Barcelona canvia de xip

Els Castellers de Barcelona han renovat la junta i estrenen nova cap de colla. Serà el segon cop que una dona ocupi el màxim lloc tècnic de la colla degana de ciutat. Meritxell Mery Mañané ocuparà el lloc de cap de colla que els anys 2007 i 2008 va ostentar Eva Baró. En les primeres declaracions, la nova cap de colla dels vermells, reclama una major igualtat entre castelleres i castellers i declara que, “tot i que les dones ja fa més de trenta anys que podem fer castells, trobo que falta presència femenina en els càrrecs tècnics i de gestió administrativa”. Una reivindicació que en els darrers temps s’està tenint en compte a les colles de Barcelona. Els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers del Poble Sec tenen una dona com a cap de colla, mentre que els Castellers de Sants i la Jove de Barcelona la tenen de presidenta.

merymañane1Mery Mañané ve de nissaga castellera. A la seva colla hi són també el seu pare (expresident de la colla) i la seva germana petita, que puja als castells. Mañané va entrar als Castellers de Barcelona l’any 2003, “seguint els passos d’ells dos, que ho havien fet abans”. Normalment, ha ocupat posicions de pinya, tot i que els últims anys s’ha centrat en la canalla: acompanyant-los als castells. Va ser cap de canalla els anys 2012 i 2013.

Per a la nova cap de colla dels vermells, l’objectiu passa per consolidar el que han aconseguit fins ara, i per consolidar-ho: “cal assumir-ho i poder-ho fer amb tranquil·litat”. Mañané anuncia que “anirem a poc a poc, assegurant cada pas que fem i amb l’objectiu principal d’augmentar la nostra massa social”. L’objectiu que es fixen els barcelonins per a aquest 2016 són els castells de 9. La seva cap de colla afegeix que “quan els haguem consolidat, veurem si podem parlar de reptes superiors”. Durant el 2015 va fer 16 grans castells -entre 9de8, 3de9 amb folre i 4de9 amb folre, tres dels quals van quedar carregats. Van acumular, però, massa intents: deu amb caiguda abans de fer l’aleta i deu intents desmuntats. Els Castellers de Barcelona són la colla amb més caigudes en els últims tres anys (un 7,83% dels castells provats). En aquest sentit, la prudència i la paciència sembla seran presents en la nova direcció.

Els assaigs dels Castellers de Barcelona començaran el proper 4 de febrer, amb vistes a la diada de Santa Eulàlia. Mañané no vol pressions per objectius immediats i prefereix anar pas a pas. L’any passat, els Castellers de Barcelona ja es van anotar el 4de8 per Santa Eulàlia i el 15 de març ja tenien el 3de8 i la torre de 7, i els castells superiors van arribar el mes de maig. Els barcelonins han estat en els darrers anys de les primeres colles en portar a plaça els castells de 8 o, fins i tot, el 3de9f.

La prudència de Mery Mañané no sembla tan sols declarativa, sinó la d’una nova manera de portar la colla. La nova cap de colla també posa en qüestió la validesa dels punts i relativitza la transcendència del Concurs més enllà d’aquella data. Per a la nova dirigent dels Castellers de Barcelona, la realitat castellera del dia a dia ha d’estar per damunt dels punts: “se’ns oblida que el Concurs és un cop cada dos anys, i no cada cap de setmana”.

JORDINA ARMILLA

Foto portada i foto 1: Meritxell Mery Mañané acompanyat d’un del components de la canalla

Articles relacionats:

Les colles que més i menys cauen

Pérez i Matas mouen fitxa als Minyons

Barcelona atreu els grans castells

Reptes i dubtes dels Castellers de Barcelona