El doble repte dels verds

3de10fmTotsSants15El nou equip que liderarà els Castellers de Vilafranca en els propers quatre anys –encapçalat per Toni Bach com a cap de colla i Joan Badell com a president– compta, ja d’entrada, amb dues primeres victòries. O, si més no, avals. El primer és la trajectòria i currículum casteller dels seus dos dirigents. Tant Bach com Badell ho han fet tot a la colla i per la colla, cadascú amb el seu estil i des de diversos llocs, tant des del punt de vista tècnic com social. Són dues autoritats amb un expedient inqüestionable.

Bach, Toni de Lloret, és un dels terços amb millors prestacions, no dels Castellers de Vilafranca, sinó del conjunt del món casteller. En el seu full de serveis consten els millors castells que han plantat els verds en els últims 25 anys: des de les construccions sense folre (com la torre de 8 o el 4de9, que ha parat al terç) com els emmanillats (com el 3de10, tant al quint com, des de fa anys, al quart). En totes les grans gestes conquerides pels Castellers de Vilafranca, Toni Bach hi ha posat una part que no és pas petita. A més, ha integrat diverses Tècniques, al costat del cap de colla o implicat amb la canalla.

Per la seva part, Joan Badell és als folres i les manilles el que Toni Bach és als troncs. Des de les primeres torres de 9 verdes del 1995, Badell ha estat una peça clau en totes les construccions amb manilles dels penedesencs (ha fet totes les torres de 9fm en aquest pis) i va ser el principal arquitecte del folre de la torre de 9 sense manilles que el 2005 van carregar per primer cop, creant una estructura de 61 persones, que va innovar la manera de tancar mans a l’hora de subjectar els terços per solidificar l’estabilitat. Badell va ser el segon de David Miret com a cap de folres i manilles en l’equip tècnic de Francesc Moreno, Melilla, entre els anys 1995 i 2003. Amb Miret com a cap de colla (2008-11), va ser cap de pinyes.

CZAw5QJWUAAs8hUEl segon element que tant Bach com Badell tenen al seu favor és el suport absolut –real, no només de paraula– de tots els anteriors caps de colla i presidents dels verds. Els Castellers de Vilafranca són un autèntic bloc granític a l’hora de tancar files. No hi ha desercions –i molt menys, punyals– i, si hi ha diferències, queden completament superades per l’interès general. El cas dels verds és únic a totes les colles grans. Tots els excaps de colla i expresidents continuen sent un actiu a la colla, tant amb la camisa i la faixa posada com treballant en diversos aspectes socials. I això en una colla de l’envergadura dels Castellers de Vilafranca és un element crucial, ja que suposa una empenta suplementària als dirigents del moment.

Aquests dos elements que tenen a favor els flamants cap de colla i president resultaran de valor davant l’empresa que tenen davant seu. Mai des del 1995, un nou cap de colla dels verds començava el seu mandat amb tanta pressió. A Bach, de mentalitat lluitadora i guanyadora, no li fa por la pressió –al contrari, el motiva–, però el cert és que l’extraordinari estat de la Colla Vella i dels Minyons de Terrassa suposen una amenaça real i evident per a uns Castellers de Vilafranca que volen guanyar sempre. I, especialment en un Concurs. El nou cap de colla s’estrena sense poder-se permetre gaires errors, ja que ni ell ni els seus volen passar per un altre Sant Fèlix acotant el cap (malgrat l’extraordinària actuació que van realitzar) i menys encara veure com el trofeu de Tarragona se’n va a Valls.

IMG_9483A aquesta pressió se suma un altre repte important. Bach, que és una peça d’excel·lent valor als troncs dels Castellers de Vilafranca, ha manifestat la seva intenció de no pujar per poder manar els castells des de baix. Això, en un any en què una altra peça crucial com Sergi Via, serà progressivament rellevada dels troncs (com ja va començar a passar la temporada passada) constitueix un repte doble. Poques colles es poden permetre el luxe de substituir d’una tacada el segon i el terç oficials de la rengla del 5de8 (evidencial que el problema no és el 5de8, òbviament, sinó tots els grans castells).

Els Castellers de Vilafranca tenen la necessitat extrema de la renovació dels seus troncs, especialment al terç i el quart de les estructures de 9 folrades. Hi ha una dada que ho il·lustra tot: en les 99 torres de 9 amb folre i manilles que han atacat des de 1995 (74 descarregades, 7 carregades, 13 intents i 5 desmuntades) només han fet servir cinc quarts. De fet, quatre, ja que un (Jaume Buquera) només en va fer una. És a dir, que les 98 torres de 9 restants han tingut quatre quarts: Jordi Colomera, Sergi Via, Ignasi Pérez Xàiu, i el mateix Toni Bach. D’aquests quatre, un ja no puja, un altre ha manifestant la seva intenció de no pujar i un tercer està deixant de pujar progressivament. El repte no és pas petit.

L’any passat, els verds van fer servir set terços de 9 (a més de Bach, Via i Xàiu, hi van pujar Carles Mata, Juli Selma, Jacob Prat, Bru Martinell i Gerard Peña). A aquests, caldria sumar David Miret com a segon de castells sense folre, però que no puja als de 9 folrats (llevat d’una hipotètica torre de 9 sense manilles). L’aposta de la nova Tècnica passa per acabar de formar alguns de les joves promeses que ja comencen a mostrar bones formes (Ernest Gallart, Marc Inglés, Ferran Guinovart…), però conscients que la vella guàrdia haurà de mostrar-se amb plenes garanties i sense treva. Sabedor de la feina i el doble repte que té al davant (mantenir el lideratge i iniciar la renovació), Bach no vol perdre gaire temps: els assaigs començaran el 22 de febrer i ja des del principi amb tres sessions setmanals: dilluns, dimecres i divendres (tot i que enguany amb una variable: descansaran els nou primers dies d’agost). Hi ha feina i és als assaigs on surten els castells.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10 amb folre i manilles descarregat per Tots Sants (Fèlix Miró)

Foto 2: Les noves juntes Tècnica i Directiva dels Castellers de Vilafranca, encapçalades per Toni Bach i Joan Badell

Foto 3: Detall del 3de9fa dels verds del darrer Sant Fèlix, amb Bach al quart de la rengla

Articles relacionats:

El tron dels verds

Els verds es reivindiquen amb la millor diada

L’extraordinària temporada incompleta

El cicle verd continua

Jove i Capgrossos lliguen continuïtat, Minyons en l’aire

Pérez i Matas mouen fitxa als Minyons