Premi a la superació de la pròpia història

3 copiaEls Nens del Vendrell i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau van rebre el reconeixement durant la Nit de Castells com a colles de l’any. El premi  Colla de la temporada distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Està atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Xiquets de Tarragona.

Enguany ha tornat a ser un premi compartit. L’anterior edició van rebre la distinció els Castellers de la Vila de Gràcia i els mateixos Nens del Vendrell. El jurat, format per les mateixes nou colles que van fer castells superiors al 3de9f, va declarar novament el premi ex-aequo: als Nens del Vendrell, per haver protagonitzat un espectacular salt la temporada passada en haver descarregat a la primera el 3de9 amb folre, el 4de8 amb l’agulla i el 5de8 i haver tornat a descarregar el pilar de 7 amb folre, 46 anys després. I als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, pels resultats obtinguts el 2015, materialitzats en la consecució dels castells de 8.

El Nens del Vendrell van afegir al seu palmarès l’any passat el 5de8, castell que havien provat sense èxit els anys 70 del segle XX. La catedral assolida per Sant Anna va ser el punt d’inflexió en la seva llarga història. Després van confirmar el domini sobre el 5de8 en cinc ocasions més. _FMP0503El dia de Santa Teresa van triplicar l’aposta i van realitzar una diada de somni, inimaginable en els gairebé 90 anys d’existència de la colla: van completar novament el 5de8 i, per primer cop i a la primera, el 3de9 amb folre i el 4de8 amb agulla. A més, durant l’any van passejar el pilar de 7 amb folre, espadat que havien completat un sol cop, l’any 1969.  Un cúmul d’èxit que va anar acompanyat d’una efectivitat gairebé perfecta: un sola caiguda en tot l’any en un pilar de 7 amb folre carregat, arguments contundents que van servir per reeditar el guardó i afegir el nou premi Descarregat, concedit per la Coordinadora a la colla que menys caigui i més progressi. El cap de colla durant la passada temporada, Kevin Prados, va tenir paraules de record per a la gent que amb esforç ha portat la colla on es troba ara, passant per moments de decadència.

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau va ser una de les sorpreses de la Nit de Castells. Els verds de Tarragona van confirmar-se l’any passat com a colla de 8 i  van sumar per primer cop la clàssica de 8, a més de coronar el pilar de 6. Es tracta d’uns resultats de garantia en una colla que en la seva trajectòria havia tingut llums i ombres.  El cap de colla sortint, Jordi Gaya, va reconèixer que aquests resultats i el premi ajudarien a fer desaparèixer els estigmes de temps passats.

Millors castells en les darreres temporades:

Nens del Vendrell castell castell castell pilar
2015 3de9f 4de8a 5de8 Pde7f
2014 2de8f 3de8 4de8 Pde7f(c)
2013 2de8f 3de8 4de8 Pde6(c)
2012 2de8f 4de8 5de7 Pde6(c)
Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau castell castell castell pilar
2015 3de8 4de8 2de7 Pde6(c)
2014 3de8 2de7 5de7 Pde6
2013 2de7 5de7 4de7a Pde5
2012 2de7 5de7 4de7a Pde5

_FMP0576Les dues colles premiades com a colla “revelació” de l’any passat tenen una història en comú: amb alts i baixos que els han marcat. Tornar-se a aixecar pot ser més difícil que progressar d’inici. El reconeixement concedit per les colles punteres pot interpretar-se com un missatge de suport a les colles que malgrat passar per moments complicats acaben superant els seus propis sostres i vivint els millors moments de les seves respectives històries.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de9 amb folre dels Nens del Vendrell a la Santa Teresa de 2015 (Foto: Montserrat Lasso)

Foto 2: 3de8 de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau al Sant Magí del 2015

Foto 3: Kevin Prado i Jordi Gaya, caps de colla sortints dels Nens del Vendrell i el Sant Pere i Sant Pau, durant l’entrega del Premi Colla de la temporada, dissabte passat a Valls

Articles relacionats:

Llagostera, el 4de10fm, els Nens i el conseller Romeva: protagonistes de la Nit

El 4de8a: el gran tapat dels Nens

10 pels Minyons i pels Nens

Els Nens tanquen el cercle

El viatge en el temps de l’Alfonsito del Nens

Els Nens del Vendrell i el 5de8

Santa Tecla confirma la gamma extra matalassera

Sant Magí d’èxit tarragoní