La més castellera: present i passat

CSuoxb3WsAAjS5hLa plaça de la Vila de Vilafranca va ser reconeguda el passat dissabte com la Plaça de la temporada a la desena edició de la Nit de Castells, celebrada a Valls. Aquest premi reconeix una plaça castellera que ha tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. En aquest cas, va ser atorgat per la seva sòlida i dilatada trajectòria com a escenari casteller i haver vist descarregat en la darrera temporada el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i la torre de 8 sense folre, per primera vegada en un mateix any. Aquest darrer va ser el principal argument del jurat, sumat a la gran diada de Sant Fèlix que es va viure l’any passat i l’actuació dels Castellers de Vilafranca per Tots Sants: la millor de tots els temps amb la taula de punts a la mà.

_FMP0520La reconeguda plaça vilafranquina va rebre tots els honors en el tercer any que s’atorgava aquesta distinció. El Catllar, per la seva projecció i per la diada del 2013, i la plaça del Blat de Valls, per la seva història i en concret per la diada de Sant Joan del 2014, van precedir a la plaça vilafranquina. L’anomenada Plaça més castellera –ho resa una placa ubicada en una de les seves cantonades, amb la imatge d’un 4de8 dels verds– té una llarguíssima història al darrera. Gairebé tan llarga com la pròpia història dels castells i la que més amb presència continuada d’actuacions; a aquest fet es va referir l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull en recollir el premi: Vilafranca va mantenir les actuacions castelleres –per part de les colles vallenques– fins i tot quan a Valls no es van realitzar.

c9XV1862La plaça de la Vila de Vilafranca és un escenari casteller centenari, però la seva fisonomia ha canviat molt al llarg dels anys. L’edifici consistorial va ser adquirit i remodelat a principis del segle XVII. Però no va ser fins el 1939 que la plaça va tenir les dimensions actuals, quan es va enderrocar l’edifici de Cal Comte Moy, que ocupava l’illa que conforma la plaça actual. Per això el rellotge i la balcona principal estan desplaçats i no centrats a la façana. Anteriorment, l’indret era part del carrer de la Cort i davant l’Ajuntament se situava la placeta de la Vila. Durant la dictadura de Franco va passar a anomenar-se Plaza del Generalísimo, consagrant el seu nom de Plaça de la Vila amb l’arribada de la democràcia. Fins i tot la tradició castellera del lloc supera l’existència de la pròpia plaça i del seu nom. L’aspecte actual data del 1995, quan es van unificar les places de la Vila i de Sant Joan, dies abans de la Festa Major i de l’inici del cicle virtuós dels verds.

La plaça de la Vila té un protocol propi, més enllà de la recorrent qüestió sobre les colles participen a la diada de Sant Fèlix. És l’escenari de les diades locals de les Fires de Maig i dels tres dies de la Festa Major: 29, 30 i 31 d’agost. L’1 de setembre hi actua la canalla de les colles vilafranquines en el marc de la Festa Major dels petits. Antigament, s’hi havia celebrat al gener la diada de Sant Raimon amb Festa Major d’hivern. A més, actualment també és l’escenari de les diades de les colles locals: Tots Sants dels verds, el Roser dels Xicots i la diada de la Jove de Vila. Un protocol recent no permet actuar-hi cap altre dia de l’any, llevat dels aniversaris acabats en 0 o en 5 de les colles locals. Això ha fet variar l’emplaçament d’algunes diades organitzades per les colles de la vila.

4de8NV1935Per Sant Fèlix hi actuen les quatre millors colles, un terme prou ambigu, que ha permès diferents interpretacions. Els administradors de la Festa Major –un quintet proposat per l’Ajuntament– són els organitzadors i els qui tenen l’última paraula. L’any passat van actuar-hi les quatre colles que tradicionalment hi han participat en les darreres dècades; enguany tot apunta que repetiran: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls. No està decidit ni anunciat. El protocol de la Festa Major de Vilafranca recull que les colles de la vila podran actuar-hi si en la temporada anterior han fet un castell de 9 i expressen la intenció de fer-ho. La setmana passada, la recent ratificada cap de colla dels Xicots, Aina Mallol, va anunciar que els vermells no reclamaran aquest dret enguany, tot i haver coronat el 3de9 amb folre dos cops l’any passat.

La plaça de la Vila va rebre la distinció pública durant la passada Nit de Castells com a la Plaça de la temporada. Es tracta d’un reconeixement de present que se suma a la llarga història com a històric emplaçament casteller i escenari de grans gestes. A la façana de l’Ajuntament i al terra de la plaça hi han ubicades diverses plaques que recullen diades històriques i castells inèdits que ha acollit la plaça en les darreres dècades. Història viva de la història dels castells i que guarda nous episodis per descobrir.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de10fm descarregat pels Castellers de Vilafranca a la plaça de la Vila al darrer Tots Sants

Foto 2: Pere Regull, alcalde de Vilafranca, recollint el distintiu de Plaça de la temporada, dissabte a la Nit de Castells

Foto 3: Dos 3de9 amb folre a l’antiga, per les dues colles de Xiquets de Valls (Muixerra i Roser), abans del 1862 (Foto: Unal Hnos, Col·lecció Català Roca)

Foto 4: 4de8 carregat dels Nens del Vendrell el 1935, amb la façana actual de l’Ajuntament i amb l’edifici que ocupava el centre de la plaça actual (Foto: Josep Petrus, Col·lecció J.M.Petrus)

Articles relacionats:

Llagostera, el 4de10fm, els Nens i el conseller Romeva: protagonistes de la Nit

Barcelona atreu els grans castells

Els 16 escenaris extraordinaris del 2015

Els verds es reivindiquen amb la millor diada

El Sant Fèlix més gran