El Museu Casteller comença a prendre cos

P1370521 copiaEl Museu Casteller comença a olorar-se i a prendre cos. Divendres passat es va presentar la proposta seleccionada en el concurs d’idees per a elaborar el projecte museogràfic, que dissenya els trets essencials dels continguts i la imatge que presentarà la instal·lació sota un doble eix: mostrar la realitat i història dels castells en un llenguatge adaptat per a diferents segments de públic. El Museu avança a bona velocitat i, tot i que encara no es coneix la data d’inauguració, previsiblement serà abans de dos anys. L’estructura de la construcció ja s’ha aixecat –a tocar de la plaça del Blat– i s’ha instal·lat el formigó del terra del que serà la coberta. Properament, s’iniciaran els treballs per completar les façanes. El Museu tindrà una superfície total construïda de 2.835 metres quadrats.

Foto1La proposta ha estat elaborada per Ignasi Cristià i destaca la utilització d’audiovisuals i la reproducció d’un espectacular muntatge d’un castell. La idea –que ha estat seleccionada entre cinc projectes més–, ha estat batejada com Un castell en tres actes i explica el món casteller a través d’un relat expositiu dividit en introducció, nus i desenllaç, en el que vol ser un viatge de la raó a l’emoció, tot fent-ne partícip al visitant i, a la vegada, un recorregut per la història dels castells, des del vessant més descriptiu fins al més simbòlic. El lema força, equilibri, valor i seny estructura el recorregut pel museu.

El projecte està estructurat en tres àmbits. En el primer, el visitant viurà el valor i experiència dels castells pujant virtualment a l’alçada que ho fa un enxaneta. El segon àmbit mostra el paper crucial de la tècnica en els castells i l’essència de Valls com a bressol dels castells: cinc nodes circulars simbolitzaran una pinya en la qual hi participarà el visitant. El tercer i últim àmbit és el de la força i culmina amb una explosió multimèdia que simbolitza l’alegria per l’èxit del castell.

Ignasi Cristià i el seu estudi són autors de diversos projectes museogràfics, com el el Museu de l’Exili (la Jonquera), el Museo de la Cultura del Vino Dinastía Vivanco (Briones, la Rioja), el Museu de la Pau de Gernika o la renovació de les sales d’art del MNAC, que va obtenir el premi de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya a la millor iniciativa patrimonial del 2014. També ha donat forma a diverses exposicions, com Pompeya, catástrofe bajo el Vesubio (2013), L’imperi oblidat (2006), Càtars i trobadors (203) o la dels cent anys de l’Instiut del Teatre, entre moltes altres, reconegudes amb diverses distincions.

Foto 1: Imatge aèria de la construcció (Foto: Jordi Rubió)

Foto 2: Una reproducció d’una de les pantalles del projecte museugràfic

Articles relacionats:

El Museu de totes les colles

El Museu Casteller ja s’enlaira

El full de ruta del Museu segueix el guió

El Museu Casteller comença a veure la llum

Museu Casteller: el pas definitiu?