Les fronteres superades

2de9fm933de10fm98El món casteller ha evolucionat d’un manera espectacular en els darrers anys. L’any 1981 va arribar el primer castell de 9 per part de la Colla Vella, que va suposar un salt històric. El 1993, els Minyons van plantar el primer gamma extra i el 1998, els verds i els malves van arribar als 10 pisos. El passat 2015, el sostre el va marcar el doblet de castells de 10 dels de Terrassa. Entre mig s’han vist grans pàgines de la nova època d’or del món casteller; tot ben amanit amb un gran estol de noves fites i noves colles superant-se.

L’any 1993, primer any de gamma extra, nou colles van sobresortir: una colla de gamma extra, quatre colles de 9 i quatre colles de 8. Des de llavors fins ara, 35 colles han fet com a mínim un castell de 8, 26 en una mateixa temporada. El màxim el va marcar l’any 2012 amb 28 colles de 8 en amunt.

En un mapa de Catalunya virtual, elaborat per entendre l’evolució geogràfica i de nivell, es pot comprovar la superació de les colles. Una evolució a l’alça però no sostinguda, amb alguns alts i baixos si es té en compte el nombre de colles per categories. En l’animació infinita, que apareix a continuació, es pot apreciar l’evolució del món casteller des de l’inici de la gamma extra, a partir del salt de categoria de les colles de 8 en amunt.

En aquest ampli període (definit en alguns cercles com Època de Platí), 19 colles han descarregat per primer cop un castell de 8, sis més l’han carregat per primera vegada. 10 de les 16 colles de 9 l’han descarregat per primer cop en aquest interval del 1993 fins ara. Dues més l’han coronat. I evidentment han fet un pas endavant les nou colles de gamma extra, de les quals quatre han pujat als 10 pisos.

Aquest treball serà exposat el 23 de febrer a Valls (al Cafè del Teatre, a les 20 hores) en motiu de la presentació oficial de l’aplicació per a mòbils del Baròmetre Casteller.

Les colles queden dividides a partir de 8 pisos, 9 pisos, gamma extra i 10 pisos. Indicant en colors la seva situació i l’any en que estrenen la categoria (be sigui carregant o descarregant el castell que els fa pujar de nivell).

evolucio19932015

 

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Primer 2de9fm carregat de la història (Minyons de Terrassa, 1993)

Foto 2: Primer 3de10fm carregat de la història (Castellers de Vilafranca, 1998)

Articles relacionats:

Superant registres anteriors

Les 100 diades més completes

La millor diada de cada colla

Quan tot va canviar

El millor del millor any

Els punts queden en evidència

Castells assolits per primer cop

Més extraordinaris que mai