IniciActualitatAltafulla i Torredembarra topen per la diada del juliol

Altafulla i Torredembarra topen per la diada del juliol

-

verdsLes diades de les Cultures d’Altafulla i del Quadre de Santa Rosalia de Torredembarra se celebraran el mateix dia i a la mateixa hora, el 17 de juliol a la tarda, si finalment cap dels dos ajuntaments opta per canviar-la en el calendari. Així consta a l’agenda de la Coordinadora de Colles Castelleres –que alimenten les pròpies colles– i en totes dues amb el seu cartell habitual: això implica que els Castellers de Vilafranca hi són convocats a les dues exhibicions, que se celebren a poc més de dos quilòmetres, però enguany en el mateix dia i hora.

L’Ajuntament d’Altafulla ha comunicat a les colles participants de la diada de les Cultures (Castellers d’Altafulla, Colla Vella, Castellers de Vilafranca i Xiquetes de Tarragona), la seva intenció de traslladar la diada a l’endemà diumenge, enlloc de l’habitual cita de dissabte a la tarda. El motiu del canvi és que la població celebra l’Altafulla Triathlon, la Copa d’Europa d’aquesta disciplina, que al mateix temps acull també el campionat del Mediterrani. Es tracta d’una prova d’àmbit internacional i de primer nivell, que l’Ajuntament considera que no podria coincidir amb la diada castellera pels problemes logístics i d’espai que provocaria. Per aquest motiu, des del mateix consistori ja s’ha comunicat que l’exhibició es faria l’endemà diumenge.

Jove4de9fEl canvi implica la coincidència amb la diada del Quadre de Santa Rosalia de Torredembarra. L’Ajuntament d’Altafulla ha sol·licitat al de Torredembarra avançar la diada a dissabte; és a dir, intercanviar les dates habituals de totes dues. Però a Torredembarra no hi estan gaire disposats a aquest canvi i, segons han confirmat a la Revista Castells, mantenen la cita de diumenge a la tarda, com és habitual. El protocol de les Festes de Santa Rosalia estableix que la diada se celebrarà a les 18h del “més escaient dels dos diumenges més propers al 15 de juliol”, que en aquest cas seria diumenge 17. A Torredembarra consideren improbable avançar la diada, ja que la tarda del 16 celebren actes tradicionals de la Mare de Déu del Carme. Amb tot, els regidors de Cultura dels dos municipis tenen programada una reunió aquesta mateixa setmana per abordar el tema.

Els principals afectats de la coincidència –si més no, provisional– són els Castellers de Vilafranca, que són cartell a totes dues diades. En cas que la cita sigui en tots dos casos diumenge a la tarda, els verds haurien de triar una de les dues exhibicions i haurien d’escollir trobar-se amb la Colla Vella i els Xiquets de Tarragona a la plaça del Pou o amb la Jove de Tarragona a la plaça de la Vila, a més de les dues colles locals.

De fet, la presència dels verds a Torredembarra s’havia qüestionat en els darrers mesos i en ambients castellers s’havia donat per fet que la tercera colla de Santa Rosalia seria la Joves de Valls. Durant els darrers mesos hi ha hagut converses entre els responsables de la colla de la camisa vermella i els organitzadors de la diada, però sense cap concreció (és a dir, sense cap acord, però tampoc desacord). Les lleugeres friccions amb alguns components torrencs l’any passat pel fet que els verds fessin gamma extra a Altafulla i no a la Torre havia donat peu a aquestes especulacions. Per aquest motiu, ja abans de la presa de possessió de Toni Bach i Joan Badell com nous dirigents dels penedesencs, la mateixa colla –que manté bones relacions amb els Nois de la Torre– s’havia afanyat a tancar la seva presència a la segona de les cites del que la colla denomina Baix Gaià Tour i deixar les puntuals desavinences en anècdota escassament representativa.

Entre les possibles solucions a la coincidència actual ha sorgit la possibilitat que una de les dues diades se celebri al migdia i l’altra a la tarda, fet que permetria en aquest cas la doble participació d’uns verds, que, liderats per Toni Bach, difícilment s’arronsarien a al repte. Amb tot, les quatre colles participants a la diada de les Cultures han rebut la comunicació oficial que l’actuació se celebrarà diumenge a la tarda… si finalment no hi ha cap canvi en les intencions dels dos ajuntaments.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a Altafulla, l’any 2015

Foto 2: 4de9 amb folre de la Jove de Tarragona a Torredembarra, l’any 2015

Articles relacionats:

S’alça el teló

El doble repte dels verds

Els verds pugen el llistó (crònica del cap de setmana de l’11 i 12 de juliol de 2015)

Articles relacionats

Més de l'autor