Els 16 escenaris extraordinaris del 2015

3Setze localitats catalanes han vist aquest 2015 castells de màxim nivell. La gamma extra cada cop és més abundant i arriba també a més places que mai. Aquesta temporada s’han vist 108 construccions valorades per sobre del 3de9 amb folre. L’any passat en van ser 92 i el 2013, tan sols 47. La quarta temporada en què se’n van veure més va ser l’any 2000, amb 43.

La diferència amb l’any passat és en quantitat, en qualitat i també en expansió geogràfica. Sant Cugat del Vallès ha vist enguany el seu primer 5de9 amb folre –de la mà dels Minyons de Terrassa– i Torredembarra ha vist per primer cop manilles: les del 2de9 carregat dels Xiquets de Tarragona.

Si Barcelona ha estat la ciutat amb més castells de 9 –amb 49 aletes entre els bàsics de 9 i la gamma extra–, Vilafranca ha estat, un any més, la plaça on s’han vist més gestes extraordinàries: 21 grans castells en total. La plaça penedensenca ha comptat amb el retorn d’alguns castells absents l’any 2014. A diferència de la temporada anterior s’hi ha completat el 3de10fm, el 2de8sf, el 4de9sf i el 3de9fa. Tan sols no sha fet el 9de8, que ningú no ha trobat a faltar. Una plaça que li manca, però, el cromo del 4de10 amb folre i manilles per a presumir que ha vist tots els castells extraordinaris de l’Era moderna.

5de9fQd9Tarragona ha estat la segona població amb més gamma extra, amb 17 castells, però dels quals només 6 descarregats. La llenya s’ha fet sentir enguany a Tarragona, especialment a les festes de Sant Tecla, i això ha quedat palès en l’estadística. En contraposició, Terrassa ha estat un escenari molt més efectiu: ha vist el primer 4de10 amb folre i manilles de la història, i la primera diada amb dos castells de 10 per part d’una colla. En total, 14 aletes extraordinàries amb tan sols dues caigudes en el darrer dia: el pilar de 3de9fa i el 9de8 carregat dels de Barcelona. Terrassa, a més, ha estrenat una tercera plaça de 10: la Nova Atenes i és l’única localitat amb tres emplaçaments que ha vist castells de 10 (Tarragona en té dos i Vilafranca i Valls, un). Valls, precisament, també ha estat –com no podria ser d’una manera– un gran escenari per veure castellassos, amb la particularitat que al bressol dels castells DSC_0057només els fan dues colles: 11 aletes de gamma extr, inclosa la del primer 3de10 amb folre i manilles coronat al quilòmetre 0. La culpa ha estat, en molt bona part, de la Colla Vella, que ha portat a casa seva també el 4de9 sense folre que ja havia fet la Joves. Dels 11 grans castells –10 dels quals de la Vella–, tan sols tres han caigut després de l’aleta: el 3de10fm, el 2de8sf i el 9de8. La gamma extra a Valls ha tingut una llenya més: la del gran intent de 3de10fm de la Colla Joves.

El Catllar ha vist enguany la diada perfecta, en la qual es van completar els 9 gamma extra presentats. La nova plaça més castellera sense colla pròpia ha convocat una sola cita en tot l’any, però amb un resultat de 22 estructures descarregades –suma de tots els castells i fins els pilars de 4–. Barcelona, la ciutat on més castells de 9 s’han alçat aquest 2015, ha vist 8 construccions per sobre del 3de9 amb folre. La capital, amb les colles locals a un gran nivell, és capaç de convocar grans cites però encara queda per sota de les places extra amb més solera, en quantitat i en qualitat: no s’hi ha vist encara mai cap castell per sobre del 3de9fa (el de 10 o els sense folre).

Girona ha tornat a projectar-se com una plaça de referència, tot i la llunyania de l’epicentre casteller. Els grans castells portats pels Minyons i, en especial, el 3de10fm descarregat per segon any consecutiu, situen a la plaça del Vi en el mapa de places extraodinàries, segurament no prou valorada com tocaria per Pde8fmthnivell. Reus també ha estat portada amb la cita bianual del Mercadal; els 6 grans castells d’aquell dia i el nivell dels Xiquets locals reclamen una diada anual per donar continuïtat a la gamma extra a la capital del Baix Camp.  L’Arboç i Mataró són places on els grans castells s’han exhibit a les seves festes majors. Totes dues cites són claus per les dates en què se celebren. A l’Arboç, a pocs dies de Sant Fèlix, els castells amb agulla de Castellers de Vilafranca i Colla Vella van marcar la diada. A Mataró, a punt de vacances pels Minyons i arrencada forta dels verds, el cara a cara va ser prou interessant, tot i que el retorn de la gamma extra de la colla local i tornar a superar el pilar de 8 per part de les colles convidades és una assignatura pendent. Per contra, Sant Cugat del Vallès ha tingut la sort de poder contemplar el 5de9 amb folre, el primer gamma extra a la plaça Octavià.

Altafulla ha tingut, 16 anys després, el retorn del 2de9 amb folre i manilles. Torredembarra l’ha vist coronat per primer cop. Fins ara tenia el 9de8 carregat com a millor castell a l’era moderna. El Vendrell ha rememorat el 2de9 amb folre i manilles dels anys 1994 i 2000, mentre que la Bisbal del Penedès ha comptat amb el retorn del millor cartell i de la gamma extra, però de moment per sota del que s’ha vist a l’Arboç o al Catllar. Finalment, Vilanova ha revalidat la seva millor diada.

A Vila-rodona, s’ha vist un intent no reeixit de 2de8 sense folre. Sabadell i Sitges s’han quedat aquest any sense gamma extra, i Igualada i Granollers tampoc no han vist revalidat el 9de8.

Llegenda: Taula amb tots els grans castells del 2015 per localitats. Els fons de color verd és més fosc en l’indret on s’han descarregat més, en groc per als carregats. En vermell s’indica que s’ha intentat sense èxit. 

placesGE2015

 

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix

Foto 2: 5de9 amb folre de la Jove de Tarragona per Sant Magí

Foto 3: 4de9 amb folre i el pilar de la Colla Vella al Catllar

Foto 4: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa a Girona

Articles relacionats:

Les tres colles que manen

Igual quantitat, millor qualitat

Superant registres

Més extraordinaris que mai

Amb Amposta ja hi ha 70 places de 9