Llagostera, el 4de10fm, els Nens i Romeva: protagonistes de la Nit

_FMP0962La desena Nit de Castells, celebrada a Valls, no ha decebut les expectatives i ha lliurat un catàleg de premis repartit entre diferents protagonistes del panorama casteller. Helena Llagostera, el 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa, la plaça de Vilafranca, els Nens del Vendrell, el casc i la política exterior de la Generalitat han estat els principals protagonistes de la desena edició de la Nit de Castells, que han retransmès en directe dinou televisions locals de Catalunya.

Els premis de la Nit de Castells han estat repartits entre algunes de les principals places del panorama casteller, com Valls, Vilafranca, Terrassa, el Vendrell, Tarragona i Barcelona, a més d’altres de més recents, com Molins de Rei, Begues, Santpedor i Prada de Conflent. La Nit ha aplegat al Centre Cultural de Valls prop de 400 persones, procedents de 80 colles castelleres d’arreu del país, a més de representants institucionals, patrocinadors, mitjans de comunicació i altres agents vinculats al món casteller. La Nit ha estat organitzada al quilòmetre zero del món casteller per la Revista Castells i l’Ajuntament de Valls i ha comptat amb el patrocini de Damm, Endesa, l’Obra Social “La Caixa” i Repsol. La Generalitat de Catalunya i les Diputacions de Tarragona i Barcelona hi han donat suport. També hi ha col·laborat Vermut Miró. Els periodistes Carles Cortés (La Xarxa) i Eli Carnicé (Quarts de Nou, de TVC) han conduït de manera magistral la gala.

_FMP0864El premi a la trajectòria, probablement el més emblemàtic de la Nit, ha estat per primer cop per a una dona: Helena Llagostera, castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls, que ha rebut el guardó acompanyada d’alguns dels guanyadors anteriors (i els descendents d’altres dos que van traspassar): Jaume Rosset, Josep Anton Falcato, Marcel·lí Güixens, Francesc Piñas, Joan Vallès, Quico Pino i Josep Sala, a més de familiars d’Oriol Rossell i Pere Català Roca. Llagostera ha fet una accentuada defensa del paper de la dona en els castells i l’ha dedicat a totes les castellers, a la seva colla i la seva família.

_FMP0672El moment casteller de l’any l’ha rebut el 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa per la seva dimensió i impacte, construcció inèdita fins al 2015. L’anunci del Premi, acompanyat del vídeo del castell, ha estat rebut per una llarga ovació des que el 4de10fm es corona fins al final. El premi Plaça de la temporada ha estat per a la plaça de la Vila de Vilafranca, la primera en què es descarregava en una mateixa temporada el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i la torre de 8 sense folre.

La colla més premiada de la Nit han estat els Nens del Vendrell, ja que els seus dirigents han pujat tres cops a l’escenari pe recollir guardons: el de la Colla de la temporada –que han compartit ex-aequo amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, de Tarragona–, el nou premi Descarregat –per la seva seguretat i progressió– i un dels cinc premis Baròmetre. Els altres quatre Baròmetre –que premien les colles que pugen de pis– han estat per als Castellers de la Sagrada Família, els Pallagos del Conflent, els Encantats de Begues i els Castellers de Santpedor.

_FMP0819El premi Ambaixador Castells ha estat per a la nova Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat, que ha recollit el seu titular, Raül Romeva, amb l’encàrrec que els castells i els valors del món casteller esdevinguin imatge de Catalunya al món i targeta de presentació nacional del país. El premi L’Aleta vinculat a la canalla ha estat per a l’empresa NZI, amb seu social a Múrcia, fabricant del casc, que enguany compleix deu anys.

Relació de premis:

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que ha destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A Helena Llagostera, per la contínua presència als castells de la Colla Joves des que era una nena i haver estat la primera dona cap de colla d’una agrupació puntera.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller contribueixi a difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A la Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat perquè prengui els castells com un exemple de la imatge i els valors que Catalunya pot oferir al món en el camí cap a la consecució d’un nou estat.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. Al programa d’actuacions dels Matossers de Molins de Rei a l’Hospital de Sant Joan de Déu i en centres penitenciaris, per contribuir a una funció social a través dels castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que ha tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, per la seva sòlida i dilatada trajectòria com a escenari casteller i haver vist descarregat en la darrera temporada el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i la torre de 8 sense folre per primera vegada en un mateix any.

L’aleta. Distingeix una acció en relació a la canalla en els àmbits social, relacional, educatiu, d’assaig, de prevenció o psicològic. Poden rebre aquesta distinció una colla, una entitat, institució o empresa que hagi desenvolupat aquesta activitat. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A NZI, l’empresa de Múrcia fabricant dels cascos de la canalla, per la seva inestimable col·laboració en la implantació d’aquest projecte, ara fa deu anys, que ha resultat vital per a reforçar les mesures de seguretat.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Xiquets de Tarragona.

Exaequo: Als Nens del Vendrell, per haver protagonitzat un espectacular salt la temporada passada en haver descarregat a la primera el 3de9 amb folre, el 4de8 amb l’agulla i el 5de8 i haver tornat a descarregar el pilar de 7 amb folre, 46 anys després. I als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, pels resultats obtinguts el 2015, materialitzats en la consecució dels castells de 8.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. Al 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa per haver trencat una frontera en el món casteller i haver-lo acompanyat d’un altre castell de 10 descarregat.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Nens del Vendrell per haver viscut un important pas endavant amb un nivell d’eficiència gairebé absolut.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories: 1. Atorgat pels cronistes castellers. A Jean Segovia (1r classificat) i Gemma Soldevila (2a classificada). 2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. A Vinyet Solé (1a classificada) i Ignasi Salat (2n classificat)

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm. Colles que han pujat de 6 a 7: Pallagos del Conflent, Encantats de Begues i Castellers de Santpedor. Colles que han pujat de 7 a 8: Castellers de la Sagrada Família. Colles que han pujat de 8 a 9: Nens del Vendrell.

Pots veure la gala sencera al web de TAC 12

Foto 1: Foto de grup de premiats, organitzadors i patrocinadors

Foto 2: Helena Llagostera, en el moment de recollir el premi

Foto 3: Xavi Pinsach i Pere Tiana, Ogro, reben el premi al 4de10fm

Foto 4: El conseller Romeva recull el premi Ambaixador Castells

(Fotos: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Els premis de les anteriors edicions

80 colles participaran dissabte a la Nit de Castells

El retorn solidari per pujar un pis

La Nit de Castells es veurà en directe per la Xarxa

15.000 persones escullen la foto de la temporada

La Nit de Castells celebra 10 anys lliuran 10 premis