Alternatives a enfaixar-se

Els castells van més enllà dels assaigs i les sortides. Formar part d’una colla o senzillament conèixer el fet casteller implica també tenir la possibilitat de participar en competicions esportives entre colles, fer una calçotada o poder reflexionar sobre determinats temes castellers a través d’una xerrada. Totes aquestes activitats paral·leles s’acostumen a organitzar en mesos de contingut buit, especialment a l’hivern, època en què la temporada es troba a baix rendiment. Tot i això, per tal d’enfortir la massa social, cada cop més les colles i altres institucions tendeixen a organitzar tota mena d’activitats durant tot l’any.

L’Intercasteller compleix 15 anys

IMG_1536Quan falten menys de vuit mesos del Concurs de Castells, Tarragona viurà aquest cap de setmana un experiment de masses similar. No s’hi veuran castells, però sí castellers d’arreu del país, que canviaran la faixa per les botes. 32 equips de diferents colles eses citaran a la capital tarragonina per prendre part al Torneig Intercasteller de Futbol Sala, que enguany celebra la seva quinzena edició. L’organització que, com l’any 2004, assumeix la Colla Jove Xiquets de Tarragona (cada any és rotatòria), calcula que la competició portarà més de 1.500 castellers a la ciutat. A diferència de fa dotze edicions, l’entitat lila assegura que “el torneig ha vist una clara evolució cap a la modernitat amb unes colles participants que, a més de passar-s’ho bé, venen a competir pel títol. Un dels exemples més clars ha estat l’elevada demanada d’inscripcions. Tot i rebre una seixantena de peticions, l’organització ha acceptat només un màxim de 32 colles.

El torneig es desenvoluparà en diferents instal·lacions esportives del barri mariner del Serrallo, entre les quals el poliesportiu i refugis del Moll de Costa. També es farà ús de les pistes de centres educatius pròxims a la zona. Els membres dels equips podran passar la nit al Pavelló Firal. Tot i això, algunes colles optaran per un règim d’allotjament més còmode a l’Hotel Astari, que ofereix promocions especials per als participants de la competició.

Jove-futbol-2014La presentació del Torneig 2016 va tenir lloc el passat 29 de gener a la sala al Cau en un acte mediàtic (retransmès per streaming) conduït pels periodistes Agustí Forné i Yasmina Armesto i on es va fer el sorteig del quadre d’una fase de grups que adopta uns criteris semblants als de la Champions League. La fase de grups es disputarà dissabte entre les 10 del matí a la 1 del migdia. A partir de les 4 de la tarda i fins les 19.45 hores, els dos primers de cada grup jugaran les eliminatòries de vuitens i quarts de final. Per acabar, diumenge hi haurà les semifinals, el tercer i quart lloc; les eliminatòries de consolació a partir del cinquè lloc per configurar una classificació final ; i la gran final. A banda de la competició, també s’ha organitzat un sopar i una revetlla, que tindrà lloc dissabte a la nit; i un dinar de germanor, previst per diumenge al migdia, que servirà com a cloenda del torneig.

L’intercasteller de futbol sala ha esdevingut un acte de relleu notable, que sobrepassa la dimensió estrictament social o esportiva, per convertir-se en un fenomen para casteller. La majoria d’equips fa mesos que entrenen i preparen les seves eliminatòries, amb l’objectiu d’obtenir el màxim rendiment. Paral·lelament, les aficions de cada conjunt també preparen i dissenyen els seus tifos i elements de suport. Els actuals campions són la Colla Vella i el premi a la millor afició el van guanyar l’any passat els Castellers de la Sagrada Família.

