Resum 2015: colles de 7

Mai no havien coexistit tantes colles de 7 en una mateixa temporada: 35 colles han tingut com a sostre les construccions de 7 pisos. En total, 61 colles han fet enguany construccions de 7 en amunt; una xifra en continu creixement: 56 (2014), 52 (2013), 49 (2012), 48 (2011) i 44 (2010). Són dades que il·lustren, d’una banda, el creixement i expansió del món casteller i, de l’altra, la progressió generalitzada de les colles, també entre bona part de les petites.

L’espectacular augment colles i del nivell de les més modestes han propiciat aquesta radiografia de l’univers casteller:

  • 3 colles capdavanteres amb castells de la màxima dificultat
  • 6 colles més amb castells superiors al 3de9 amb folre com a sostre
  • 5 colles amb el bàsics de 9 com a sostre
  • 6 colles amb la gamma alta de 8 com a sostre
  • 6 colles amb els bàsic de 8 com a sostre
  • 6 colles amb la gamma alta de 7 com a sostre (2de7, 9de7, 3de7s)
  • 15 colles amb la gamma mitjana de 7 com a sostre (5de7, 7de7, 4de7a, 3de7a)
  • 14 colles amb la gamma bàsica de 7 com a sostre (3de7, 4de7)

Gamma alta de 7 (2de7, 9d7, 3de7s)

CornellaMargeners de Guissona no han reeditat el 4de8 fet que els ha relegat a colla de 7. Tot i això, han fet una bona temporada: han sovintejat més el 2de7 i el 3de7 per sota que en temporades anteriors, malgrat que no han reeditat el 7de7, construcció que ells es van inventar. Els Tirallongues de Manresa han recuperar el 2de7, que no el completaven dels del 2001. A més, han estat l’única colla en alçar el 5de7 amb agulla, que ja el 2014 els va donar la victòria a la sessió del Concurs celebrada a Torredembarra. Els Xiquets del Serrallo han descarregat per primer cop el 2de7, que havien coronat un cop els anys 1999 i 1994 i que havien arribat provar 26 cops. Els del barri marítim de Tarragona han provat sense èxit el 4de8 i no han atacat el 9de7 i 5de7 amb agulla que van coronar l’any passat. Els Al·lots de Llevant han tornat a tenir en el 2de7 el seu millor castell, mantenint la seva regularitat (fan la torre de del 2008, llevat del 2011). Enguany, però, no han reeditat el 7de7, que van fer un cop l’any passat i el 2012. Els Castellers de Badalona i els Castellers de Cornellà han coronat el 2de7. Els micacos ja l’havien fet el 2012, en què el van completar tres cops; els del Baix Llobregat no el feien des del 2005, en què el van descarregar per darrera vegada. Les dues colles han assajat el 4de8, però finalment no s’hi han atrevit, tot i haver esdevingut –especialment en els liles– un gran objectiu de temporada.

Gamma mitjana de 7 (5de7, 7de7, 4de7a, 3de7a)

JoveBcnEl 5de7 ha estat el millor castell d’una bona pila de colles: onze, de les quals set han pogut fer també el 7de7. Aquests dos castells han invertit enguany la seva valoració a la taula de punts del Concurs: el 5 ara val més que el 7. Els Castellers de Mallorca han baixat de nivell en perdre el 2de7, que van completar un cop l’any passat. Tampoc no han revalidat el 4de7 amb agulla. Han fet un sol 5de7 i un 3de7 amb l’agulla. Els Castellers d’Esparreguera no han pogut coronar el 2de7 del 2014 i ha tingut el 5de7 com a millor valor. Tampoc han reeditat el 3de7 amb agulla. Tot i començar l’any amb empenta van haver de ralentir la marxa, amb un excés de castells desmuntats. Els Minyons de l’Arboç –que van començar l’any amb dificultats de tronc– tampoc no han pogut revalidar la torre de 7 que van carregar l’any passat; en canvi, han recuperat el 5de7, però han perdut el 7de7. Els Castellers de Cerdanyola han provat per primer cop el 2de7, però sense èxit; en canvi, sí que han estrenat el 7de7. El 4de8 –que van provar l’any passat– no ha anat a plaça i és manté inèdit. Enguany han fet la seva millor actuació amb 5, 7 i 4 amb l’agulla. La Colla Jove de Castellers de Sitges han repetit els registres de l’any passat –llevat del 3de7 amb agulla que no han reeditat–. Han assajat el 4de8 –castell que han fet els anys 2006, 2007, 2009, 2011 i 2012–, però finalment no ha anat a plaça.

