80 colles participaran dissabte a la Nit de Castells

01_PremiatsEl món casteller se cita dissabte a Valls en l’acte social anual més representatiu d’aquest àmbit: la Nit de Castells, que aplegarà els dirigents de prop de 80 colles castelleres per assistir al lliurament dels Premis Castells. La Nit –que celebra enguany la seva desena edició i que està organitzada per la Revista Castells i l’Ajuntament de Valls– es retransmetrà en directe per la Xarxa en una coproducció amb TAC12 per arribar als espectadors a través de les televisions locals del país. Les televisions que emetran la gala són: El Punt TV, TAC12, Canal Blau, On Taronja, Canal Reus TV, Canal Terrassa TV, Tele B, El 9 Nou TV, Vallès Oriental TV, Cugat TV, Empordà TV, M1, Pirineus TV, Olot Televisió, TV Ripollès, 10TV, Nord TV, Canal Terres de l’Ebre.

La Nit de Castells és la trobada anual del món casteller… sense fer castells. Les prop de 80 colles que hi assistiran enguany són el rècord de participació en les deu edicions celebrades fins al moment i que, des del 2013, s’ha establert de manera estable a Valls, bressol dels castells. De fet, mai fins ara s’havia produït un acte casteller amb un nivell de representativitat i participació tan elevat i heterogeni com la Nit de Castells 2016.

La retransmissió d’enguany a través de la Xarxa –en una coproducció amb TAC12, a partir de les 21h–, permet a la Nit fer un salt qualitatiu i quantitatiu de notable relleu, i arribar a un ampli públic, més enllà dels representants de les colles, les institucions, les empreses patrocinadores i els mitjans de comunicació assistents a la gala. L’acte estarà presentat per dos dels rostres televisius de castells més populars: Carles Cortés (Finet i pel mig, La Xarxa) i Elisabet Carnicé (Quarts de Nou, TVC). La Xarxa i Tac12 hi han destinat un ampli equip per a retransmetre l’esdeveniment, que tindrà un format televisiu i es basarà en petites entrevistes i s’hi intercalaran diferents vídeos elaborats per a l’ocasió. La gala està codirigida per Jordi Roigé i Pere Milan.

Durant la Nit es lliuraran els deu Premis Castells, creats per la Revista Castells, i que també enguany celebren el seu desè aniversari. El catàleg de premis reconeix i distingeix diferents facetes del món casteller, amb una atenció especial a la darrera temporada: castells, colles, trajectòries, places, iniciatives, consecucions i altres facetes pròpies dels castells. Els premis apleguen diferents jurats: el consell assessor de la Revista, els cronistes castellers, les colles de gamma extra, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i a través de votació popular, que permeten tenir una visió àmplia i plural de la realitat castellera. A hores d’ara, només es coneixen els guanyadors de dos premis (la resta s’anunciaran durant la gala): el de fotografia per votació popular i els Baròmetre Casteller, que premia les colles que han pujat un pis en castell descarregat en el seu nivell històric i que enguany en són cinc (Nens del Vendrell, Castellers de la Sagrada Família, Castellers de Santpedor, Pallagos del Conflent i Encantats de Begues).

El catàleg de premis és el següent:

A la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria castellera. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Aleta. Distingeix una acció en relació a la canalla en els àmbits social, relacional, educatiu, d’assaig, de prevenció o psicològic. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Xiquets de Tarragona.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Descarregat. Distingeix una colla que s’ha distingit per la seguretat sense renunciar a l’ambició i progressió. Atorgat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers.
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. A Vinyet Solé (1a classificada) i Ignasi Salat (2n classificat)

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Pallagos del Conflent, Encantats de Begues i Castellers de Santpedor.

Colles que han pujat de 7 a 8: Castellers de la Sagrada Família.

Colles que han pujat de 8 a 9: Nens del Vendrell.

Foto: Imatge de grup dels premiats de la Nit de Castells 2015

Articles relacionats:

El retorn solidari per pujar un pis

La Nit de Castells es veurà en directe per la Xarxa

15.000 persones escullen la foto de la temporada

La Nit de Castells celebra 10 anys lliuran 10 premis