Els castellers també corren

576_1447663536cursaDurant els dotze mesos de l’any, algunes colles o fins i tot alguns ajuntaments, han impulsat curses atlètiques adreçades a l’univers casteller. L’exemple més clar és el del passat novembre a Cambrils amb motiu de la primera edició de la Cursa dels Castellers. Va tractar-se d’una cursa solidària, oberta a castellers i també a no castellers, per recaptar fons per l’Associació Espanyola contra el Càncer i l’Associació Dones Amunt. Se’n van fer dues modalitats, la dels castellers, amb un circuit de 10 quilòmetres per diferents punts de la costa; i la d’enxanetes, d’1 quilòmetre. La competició va comptar amb la participació de 300 corredors i va estar organitzada pels Xiquets de Cambrils i el Cambrils Club Triatló, a més de comptar amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l’Ajuntament de Cambrils. Àngel Panicello, un dels membres de l’organització, valora molt positivament l’èxit de la cursa i explica que “molt probablement la tornarem a repetir aquest 2016″.

11425567_1044084632346879_3709244800233646236_nEls qui també organitzen una cursa pròpia són els Castellers de la Vila de Gràcia. Els de la camisa blau marí celebraran el proper diumenge 3 d’abril la cinquena edició de la Cursa Els 10 blaus pels carrers del barri. La competició té definits dos circuits: un de 5 quilòmetres i un altre de 10, aquest últim adreçat als qui vulguin recórrer el circuit en dues ocasions. També hi ha una cursa infantil d’1 quilòmetre de distància.

Una altra cursa tradicional és la que munten els Moxiganguers d’Igualada, el dia de Reis. La Reis Race, que aquest 2016 va celebrar la quarta edició, és una competició urbana de 5 o 10 quilòmetres puntuable per a la Lliga ChampionChip. La peculiaritat que té és que tots els participants, sempre i quan completin el recorregut establert, s’enduen un tortell i una ampolla de cava com a premi. La present edició, segons detalla l’organització, va tenir una participació de més de 500 atletes.

També el 20 de juny de l’any passat, els Xics de Granollers, l’Ajuntament de Granollers i el Club Triatló Granollers havien de celebrar la Cursa de Torxes, els 10 quilòmetres de Granollers (la població que cada gener acull la Mitja Marató més destacada del país) i la cursa infantil. Tot i això, el baix nombre d’inscripcions va obligar a suspendre una competició amb història, ja que feia onze anys que se celebrava ininterrompudament.

Les festes anyals de les colles vallenques

tocinada-colla-joves-actualitat-05-12-15Entre finals de novembre i principis de desembre, les dues colles dels Xiquets de Valls, ben bé un mes després d’abaixar el teló de la temporada, celebren amb força les festes de final de temporada. A diferència d’altres colles, aquestes celebracions no inclouen cap actuació castellera. En canvi, sí que hi ha un bon grapat d’actes socials i de lleure, com per exemple, conferències, sopars temàtics, partits de futbol i bàsquet, parcs infantils, el Joc de la Pula (Vella) i la Quina (Joves), entre d’altres. Són dues festes molt concorregudes i que també compten amb la participació de gent que no milita en cap de les colles.

Els menjars són un fet sagrat a totes les colles. Durant tota la temporada, la majoria de formacions, organitzen diferents calçotades. Les més conegudes, a banda de les que fan les colles de Valls, són les dels Minyons de Terrassa, que va celebrar el passat 21 de febrer; i que va servir per donar el tret oficial a la temporada. També els Castellers del Poble Sec convoquen el proper 6 de març la Diada del Calçot. Es tracta d’una actuació en solitari a la plaça del Sortidor collavella2015 017i que finalitza amb una degustació de calçots oberta a tothom. Una fórmula similar també l’utilitzen els Castellers de la Sagrada Família, que el proper 5 de març celebraran la seva calçotada amb la gent del seu barri.

Els arrossos també se n’oloren als locals. De fet, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls convoquen cada any un concurs de paelles adreçat a tots els socis i simpatitzants de la colla. Són competicions on, a part del sabor, es premia l’originalitat i la textura de cadascun dels arrossos. Són actes gastronòmics molt eficients i on també hi és present el treball en equip, molt important dins del fet casteller.