vailets_5de7El 5de7 ha estat estrenat per tres colles: els Vailets de l’Empordà, els Castellers de Caldes i la Colla Castellera de Sant Vicenç dels Horts. Els empordanesos no abordar el 7de7, que van provar sense sort l’any passat. Els escaldats han recuperat el 3de7 amb agulla i han descarregat per primer cop el 4de7 amb agulla, mentre que els carallots han sumat el 3de7 amb agulla. Una altra novetat en aquest grup és per a la Colla Castellera de Figueres, que ha fet per primer cop el 7de7. La Colla Jove de Barcelona ha recuperat el 5de7 i ha fet amb assiduïtat castells d’aquesta gamma, mentre que els Castellers de Berga s’han mantingut sense buscar més amunt. Els Salats de Súria no han pogut reeditar el 5de7, però han conservat els dos castells amb agulla. Els Matossers de Molins han assolit per primer cop el 3de7 amb agulla i han carregat el 4de7 amb agulla i els Castellers de l’Alt Maresme –que es van estrenar l’any passat– han completat els primers 3de7 i 4de7 amb agulla en una meteòrica ascensió. Els Castellers de Castelldefels han descarregat el seu primer 3de7 amb agulla. Ha estat a la seva diada celebrada al desembre, en què van fer tres castells de 7, una fita que no assolien des de 1994.

Gamma bàsica (3de7 i 4de7)

IMG_9269 copiaLa Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha baixat dos esglaons: no ha revalidat la torre de 7, ni el 5de7 ni els castells amb agulla. No han arriscat i s’han hagut de conformat amb els bàsics de 7. La caiguda en l’intent de 5de7 a l’agost, l’única en tot l’any, els va frenar de cop. Tampoc han estat bé els Nois de la Torre, que han perdut la gamma mitjana: el 7de7, el 4de7 amb agulla i el 3de7 amb agulla. Els Castellers d’Altafulla tampoc no han revalidat el 5de7. Tot i la pèrdua de nivell, van fer en la seva darrera actuació a un intent de 2de7, castell que no han fet mai i que van provar el 2010 i a la dècada dels 80. La Colla Castellera Nyerros de la Plana han desaparegut de l’univers de colles de 7, tot i que l’any passat van completar el 4de7 amb agulla. Enguany, no han provat cap castell de 7. En la banda positiva retornen els Castellers del Riberal, amb el 3de7 i 4de7; els Castellers de Solsona, amb el 3de7, així com les colles reorganitzades dels Xiquets de Cambrils i els Xiquets de Vila-seca, que han tornat a fer castells de 7: els del Baix Camp coronant el 4de7 i  els del Tarragonès amb els dos bàsics descarregats. A més, s’hi afegeixen als 7 pisos els Encantats de Begues, els Pallagos del Conflent i els Castellers de Santpedor. Els Castellers de les Roquetes han estrenat el 3de7, els Xerrics d’Olot han mantingut els dos bàsics de 7 i els Castellers de Sant Feliu han reeditat el 3de7 però no han recuperat el 4de7.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 2de7 carregat pels Castellers de Cornellà

Foto 2: 7de7 de la Jove de Barcelona

Foto 3: 5de7 dels Vailets de l’Empordà

Foto 4: 3de7 dels Castellers de les Roquetes

Articles relacionats:

El mapa de les colles de 7 registra èxits històrics

El 5de7 supera al 7de7

Superant registres anteriors

Les tres colles que manen (Resum 2015: gamma extra I)

Resum 2015: gamma extra II

Resum 2015: colles de 9

Resum 2015: gamma alta de 8

Resum 2015: gamma bàsica de 8

Qui aniria al Concurs a data d’avui?