El món casteller al mòbil, en un sol clic

L’aplicació del Baròmetre Casteller ja és disponible gratuïtament a les botigues online App Store per a iPhone i Google Play per a mòbils i tabletes Android. Ahir dimarts es va fer a Valls la presentació oficial.

Archivo 24-2-16 7 13 31L’acte celebrat al Cafè del Teatre Principal de Valls va ser presentat pel director de la Revista Castells, Santi Terraza, que va recórrer l’evolució de l’accés a la informació castellera en els darrers vint anys i va destacar que la nova aplicació del Baròmetre cobreix un buit existent en l’accés a les dades del món casteller amb un sol clic. Per la seva part, l’historiador Pere Ferrando va subratllar la minuciosa tasca de recopilar les dades que generen les colles i va recordar que va iniciar aquesta feina a finals dels anys 70 del segle passat sense disposar de la tecnologia actual. Ferrando va agrair a tots els qui han fet possible la base de dades de la Jove de Tarragona (CCCC/CJXT), que recopila totes les actuacions des del 1926. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls, Marc Ayala, va felicitar la iniciativa, per contribuir a la difusió de l’activitat castellera i va agrair que Valls vagi ser el lloc escollit per fer la presentació oficial de l’app Baròmetre Casteller. L’impulsor del projecte, Carles Esteve, va remarcar la seva satisfacció del treball tecnològic realitzat per l’empresa Imobils i va apuntar que la data de presentació no era casual: aprofitant l’interès que genera el Mobile World Congres per mostrar, des del Quilòmetre Zero, que el món casteller també avança en el camp de les noves tecnologies. Esteve, davant de la premsa i dels representants de les dues colles de Valls, va fer un exposició de tots els continguts i funcionalitats que inclou l’aplicació mòbil.

BAROMETRE16-e1456298445148-574x1024L’App Baròmetre Casteller compta amb un menú principal amb sis seccions:

  • Al Baròmetre Casteller s’hi pot trobar la funció en essència, el baròmetre que recull els tres millors castells i pilar de cada colla. Un llistat que permet veure l’estat de les colles en qualsevol moment de la temporada, destacant les novetats de la darrera jornada. Hi ha l’opció de consultar temporades anteriors i el millor castell de cada colla de les passades campanyes.
  • A Grans Castells apareixen tots els castells de 9 en amunt, es pot consultar per colla o per castell (mostrant les colles i places on s’ha assolit). També hi ha una cronologia històrica a partir del 2de7 i una de la temporada amb tots els primers castells.
  • A Top 100 es classifiquen les 100 actuacions més completes de l’Era moderna.
  • Al Millor dia es pot consultar la millor actuació històrica de les colles que han fet castells de 7 en les darreres quatre dècades, la llista engloba a 85 colles i inclou tant les actives com les desaparegudes.
  • A Premi Baròmetre apareixen les colles que han rebut el trofeu promogut des d’aquest mitja per premiar les colles que pugen un pis i que s’entrega en el marc de la Nit de Castells.
  • Finalment, a Avisos es recullen els missatges que s’envien des de l’aplicació als usuaris i que esdevé en un nou canal de comunicació de novetats i de notícies castelleres.

Aquesta va ser la presentació oficial però des del Baròmetre s’ha previst fer demostracions a les colles que ho sol·licitin.

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Imatge de la presentació virtual (foto @elvallenc)

Foto 1: Taula presidencial de d’acte de presentació (d’esquerra a dreta: Carles Esteve, Pere Ferrando, Santi Terrasa i Marc Ayala).

Foto 2: Pantalla del menú principal d’opcions de l’aplicació

Articles relacionats:

El Baròmetre obre aplicació