La tocinada de la Colla Joves Xiquets de Valls, al desembre; o l’escudella que convoca la Colla Jove Xiquets de Tarragona durant les festes de l’Esperidió, a l’octubre, són altres exemples de propostes gastronòmiques que es poden trobar dins de les colles.

Espais de reflexió

CastellsFebrerA la gent, a més de fer i veure castells, també li agrada el punt d’opinar i reflexionar. Des de fa dinou anys, Salvador Ferré i Josep Anton Ramon, membres de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca de la Bisbal del Penedès, es dediquen a organitzar diferents xerrades i taules rodones dins del Cicle de Conferències de Temàtica Castellera. Aquest 2016, s’ha celebrat ja la conferència sobre lèxic casteller, a càrrec de Xavier Brotons, i una altra sobre periodisme casteller, de la mà de Carles Cortés. Encara resten dues taules rodones. La primera tindrà lloc aquest dissabte i s’abordarà la història dels 90 anys dels Nens del Vendrell. Tancarà el cicle el 5 de març la tradicional taula rodona del Concurs de Castells que, a més dels representants dels Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, comptarà amb l’assistència de Xavier Gonzàlez, director del Concurs de Castells. Salvador Ferré, un dels organitzadors del cicle conferències, apunta que” l’èxit és que es fan en una època on no hi ha castells i la majoria dels qui assisteixen venen per poder parlar-ne”.

Un altre racó de reflexió i debat a l’entorn dels castells és el Fòrum Ramonet, un grup de castellers veterans dels Castellers de Vilafranca, que té com a principal missió dinamitzar la vida castellera del Penedès i del món dels castells en general més enllà de les pròpies actuacions, assaigs i activitats de castellers. La primera tertúlia del Fòrum Ramonet es va realitzar l’abril del 2015 a Cal Figarot i va abordar diversos aspectes de replantejament del format d’actuació en les grans diades castelleres. Francesc Moreno Melilla, excap de colla dels Castellers de Vilafranca i un dels impulsors del Fòrum, explica que “aquesta entitat ha de servir per trobar, entre d’altres, models de durada més sostenibles en les diades castelleres de la Festa Major de Vilafranca”.

A Tarragona, també s’ha posat en marxa una associació que es dedica a estudiar l’activitat castellera. Es tracta del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), un observatori d’anàlisi, amb marcada vocació acadèmica i científica, sobre elements estructurals del fet casteller, especialment aquells que tenen relació amb la seva projecció interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. Josep Bargalló, un dels seus promotors, remarca a que “és una entitat on s’estudien temes com els models organitzatius de les colles, la gestió econòmica i el paper dels mitjans de comunicació; i es deixen banda aspectes com la tècnica o la història castellera”. Fel CePAC va organitzar l’any passat un debat obert sobre sociologia dels castells.

Amb tot, la principal cita de debat, anàlisi i difusió castellera és la que organitza l’Ajuntament de Valls per Santa Úrsula: el Fòrum casteller, que agrupa el Simposi Casteller, la Fira Castells, les projeccions castelleres i diferents activitats paral·leles que omplen el cap de setmana més important de l’any a Valls amb una llarga llista d’activitats entorn els castells.

DAVID PRATS

Foto 1: El torneig intercasteller, en una imatge de l’any passat

Foto 2: Seguidors de la Jove de Sitges en un torneig intercasteller

Foto 3: Sortida de la Cursa dels Casstellers, celebrada a Cambrils el setembre passat

Foto 4: La cursa castellera els 10 Blaus, de Gràcia

Foto 5: La Joves, preparant la Tocinada

Foto 6: Els dirigents de la Vella, al darrer Sopar de la Colla

Foto 7: Salvador Ferré presentant Carles Cortès, a la darrera xerrada del cicle de conferències de la Bisbal (Foto: Agnès Ferré)

Articles relacionats:

Quantes hores assagem?