Dos castells de 8 per Santa Eulàlia

CbLQwmsXIAANx4aSanta Eulàlia s’ha endut avui un bon homenatge per partida triple: a Barcelona s’ha celebrat la millor diada de la Festa Major d’hivern –amb dos castells de 8–, ha estat una exhibició àgil i agraïda per al públic i no hi ha hagut cap llenya. Tampoc en l’altra Santa Eulàlia, la d’Esparreguera. En total, entre totes dues, avui s’han vist dos castells de 8 i 22 construccions de 7 per saludar la pretemporada 2016.

Els Castellers de Barcelona han repetit el 4de8 per quart any consecutiu a la diada de Santa Eulàlia. Tot i que la seva flamant cap de colla, Mery Mañané –que ha promès un full de ruta tranquil, però sense aturar-se–, no havia assegurat el castell de 8, els bons resultats dels assaigs han permès als de la Birreiroscamisa vermella plantar un carro gros que no ha presentat cap problema.

L’altre castell de 8 de la diada ha arribat de la mà de la colla convidada, uns Capgrossos de Mataró que tornen a estar dirigits per Mia Castellví i que comencen la temporada amb el repte de mantenir-se dalt i guanyar confiança. Els de la camisa blava han estat els que han registrat l’actuació més completa de la jornada, ja que han acompanyat el 4de8 del 5 i el 7de7.

Els Castellers de la Vila de Gràcia –l’única colla de la ciutat que ja s’havia enfaixat abans de Santa Eulàlia- han fet tres castells de la gamma mitjana de 7, mentre que els de Sants i la Sagrada Família n’han plantat dos i els del Poble Sec, un. La Jove de Barcelona ha alçat el 4de7; és el segon any que fa un castell de 7 en aquesta diada (l’anterior va ser el 2013). CbLUuuBW4AAFC9fL’actuació –realitzada amb les habituals rondes amb castells simultanis– ha començat passada la 1 de la tarda, però ha durat menys d’una hora: un exemple d’agilitat i ritme.

A Esparreguera, Santa Eulàlia ha repetit el format entre la colla local i els Castellers de Terrassa. Aquests darrers hi han acudit amb dues gammes mitjanes de 7 (el 5i el 4 amb l’agulla), mentre que la colla local, que estrenava cap de colla, ha fet dos castells de 7, però ha tornat a evidenciar els problemes de seguretat al desmuntar dos cops el 4de7 (l’any passat va registrar 18 intents desmuntats).

Els Castellers de les Roquetes han fet pilars en els actes de la Festa Major d’hivern del seu nucli, mentre que els Nens del Vendrell han alçat un pilar a la festa del xató de la seva localitat.

Diada de Santa Eulàlia (Barcelona)

Castellers de Barcelona: 4de7a, 4de8, 5de7

Castellers de Sants: 4de7a, 7de7, 4de7

Castellers de la Vila de Gràcia: 5de7, 7de7, 4de7a

Castellers del Poble Sec: 4de7, 5de7, 3de7

Castellers de la Sagrada Família: 4de7a, 5de7, 4de7

Jove de Barcelona: 7de6, 4de7, 3de6

Capgrossos de Mataró: 5de7, 4de8, 7de7

 

Diada de Santa Eulàlia (Esparreguera)

Castellers d’Esparreguera: 3de7, (id)4de7, (id)4de7, 4de7

Castellers de Terrassa: 5de7, 4de7a, 4de7

 

Foto 1: Castells simultanis de Gràcia, Barcelona i Sants en primera ronda

Foto 2: 4de8 dels Capgrossos de Mataró (Foto: Birreiros)

Foto 3: 4de8 dels Castellers de Barcelona (Foto: Castellística)

Articles relacionats:

Els castells tornen a Sant Jaume

Santa Eulàlia per trencar el gel

Les colles que més i menys cauen

Els castells a l’antiga i la durada

Castells amb el cronòmetre lent

Vermut, cafè o orxata: la durada de les actuacions

Barcelona canvia de xip

Esparreguera en femení