Anxaneta” de Plata de Vilafranca i el Concurs de Tarragona. Totes dues edicions les van guanyar i degut a aquesta reiteració d’estructura va provocar un canvi de normes. A partir d’aleshores, tan sols es va valorar un sol castell per estructura. En l’actualitat, al Concurs de Tarragona ni tan sols es contempla la possibilitat de redundar en una estructura idèntica, en tot cas és pot repetir el mateix castell si s’ha carregat o ha quedat en intent. No és pot buscar un pis més, amb l’excepció si entren els grans castells sense folre: és a dir, sí que es pot fer el 2de9fm i el 2de8sf.

Fa uns dies hi havia qui especulava que els Minyons de Terrassa poguessin atacar el 2de8 sense folre com a quart castell, si completaven els tres anteriors, cosa que no va succeir. L’ortodòxia castellera marca tres castells i pilar, però, a la seva diada cadascú fa el que vol; res a dir. L’any 2008 els Minyons de Terrassa van coronar el pilar de 8 emmanillat a la tercera ronda castellera –el dia del primer 3de9 amb folre i agulla–, per acabar van fer el pilar de 6. No ha estat l’única vegada en que el pilar de 8 ha anat en ronda de castells, ho han fer els malves per Sant Fèlix del 2001 o la Colla Joves, quan el va tirar per Santa Úrsula en la tercera ronda del 2013. L’any 2007 –l’any del 3de7 dels del Vallespir–, la Colla Vella va completar el pilar de 8 amb folre i manilles en la tanda de pilars, però, al segon intent. 

El 3de7 dels Angelets ha estat desaparegut durant vuit anys. Com a mínim, invisible. La seva confirmació per part dels autors recorda que van ser colla de 7 aquell any. Després el van tornar a provar l’any següent sense èxit en la seva diada: (i)3de7, (i)3de7, 2de6, 4de6a, Pde4. No hi han tornat. Un 3de7, un castell humil, que m’ha fet reflexionar sobre l’ortodòxia de les actuacions i del suposat “tota la vida s’ha fet així”.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 3de6 enlairat pels Angelets del Vallespir

Foto 2: Pilar de 7 amb folre carregat pels Nens del Vendrell al Concurs de 1970

Articles relacionats:

Força, equilibri, valor, seny i llengua