10 anys de Premis Castells: tots els guanyadors

Nit1La Nit de Castells celebra dissabte la seva desena edició. La primera convocatòria, organitzada per la Revista Castells, es va celebrar a Valls l’abril del 2007 amb dos premis: a la trajectòria i a una iniciativa social de promoció del fet casteller. En la segona, celebra a Tarragona l’any següent, es va incorporar el Premi Ambaixador Castells, mentre que el format actual va néixer en la vuitena edició (Valls, 2014). L’any passat s’hi van afegir els Premis Baròmetre Casteller i enguany neix el Premi Descarregat. Aquests són tots els premis lliurats a les diferents Nits de Castells.

Valls (2007)

Premi a una trajectòria: Dr. Jaume Rosset, pel seu treball en la seguretat i prevenció de lesions en el món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Setmanari El Vallencper la seva campanya a favor del Museu Casteller.

Nit2Vilafranca (2008)

Premi a una trajectòria: Oriol Rossell, per haver estat fundador dels Castellers de Vilafranca i persona clau en la seva consolidació.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Col·lecció L’aixecador, de l’editorial Cossetània, per la seva aportació al coneixement del món casteller.

Ambaixador Castells: Noah Gordon, per la seva novel·la El celler, en què apareixen els castells.

Nit3Tarragona (2009)

Premi a una trajectòria: Pere Català i Roca, per la seva tasca de documentació del món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Guia de castells a les escoles de Tarragona, per la tasca didàctica dels castells.

Ambaixador Castells: Institut Ramon Llull, per la difusió internacional dels castells.

Terrassa (2010)

Nit4Premi a una trajectòria: Josep Antoni Falcato, per haver estat fundador dels Minyons de Terrassa i persona clau en la implantació d’una nova cultura castellera.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Les colles universitàries, per haver aportat una nova dimensió al fet casteller.

Ambaixador Castells: Jordi Pujol i Pasqual Maragall, per haver contribuït a l’expansió dels castells quan eren presidents de la Generalitat i alcalde de Barcelona, respectivament.

Nit5Mataró (2011)

Premi a una trajectòria: Marcel·lí Güixens, per haver mantingut una presència constant i activa als Nens del Vendrell des del 1946.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Colla castellera de Lo Prado (Xile), per l’exportació dels valors dels castells.

Ambaixador Castells: Centre Català de la Unesco, per la seva tasca de suport a la candidatura Castells, Patrimoni de la Humanitat.

Nit6Vic (2012)

Premi a una trajectòria: Francesc Piñas, per la seva contribució decisiva a la castellística moderna.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca, per la seva tasca entusiasta de promoció i preservació de la tradició castellera.

Ambaixador Castells: Josep Maria Espinàs, per haver fet dels castells un element narratiu en la seva obra.


Valls (2013)

Nit7Premi a una trajectòria: Joan Vallès, per la seva dilatada i activa vida dedicada als castells, com a casteller i entusiasta promotor d’activitats.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Xiquets de Hangzhou (Xina), per haver sabut exportar els valors i la cultura castellera a l’altra part del món.

Ambaixador Castells: Cerveses Damm, pel continuat i decidit suport als castells.


Valls (2014)

Nit8Premi a una trajectòria: Quico Pino, pels 50 anys fent castells i haver esdevingut una icona de la Tarragona castellera. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Gent de Llorenç, per conservar i potenciar la tradició d’aplegar gent del poble per a una única diada a l’any. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi la Plaça de la temporada: El Catllar, pel protagonisme que ha aconseguit l’actuació de la Festa Major. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Ambaixador Castells: Muixeranga d’Algemesí, com a testimoni d’un mateix passat amb el fet casteller i per compartir uns valors comuns. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi a la colla de la temporada: Castellers de la Vila de Gràcia, per la seva impecable trajectòria i la consecució d’una temporada excepcional. Atorgat per les colles de gamma extra (Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Xiquets de Tarragona).

Premi Moment casteller de l’any: 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, com a símbol de la millor actuació i la millor temporada de tots els temps. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi L’Aleta: canalla dels Castellers de Barcelona, pel seu projecte integrador i de treball conjunt. Atorgat per la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya.

Premis de fotografia: Èdgar Sumalla (1er classificat), Èdgar Toldrà (2n classificat), Bernat Almirall (3r classificat) i Josep Martí (4rt classificat). Atorgat per votació popular. Patrocinat per Repsol.

Nit9Valls (2015)

Premi a una trajectòria: Josep Sala, per una intensa vida dedicada als castells, primer com a component dels Castellers de Vilafranca i, després, com a membre fundador dels Castellers de Barcelona, entitat de la qual ha esdevingut un referent. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, perquè, un cop culminat el procés d’incorporació de dades fins el 1926, constitueix un corpus de referència per a l’estadística i la història dels castells. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Premi a una plaça castellera: La plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic on els castells es viuen amb una màgia captivadora i una intensitat genuïna, com es va posar l’any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja i a l’exhibició de Santa Úrsula. Atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

Ambaixador Castells: Òmnium Cultural, per la seva campanya Human Towers for Democracy, que, amb la col·laboració de les colles, va portar actuacions castelleres el passat 8 de juny a set capitals europees. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a la colla de la temporada: Ex-aequo: als Castellers de la Vila de Gràcia –pel salt qualitatiu que han experimentat en els darrers dos anys– i els Nens del Vendrell –per la recuperació de l’històric pilar de 7 amb folre–. I en tots dos casos, per la projecció que evidencien per a formular reptes superiors. Atorgat per les colles de gamma extra (Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Xiquets de Tarragona).

Premi Moment casteller de l’any: 3de10 amb folre i manilles carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el distingeix, el marc en què es produeix, l’efecte sorpresa que l’acompanya i la culminació d’una trajectòria espectacular. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi L’Aleta: Projecte Junts anem més lluny, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores. Atorgat per la Junta de la CCCC.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Modalitat professional: Ariadna Brunet (1er classificada) i Mireia Comas (2a classificada). Modalitat votació popular: Carolina Durán (1a classificada) i Vinyet Solé (2a classificada).

Premis Baròmetre Casteller. Colles que van pujar de 6 a 7: Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l’Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme i Castellers de les Roquetes. Colles que van pujar de 7 a 8: Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Colles que van pujar de 8 a 9: Castellers de Sabadell. Colles que han accedit a la gamma extra: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona. Colles que van pujar de 9 a 10: Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Articles relacionats:

80 colles participaran dissabte a la Nit de Castells

El retorn solidari per pujar un pis

La Nit de Castells es veurà en directe per la Xarxa

15.000 persones escullen la foto de la temporada

La Nit de Castells celebra 10 anys lliuran 10 premis