Sense casc, no hi ha castells

_FMP7970Hi ha una dada prou explícita que exposa la importància que ha tingut al casc en el món casteller: des de la seva implantació no hi ha hagut cap traumatisme cranioencefàlic derivat d’una caiguda. L’èxit del seu funcionament en el pom de dalt –i implantat des del mes de setembre també a les colles universitàries– obre la porta si el seu ús s’hauria d’estendre també als pisos superiors de castells de major dificultat, com el 4de9 sense folre o un possible 3de9 sense folre.

La Nit de Castells, celebrada dissabte a Valls, va fer-se ressò de l’èxit del casc de la canalla. El premi L’aleta –concedit pel consell assessor de la Revista Castells– es va lliurar a NZI, l’empresa amb seu a Iecla (Múrcia), que des d’un inici es va implicar en la fabricació del dispositiu. El premi va ser recollit, en representació de l’empresa, per Jaume Rosset, que va ser el responsable mèdic que va engegar el projecte (i el primer director de l’àrea médico-científica de la Coordinadora de Colles Castelleres).

_FMP0372La participació i predisposició de NZI va resultar clau per a que el casc arribés a ser una realitat, ara fa deu anys. La valoració del propi Rosset és explícita: “Cal que tothom sàpiga que sense NZI el casc casteller no existiria. A més, no teníem alternatives. No hi ha a Europa empreses capaces de fer el que ells van fer ja que totes elles tenen els servies fragmentats, subcontractats i deslocalitzats. Però ells tenen a Iecla tot el que es necessita: enginyers, taller de modelatge, laboratori d’assaig homologat, creació de motllos, injectat de cascs, acabats…”. La implicació de NZI en el projecte va ser clau per a l’èxit de la iniciativa. El fet que el director tècnic de l’empresa tingués vincles castellers, així com la predisposició absoluta dels seus directius, va propiciar que el projecte arribés a bon port. La fabricació del casc no va ser un tasca fàcil, ja que havia de reunir en un mateix producte tres factors no fàcilment combinables: que es fes amb un producte que protegís, però que en cas de caiguda no agredís; que fos integral i no dificultés la pràctica dels castells; i que fos econòmic per a les colles.

CascSants2La seva implantació va arribar després de diferents estudis i amb un precedent: el 2005 i començament del 2006, els Castellers de Sants van adoptar un casc de judo per a la canalla en els castells de 8. Una mala caiguda l’any anterior havia animat els borinots a prendre aquesta decisió, que acabaria obrint una via de notable transcendència en els castells.

El casc va esdevenir una realitat l’estiu de 2006. D’entrada, el projecte de la CCCC preveia que un grup de colles l’adoptessin en caràcter de prova en el segon tram de la temporada. El fatal accident de les Santes d’aquell any va convertir, de facto, el que era un estudi parcial en una realitat consolidada. Totes les colles van acabar adoptant-lo al llarg de l’any amb naturalitat per als seus aixecadors i enxanetes.

L’eficàcia del casc, deu anys després de la seva aplicació, està demostrada des d’un punt de vista científic –amb dades que avalen el seu resultat– i social, ja que ha contribuït a reforçar la imatge del món casteller com un col·lectiu. En aquest deu anys, no hi ha hagut cap traumatisme cranioencefàlic. Fins el casc, aquestes lesions eren puntuals i, generalment no greus, però presents: un estudi realitzat l’any 2004 entre 750 caigudes detallava 24 lesions en canalla, entre les quals el 54% eren cranials, tot i que sense gravetat.

Amb la plena incorporació del casc entre les colles universitàries, ara el repte és explorar la seva adaptació en els pisos superiors dels castells, especialment els de 9 sense folre, on l’impacte d’una caiguda dels sisens és l’equivalent al que tenia la canalla en els de 8 abans de la implantació del dispositiu. L’any passat, una sisena de castells de 9 amb folre dels Castellers de Barcelona ja en va fer ús en algunes actuacions per recomanacions mèdiques, a causa d’una lesió que havia patit. El bon resultat experimentat en aquest cas ha animat als responsables mèdics de la CCCC a aconsellar el seu ús per a les construccions de gran envergadura. Les colles, ara, tenen la paraula.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Pom de dalt d’un 5de9 amb folre de la Jove de Tarragona (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: Jaume Rosset rep de mans de Xavier Capdevila el Premi L’aleta, dissabte passat, a la Nit de Castells

4de8 dels Castellers de Sants, l’any 2005, en què l’enxaneta i l’aixecador duïen un protector de judo

Articles relacionats:

Llagostera, el 4de10fm, els Nens i el conseller Romeva: protagonistes de la Nit

Més segur del que sembla

“És el rigor…”

Les colles que més cauen i les que menys

Com ho fem per buscar canalla?